Concepte i requisits dels descendents
Concepte
Tenen esta consideració de "descendents" a l'efecte de l'aplicació d'este mínim, els fills, néts, besnéts, etc., que descendixen del contribuent i que estan units a este per vincle de parentesc en línia rectifica per consanguinitat o per adopció, sense que s'entenguen incloses les persones unides al contribuent per vincle de parentesc en línia col·lateral (nebots) o per afinitat (fillastres).
S'assimilen als descendents, a estos efectes, les persones vinculades al contribuent per raó de tutela o acolliment, en els termes prevists en la legislació civil aplicable o, fora dels casos anteriors, als qui tinguen atribuïda per resolució judicial seu guarda i custòdia.
Tutela:
Tinga's en compte que, a partir del 3 de setembre de 2021, data d'entrada en vigor de la Llei 8/2021, de 2 de juny, que reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica, la tutela queda reduïda als menors d'edat no sotmesos a pàtria potestat o no emancipats en situació de desempare, suprimint-se per a majors d'edat, per a què s'establix la curatela i altres mesures de suport a la seua capacitat jurídica.
D'acord amb l'anterior les referències contingudes en la Llei de l'IRPF a la tutela, per al cas de la gent gran d'edat amb discapacitat, s'entenen referides hui dia tant als tutors designats per resolucions judicials anteriors a la Llei 8/2021 (mentres no s'haguera dictat una nova resolució judicial que les substituïra per noves mesures adaptades a la Llei 8/2021), com als curadors amb funcions representatives designats amb posterioritat a l'entrada en vigor de la Llei 8/2021 (tant en resolucions judicials relatives a casos de noves situacions de discapacitat, com en resolucions judicials dictades en substitució d'unes altres resolucions anteriors a esta Llei 8/2021).
Requisits
Únicament podrà aplicar-se el mínim pels descendents i assimilats del contribuent que complisquen tots i cadascun dels següents requisits :
a) Que el descendent, en els termes anteriorment comentats, siga menor de 25 anys a la data de merite de l'IRPF (normalment, el 31 de desembre o en la data de defunció del contribuent si este mor en un dia diferent del 31 de desembre), fora que es tracti de descendents amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per 100, cas en què podrà aplicar-se el mínim per descendents, sigui quin sigui la seua edat, sempre que es complisquen els restants requisits.
b) Que el descendent convisca amb el contribuent.
L'absència d'un fill de forma esporàdica de l'habitatge habitual durant els períodes lectius del curs escolar no trenca el requisit de convivència exigit per poder aplicar el contribuent el mínim per descendents, sempre que es complisquen la resta dels requisits establits respecte d'això.
No obstant això, en aquell cas ha de tindre's en compte que s'assimila a la convivència la dependència econòmica, fora que se satisfacen anualitats per aliments a favor d'estos fills que siguen tingudes en compte per al càlcul de la quota íntegra.
En els supòsits de separació o divorcie matrimonial o absència de vincle matrimonial, els criteris a tindre en compte són els següents:
-
El progenitor que tinga assignada la guarda i custòdia dels fills, té dret a l'aplicació del mínim per descendents.
En cas de guarda i custòdia compartida dels fills, el mínim per descendents es prorratejarà per parts iguals entre ambdós progenitors, independentment d'amb qui convisca el descendent a data de merite.
-
El progenitor que satisfaça anualitats per aliments a favor dels fills i que no tinga assignada la guarda i custòdia d'estos, ni tan sols de forma compartida, aplicarà el règim previst per a les anualitats per aliments, però no el mínim per descendents. Per tant, la dependència econòmica que suposa el pagament d'aquelles no pot assimilar-se a convivència a l'efecte de l'aplicació del mínim per descendents.
-
El progenitor que sense tindre assignada la guarda i custòdia dels fills, ni tan sols de forma compartida, i sense satisfer anualitats per aliments a favor d'estos per decisió judicial contribuïx, no obstant això, al manteniment econòmic d'aquells, tindrà dret a l'aplicació del mínim per descendents amb base en el criteri de dependència al que es referix l'article 58 de la Llei de l'IRPF, (dependència econòmica que s'assimila a convivència), mínim que haurà de ser prorratejat per parts iguals amb el progenitor que tinga la guarda i custòdia.
D'altra banda, en cas que s'extingisca la guarda i custòdia sobre un fill per assolir este la majoria d'edat, se seguirà aplicant el mínim per descendents mentre que el contribuent progenitor de què es tracte mantinga la convivència amb el fill. Igualment, si el descendent major d'edat passa a conviure amb el progenitor que abona anualitats per aliments, tindrà dret al mínim, i no a l'aplicació d'estes anualitats.
Vegeu respecte d'això el quadre sobre aplicació del mínim per descendent i l'opció per tributació conjunta en el cas de separacions judicials, divorcis i nul·litats de cònjuges amb fills.
Important: conforme a les Resolucions del TEAC de 29 de maig de 2023, Reclamacions números 00/08646/2022 i 00/10590/2022, recaigudes ambdues en sengles recursos extraordinaris d'alçada per a unificació de criteri, el progenitor que satisfaça anualitats per aliments a favor dels fills i que no tinga assignada la guarda i custòdia d'estos, ni tan sols de forma compartida, aplicarà el règim previst per a les anualitats per aliments però no el mínim per descendents, sense que en eixe supòsit tinga la possibilitat d'optar entre l'aplicació del mínim per descendents de l'article 58 de la Llei de l'IRPF i les especialitats dels articles 64 i 75 de la Llei de l'IRPF.
c) Que el descendent no haja obtingut en l'exercici 2023 rendes superiors a 8.000 euros anuals, excloses les rendes exemptes de l'impost.
Important: a estos efectes, el concepte de renda anual està constituït per la suma algebraica dels rendiments nets (del treball, capital mobiliari i immobiliari, i d'activitats econòmiques), d'imputacions de rendes i dels guanys i pèrdues patrimonials computades l'any, sense aplicar les regles d'integració i compensació. Ara bé, els rendiments han de computar-se pel seu import net, açò és, una vegada deduïts les despeses però sense aplicació de les reduccions corresponents, llevat en el cas de rendiments del treball, en què es podran tindre en compte la reducció prevista en l'article 18 de la Llei de l'IRPF a l'aplicar-se amb caràcter previ a la deducció de despeses.
d) Que el descendent no este declaració de l'IRPF amb rendes superiors a 1.800 euros.
En relació amb este requisit han d'efectuar-se les següents precisions:
-
Tributació individual del descendent. Si el descendent presenta declaració individual de l'IRPF, ja consistisca esta en una autoliquidació o en l'esborrany de declaració degudament subscrit o confirmat, amb rendes iguals o inferiors a 1.800 euros, els contribuents amb dret poden aplicar el mínim per descendents, sempre que es complisquen els restants requisits exigits. Si les rendes són superiors a 1.800 euros, cap d'ells pot aplicar el mínim per descendents.
-
Tributació conjunta del descendent amb ambdós pares. Si el descendent menor d'edat presenta declaració conjunta amb els seus pares, estos poden aplicar en esta declaració el mínim per descendents que corresponga, sempre que es complisquen els restants requisits exigits.
-
Tributació conjunta del descendent amb un dels pares en els casos de separació legal o quan no existisca vincle matrimonial. En estos casos, el pare o la mare que tributa conjuntament amb els descendents que formen part de la unitat familiar, aplicarà íntegrament el mínim per descendents corresponent a estos, i l'altre progenitor no tindrà dret al mínim al presentar els fills declaració, sempre que estos últims tinguen rendes superiors a 1.800 euros.
De no complir-se el supòsit de tindre rendes superiors a 1.800 euros, el mínim per descendents es distribuirà entre els pares amb el que convisca el descendent per parts iguals, encara que un d'ells tribute conjuntament amb els fills.
En este últim supòsit, si un dels progenitors no aplica el mínim per descendents que li correspon (50 per 100), l'altre progenitor no té dret a l'aplicació en la seua totalitat de l'assenyalat mínim per descendents.
Esta mateixa regla resulta aplicable en els casos en què els fills sotmesos a guàrdia i custòdia compartida tributen conjuntament amb un dels seus progenitors.
No obstant això, si mor un dels progenitors al llarg del període impositiu, i les rendes del descendent són superiors a 1.800 euros, el mínim es prorratejarà al 50 per 100 entre els dos progenitors, sempre que el progenitor mort a la data de la seua defunció tinguera dret al mínim per descendents, sent irrellevant que el progenitor supervivient tribute conjuntament amb el descendent.
Vegeu respecte d'això el quadre sobre aplicació del mínim per descendent i l'opció per tributació conjunta en el cas de separacions judicials, divorcis i nul·litats de cònjuges amb fills.
Atenció: tinga's en compte que entre les modalitats que figuren com unitats familiars, no es contempla la formada pel tutor i la persona tutelada, ni el cas d'acolliment o, fora d'estos casos, dels qui tinguen atribuïda per resolució judicial seu guarda i custòdia, la qual cosa impedix qualsevol possibilitat de tributar conjuntament per l'IRPF en tals supòsits.
Supòsit especial: defunció d'un dels pares
En els supòsits en què un dels pares muiga l'any, mitjance o no matrimoni entre ells, i els fills menors d'edat o majors d'edat incapacitats judicialment i sotmesos a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada, hagen conviscut amb ambdós progenitors fins la data de defunció, el mínim per descendents es prorratejarà si més no entre els pares, encara que l'altre progenitor supervivient tribute conjuntament amb els fills menors d'edat i estos tinguen rendes superiors a 1.800 euros, doncs es considera que a la data de merite de l'impost els dos progenitors tenen dret a la seua aplicació.
Recorde: en els termes anteriorment comentats, en present exercici 2023 el contribuent pot aplicar-se el mínim per descendents en els supòsits en què estos descendents per a obtindre una devolució presenten declaració individual per l'IRPF, sempre que les rendes declarades no superen 1.800 euros.