Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2023.

Mòdul "Personal no assalariat"

Normativa: Instrucció 2.1.1ª per a l'aplicació dels signes, índexs o mòduls en l'IRPF de l'annex II Ordre HFP/1172/2022, de 29 de novembre (BOE d'1 de desembre).

Personal no assalariat és l'empresari.

També tindran esta consideració, el seu cònjuge i els fills menors que convisquen amb ell, quan, treballant efectivament en l'activitat, no constituïsquen personal assalariat per no concórrer algun dels requisits següents :

  • Que treballen habitualment i amb continuïtat en l'activitat empresarial.

  • Que existisca el corresponent contracte laboral.

  • Que estiguen afiliats al règim general de la Seguretat Social.

Regles per al còmput del mòdul "Personal no assalariat"

A. Regles generals

  1. Empresari:

    Es computarà com una persona no assalariada l'empresari. En aquells supòsits en què puga acreditar-se una dedicació inferior a 1.800 hores/any per causes objectives, com ara jubilació, incapacitat, pluralitat d'activitats o tancament temporal de l'explotació, es computarà el temps efectiu dedicat a l'activitat.

    En estos supòsits, per a la quantificació de les tasques de direcció, organització i planificació de l'activitat i, en general, les inherents a la titularitat de la mateixa, es computarà al titular de l'activitat en 0,25 persones/any, excepte quan s'acredite una dedicació efectiva superior o inferior.

    En el cas d'exercici d'una activitat econòmica de temporada, el còmput del mòdul personal no assalariat es realitzarà en funció de les hores dedicades a l'activitat, entre les que hauran d'incloure's les dedicades a les tasques de direcció, organització i planificació de l'activitat i, en general, les inherents a la titularitat de la mateixa, que com a mínim hauran de valorar-se en la part proporcional que corresponga a 0,25 persona/any i el període temporal en el que es desenvolupe l'activitat. 

  2. Cònjuge e fills menors de l'empresari:

    Es computarà com una persona no assalariada, el cònjuge e fills menors del titular de l'activitat que convisquen amb ell, quan treballen en l'activitat, com a mínim, 1.800 hores/any.

    Quan el nombre d'hores de treball a l'any siga inferior a 1.800, s'estimarà com quantia de la persona no assalariada la proporció existent entre el nombre d'hores efectivament treballades l'any i 1.800.

    El nombre d'unitats del mòdul "personal no assalariat" s'expressarà amb dos decimals.

Important : el personal no assalariat amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per 100 es computarà al 75 per 100. A estos efectes, es prendrà en consideració la situació existent en la data de merite de l'impost (normalment, el 31 de desembre).

B. Regla especial del còmput del cònjuge e fills menors de l'empresari

Quan el cònjuge o els fills menors de l'empresari tinguen la consideració de no assalariats, es computaran al 50 per 100, sempre que el titular de l'activitat es compute per assabente, abans d'aplicar, si escau, la reducció prevista per a persones amb discapacitat anteriorment comentada, i no hi haja més d'una persona assalariada.

A l'efecte de la quantificació al 50 per 100 del mòdul personal no assalariat per al cònjuge e fills menors quan el titular es compute per assabente i no hi haja més d'una persona assalariada en el mètode d'estimació objectiva de l'IRPF, la magnitud consistent en un màxim d'1 treballador ha de computar-se en funció del nombre d'hores anuals prorratejades per treballadors fixat en el conveni col·lectiu corresponent. Criteri aplicat com a conseqüència de l'adoctrina fixada per la Sentencia del Tribunal Suprem número 1667/2023, de 13 de desembre, de la Secció Segona de la Sala del Contenciós-Administratiu, recaiguda en el recurs de casació núm. 2702/2022 (ROJ: STS 5697/2023) en relació amb el còmput de l'índex corrector 0,90 de les empreses de xicoteta dimensió.

La reducció del 50 per 100 es practicarà després d'haver aplicat, si escau, la corresponent per grau de discapacitat igual o superior al 33 per 100.

Exemple: Determinació del nombre d'unitats del mòdul "personal no assalariat" empleades en l'activitat

El senyor R.G.C., que té reconegut un grau de discapacitat del 33 per 100, és titular d'un bar en el que únicament treballen ell i el seu cònjuge, constant l'afiliació d'ambdós al règim de treballadors autònoms de la Seguretat Social.

A més, dedica part de la jornada (el 2023, 409 hores) al seu treball com conserge de la finca contigua.

Determinar les unitats del mòdul "personal no assalariat" empleades en l'activitat l'any 2023.

Solució:

Al no donar-se el requisit de l'afiliació del cònjuge del titular de l'activitat  al règim general de la Seguretat Social, este té la consideració de "personal no assalariat".

Mòdul "personal no assalariat":

  1. Hores no treballades: 409 hores

  2. Hores treballades pel titular i pel seu cònjuge: 1.800 - 409 = 1.391 hores cadascun.

  3. Hores computables:

    • Titular : 75% s/ 1.391 hores =  1.043  hores

    • Cònjuge: 1.391 hores

    • Total Hores computables: 1.043 +  1.391 = 2.434 hores

    Notes:

    Títular: el tancament de l'activitat com a conseqüència de l'existència d'esta circumstància objectiva (treball per compte aliè com conserge del titular) es considera una causa objectiva que permet que puga acreditar-se una dedicació inferior a 1.800 hores/any. En este cas el temps efectiu dedicat a l'activitat és de 1.391 hores de les que es computaran el 75 per 100 al tindre el contribuent un grau de discapacitat de 33 per 100.

    Cònjuge: al no computar-se el titular de l'activitat per assabente (per ser el nombre d'hores de treball a l'any inferior a 1.800 hores) per una causa objectiva al cònjuge no se li aplica la reducció del 50 per 100 previst en la instrucció 2.1.1ª de l'annex II de l'Ordre HFP/1172/2022.

  4. Càlcul NÚM. d'unitats (mitjana):

    2.434 hores ÷ 1.800 hores/any =  1,35 persona