Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2023.

6.2 Límits i excés d'aportacions

A. Aportacions anuals màximes a sistemes de previsió social que poden donar dret a reduir la base imposable

Normativa: Art. 51.6 i disposició addicional setzena Llei  IRPF

  • Aportacions anuals màximes (excepte per a assegurances col·lectives de dependència)

    A partir d'1 de gener de 2023, el conjunt de les aportacions anuals màximes realitzades en l'exercici als sistemes de previsió social, incloent, si escau, les que hagueren sigut imputades pels promotors, que poden donar dret a reduir la base imposable general no podrà excedir les següents quantitats:

    • Límit general:  1.500 euros anuals pel total d'aportacions i de contribucions empresarials.

      En este límit general tenen cabuda les aportacions del treballador tant a sistemes individuals com a sistemes de previsió social de treball, sense necessitat en este últim cas d'estar condicionades a la realització de contribucions empresarials. 

    • Incremente del límit anterior:

      Cal distingir:

      1. Incremente per contribucions empresarials i aportacions del treballador al mateix sistema de previsió social: 8.500 euros

        Les aportacions del treballador han de ser per un import igual o inferior a les quantitats que resulten del següent quadre en funció del rendiment íntegre que perceba el treballador de l'ocupador que realitze les contribucions i de l'import anual de la contribució empresarial:

        8.500 euros sempre que este incremente procedisca de contribucions empresarials a sistemes de treball o d'aportacions del treballador al mateix sistema de treball per un import igual o inferior a tals contribucions empresarials.

        Rendiments íntegres de treball del treballador (*) Import anual de la contribució empresarial (**) Aportació màxima del treballador (***)
        Rendiments íntegres del treball igual o inferior a 60.000 euros Igual o inferior a 500 euros. El resultat de multiplicar la contribució empresarial per 2,5.
        Entre 500,01 i 1.500 euros. 1.250 euros, més el resultat de multiplicar per 0,25 la diferència entre la contribució empresarial i 500 euros.
        Més de 1.500 euros. El resultat de multiplicar la contribució empresarial per 1.
        Rendiments íntegres del treball superior  a 60.000 euros Qualsevol import El resultat de multiplicar la contribució empresarial per 1.

        Notes al quadre :

        (*) No cal considerar els rendiments íntegres totals que perceba el treballador, sinó els rendiments íntegres que procedisquen de cada ocupador que efectua la contribució.

        (**) Aportacions a diferents sistemes de previsió social pel mateix ocupador : ha de prendre's en consideració l'import de les contribucions empresarials que efectue cada ocupador a cadascun dels sistemes de previsió social de manera individual, sense que procedisca sumar les contribucions empresarials a estos efectes.

        Aportacions al mateix sistema de previsió social per diferents ocupadors: han de prendre's en consideració les contribucions realitzades per cadascun dels ocupadors de manera individual.

        (***) Les aportacions han de guardar relació amb les contribucions efectuades al mateix sistema de previsió social.

        Les quantitats aportades per l'empresa que deriven d'una decisió del treballador tindran la consideració d'aportacions del treballador.

        Atenció: l'empresa que realitza la contribució haurà de comunicar a l'entitat gestora o asseguradora de l'intrument de previsió social, pel que fa a cadascun dels seus treballadors, que no concorre la circumstància de què el treballador obtinga en l'exercici rendiments íntegres del treball superiors a 60.000 euros procedents de l'empresa.

      2. Incremente per aportacions pròpies de treballadors per compte propi / autònoms: 4.250 euros

        Ha de tractar-se d'una de les següents aportacions:

        • Aportacions als plans de pensions sectorials prevists en l'article 67.1.a) del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions, realitzades per treballadors per compte propi o autònoms que s'adherisquen a estos plans per raó de la seua activitat.

          Són els Plans de pensions de treball promoguts per les empreses incloses en els acords col·lectius de caràcter sectorial que instrumenten compromisos per pensions a favor de les seues persones treballadores, amb especial atenció a promoure la seua implantació en les xicotetes i mitjanes empreses.

        • Aportacions als plans de pensions de treball simplificats de treballadors per compte propi o autònoms prevists en l'article 67.1.c) del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions;

          Són els Plans de pensions de treballadors per compte propi o autònoms, promoguts per les associacions, federacions, confederacions o unions d'associacions de treballadors per compte propi o autònoms, per sindicats, per col·legis professionals o per mutualitats de previsió social, en què les seues persones partícips exclusivament siguen persones treballadores per compte propi o autònoms. No es requerirà la condició prèvia d'associat al partícip que desitge adscriure's a un pla promogut per una associació de treballadors per compte propi o autònoms.

        • Aportacions pròpies que l'empresari individual o el professional realitze a plans de pensions de treball, de què siga promotor i, a més, partícip.

        • Aportacions pròpies que l'empresari individual o el professional realitze a Mutualitats de Previsió Social de les que siga mutualista.

        • Aportacions pròpies que l'empresari individual o el professional realitze a plans de previsió social empresarial o assegurances col·lectives de dependència dels que, al seu torn, siga prenedor i assegurat.

    Important: si més no, la quantia màxima de reducció per aplicació dels increments prevists en els números 1r i 2n anteriors serà de 8.500 euros anuals.

  • Aportació anual màxima per a assegurances col·lectives de dependència

    A més, per a les primes satisfetes per l'empresa en virtut de contractes d'assegurança col·lectiva de dependència contractats per esta per a cobrir compromisos per pensions i imputats al treballador s'establix un límit addicional, propi i independent dels anteriors, de 5.000 euros anuals.

    Estos límits s'aplicaran individualment a cada partícip integrat en la unitat familiar.

    Excepcionalment, l'empresa promotora podrà realitzar aportacions a un pla de pensions de treball del que siga promotor quan siga precise per a garantir les prestacions en curs o els drets dels partícips de plans que incloga règims de prestació definida per a la jubilació i s'haja posat de manifest, a través de les revisions actuarials, l'existència d'un dèficit en el pla de pensions.

    Regla especial per als empresaris individuals: A l'efecte del càlcul d'este límit les aportacions pròpies que l'empresari individual realitze a assegurances col·lectives de dependència dels que, al seu torn, siga prenedor i assegurat, es consideraran com contribucions empresarials.

B. Límit màxim conjunt de reducció en la base imposable

Normativa: Art. 52.1 Llei IRPF

  1. En general

    El límit fiscal màxim conjunt de reducció a aplicar en la base imposable per aportacions i contribucions imputades pel promotor als sistemes de previsió social, inclosos, si escau, els excessos pendents de reduir, procedents dels exercicis 2018 a 2022, està constituït per la menor de les quantitats següents:

    1. El 30 per 100 de la suma dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques percebuts individualment en l'exercici.

      El concepte de rendiment net del treball que ha de tindre's en compte per a aplicar el citat límit és el definit en l'article 19 de la Llei de l'IRPF, açò és, el resultat de disminuir el rendiment íntegre (incloent la minoració per aplicació de la reducció de l'article 18) en l'import de les despeses deduïbles.

      Pel que es refereix a al rendiment net d'activitats econòmiques és el determinat amb anterioritat a l'aplicació de les reduccions previstes article 32 de la Llei d'IRPF. A estos efectes, s'inclouran en la citada suma els rendiments nets d'activitats econòmiques atribuïts per entitats en règim d'atribució de rendes, sempre que el contribuent partícip o membre de les mateixes exercisca efectivament l'activitat econòmica.

    2. 1.500 euros anuals

      Este límit s'incrementarà en els supòsits següents, en les quanties que s'indiquen:

      1r En 8.500 euros anuals, sempre que tal incremente provinga de contribucions empresarials, o d'aportacions del treballador al mateix intrument de previsió social per un import igual o inferior a les quantitats que resulten del següent quadre, en funció del rendiment íntegre que perceba el treballador de l'ocupador que realitze les contribucions i de l'import anual de la contribució empresarial:

      Rendiments íntegres de treball del treballador  Import anual de la contribució empresarial Aportació màxima del treballador
      Rendiments íntegres del treball igual o inferior a 60.000 euros Igual o inferior a 500 euros. El resultat de multiplicar la contribució empresarial per 2,5.
      Entre 500,01 i 1.500 euros. 1.250 euros, més el resultat de multiplicar per 0,25 la diferència entre la contribució empresarial i 500 euros.
      Més de 1.500 euros. El resultat de multiplicar la contribució empresarial per 1.
      Rendiments íntegres del treball superior a 60.000 euros Qualsevol import El resultat de multiplicar la contribució empresarial per 1.

      A estos efectes, les quantitats aportades per l'empresa que deriven d'una decisió del treballador tindran la consideració d'aportacions del treballador.

      2n. En 4.250 euros anuals, sempre que tal incremente provinga de qualsevol de les següents aportacions:

      • Aportacions als plans de pensions de treball sectorials prevists en l'article 67.1.a) del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions, realitzades per treballadors per compte propi o autònoms que s'adherisquen a estos plans per raó de la seua activitat.

      • Aportacions als plans de pensions de treball simplificats de treballadors per compte propi o autònoms prevists en l'article 67.1 c) del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions.

      • Aportacions pròpies que l'empresari individual o el professional realitze a plans de pensions de treball, de què siga promotor i, a més, partícip.

      • Aportacions pròpies que l'empresari individual o el professional realitze a Mutualitats de Previsió Social de les que siga mutualista.

      • Aportacions pròpies que l'empresari individual o el professional realitze a plans de previsió social empresarial.

      Recuede: si més no, la quantia màxima de reducció per aplicació dels increments prevists en els números 1r i 2n anteriors serà de 8.500 euros anuals.

      3r. A més, 5.000 euros anuals per a les primes a assegurances col·lectives de dependència satisfetes per l'empresa.

      Les aportacions pròpies que l'empresari individual realitze assegurances col·lectives de dependència dels que, al seu torn, siga prenedor i assegurat, es consideraran com contribucions empresarials, a l'efecte del còmput d'este límit.

      Important: tinga's en compte que la base imposable no pot resultar negativa com a conseqüència de les reduccions, pel que l'import de la mateixa ha de tindre's en compte també com a límit de la reducció.

    Atenció: productes paneuropeus de pensions individuals

    Als productes paneuropeus de pensions individuals regulats en el Reglament (UE ) 2019/1238 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, relatiu a un producte paneuropeu de pensions individuals, els serà aplicable en l'IRPF el tractament que corresponga als plans de pensions.

    En particular, la s aportacions de l'estalviador als productes paneuropeus de pensions individuals podran reduir la base imposable general en els mateixos termes que les realitzades als plans de pensions i s'inclouran en el límit màxim conjunt previst en l'article 52 de la Llei de l'IRPF per a sistemes de previsió social.

  2. Particularitats relatives a les assegurances de dependència severa o de gran dependència

    Cal distingir entre assegurances privades i assegurances col·lectives.

    • Assegurances privades: sense perjudici que estiguen sotmeses als anteriors límits màxims de reducció, en el cas de primes satisfetes a assegurances privades que cobrisquen el risc de dependència severa o de gran dependència, haurà de tindre's en compte, a més, que el conjunt de les reduccions practicades per totes les persones que satisfacen primes a favor d'un mateix contribuent, incloses les del propi contribuent, no podrà excedir  1.500 euros anuals, independentment de l'edat del contribuent i, si escau, de l'edat del aportante.

    • Assegurances col·lectives: els compromisos per pensions assumits per les empreses, incloent les prestacions causades, podran instrumentar-se, mitjançant contractes d'assegurances col·lectives de dependència efectuats d'acord amb el que preveu la disposició addicional primera del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i fons de Pensions, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2002, de 29 de novembre, en què com prenedor de l'assegurança figurarà exclusivament l'empresa i la condició d'assegurat i beneficiari correspondrà al treballador. En este cas, les primes satisfetes per l'empresa en virtut d'estos contractes d'assegurança i imputades al treballador tindran un límit de reducció propi i independent de 5.000 euros anuals.

      Comentari: la disposició addicional primera del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2002, de 29 de novembre va anar modificada, amb efectes des del 4 de setembre de 2018, per l'article primer del Reial decret-llei 11/2018, de 31 d'agost, de transposició de directives en matèria de protecció dels compromisos per pensions amb els treballadors, prevenció del blanqueig de capitals i requisits d'entrada i residència de nacionals de països tercers i pel qual es modifica la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques (BOE de 4 de setembre).

    Declaració Renda 2023: en l'apartat"Reduccions per aportacions i contribucions a sistemes de previsió social" de la declaració d'IRPF es distingix entre:

    • Aportacions del treballador, excepte les consignades en les caselles [0438] i [0426] . Casella [0465]

    • Aportacions efectuades per l'empresa que deriven d'una decisió del treballador. Casella [0438]

    • Aportacions del treballador al pla de pensions de treball, mutualitat de previsió social o pla de previsió social empresarial, sempre que s'hagen efectuat contribucions empresarials. Casella [0426]

    • Contribucions empresarials a sistemes de previsió social, excepte les realitzades a assegurances col·lectives de dependència i les aportacions d'empresaris individuals a sistemes de previsió social. Casella [0427]

    • Aportacions de treballadors per compte propi o autònoms, empresaris individuals o professionals. Casella [0499]

    • Contribucions a assegurances col·lectives de dependència. Casella [0466]

    C. Excés d'aportacions i contribucions realitzades i no reduïdes en exercicis  anteriors

    Normativa: Arts. 52.2 Llei IRPF ; art. 51 i disposició transitòria divuitè Reglament  IRPF

    Les quantitats aportades pels partícips, mutualistes o assegurats a sistemes de previsió social, incloses les realitzades pel promotor o per l'empresa que els hagueren sigut imputades que no hagueren pogut ser objecte de reducció en els exercicis 2018 a 2022  per insuficiència de base imposable o per aplicació del límit percentual del 30 per 100 de la suma dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques, s'imputaran a present exercici, sempre que s'haguera sol·licitat en les respectives declaracions poder reduir l'excés en els cinc exercicis següents.

    La reducció dels excessos d'estos exercicis 2018 a 2022, es realitzarà amb prioritat a la que corresponga a les aportacions efectuades i contribucions imputades en l'exercici i s'efectuarà amb subjecció als límits màxims de reducció que es van indicar amb anterioritat.

    Quant a la forma d'aplicar els excessos el Reglament de l'IRPF permet l'aplicació del límit màxim incrementat (1.500 + 8.500 euros) independentment de la procedència de les quantitats aportades, entenent que l'any en el que s'hagueren abonat van respectar les aportacions anuals màximes (article 51.6 i disposició addicional setzena de la Llei de l'IRPF ).

    D'altra banda, els excessos corresponents a les primes d'assegurances col·lectives de dependència s'imputaran respectant el seu propi límit.

    En el cas que el límit del 30 per 100 dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques o la quantia de la base imposable general no permeten aplicar la totalitat de les aportacions i contribucions a sistemes de previsió social i de les primes a assegurances col·lectives de dependència, es procedirà de la forma següent:

    1. Per a calcular la reducció aplicable es determinaran els imports màxims que poden ser reduïts per cadascun d'estos conceptes (açò és, d'una banda, per aportacions i contribucions a sistemes de previsió social i, per un altre, primes d'assegurances col·lectives de dependència) a cada un dels anys, tenint en compte les quantitats reduïdes per excessos d'anys anteriors.

      A estos efectes, per a les aportacions i contribucions a sistemes de previsió social, el límit de l'article 52.1.b) de la Llei de l'IRPF opera pel seu import total incrementat (1.500 + 8.500) sense distingir la procedència de les aportacions, sempre que durant el període en el que s'efectuaren compliren amb el límit financer de la disposició addicional setzena de la Llei de l'IRPF en la redacció que estiguera en vigor durant este període. El límit del 30 per 100 dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques, o, en últim terme, la quantia de la base imposable general, operarà com a límit global.

    2. S'aplicaran per orde d'antiguitat els imports reductibles a cada un dels anys i en cas que, per a un mateix any, no pogueren reduir-se la totalitat dels imports i concorregueren en el mateix aportacions i contribucions empresarials i primes a assegurances col·lectives de dependència, es reduiran,  en primer lloc, les aportacions i contribucions empresarials. 

    Atenció: l'article 1 del Reial decret 1039/2022, de 27 de desembre (BOE del 29 de desembre) ha modificat l'article 51 i la disposició  transitòria dinovena del Reglament de l'IRPF per a facilitar l'aplicació dels excessos pendents de reducció i mitigar la seua complexitat. Per fer-ho, s'elimina l'aplicació proporcional dels excessos entre aportacions o contribucions, i es permet l'aplicació del límit màxim incrementat (1.500 + 8.500 euros) independentment de la procedència de les quantitats aportades, entenent que l'any en el que s'hagueren abonat van respectar les aportacions anuals màximes. 

    D. Exceso d'aportacions i contribucions corresponents a l'exercici

    Normativa: Arts. 52.2 Llei  IRPF  i 51 Reglament  IRPF

    Com a conseqüència de la reducció amb caràcter prioritari de quantitats pendents d'exercicis anteriors, és possible que no puguen reduir-se la totalitat de  les quantitats aportades en l'exercici incloent, si escau, les  contribucions del promotor o les realitzades per l'empresa que els hagueren sigut imputades,  per insuficiència de base imposable o per aplicació del límit percentual del 30 per 100 de la suma dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques anteriorment comentat,  generant-se un excés traslladable a exercicis futurs.

    Este excés es podrà aplicar en els cinc exercicis següents respectant el límit total incrementat a què es referix el 52.1 de la Llei de l'IRPF, independentment de la procedència de les quantitats aportades, sense incloure el límit addicional aplicable a les primes a assegurances col·lectives de dependència satisfetes per l'empresa. 

    Atenció: les quantitats corresponents a l'excés d'aportacions realitzades i no reduïdes en els exercicis  2018 a 2022 pendents d'aplicar a l'inici de l'exercici, les aplicades en la declaració i el romanent pendent d'aplicació en exercicis futurs així com les aportacions i contribucions de 2023 no aplicades import del qual se sol·licita poder reduir en els 5 exercicis següents, han de fer-se constar en els Annexos C.3 i C.4 de la declaració, en algun dels següents apartats, segons corresponga: "Excés no reduït de les aportacions i contribucions empresarials a sistemes de previsió social corresponents als exercicis 2018 a 2022 pendents de reduir excepte per contribucions empresarials a assegurances col·lectives de dependència",  o bé en l'apartat relatiu a "Excés no reduït derivat de contribucions empresarials a assegurances col·lectives de dependència pendents de reduir en els exercicis següents".