Manual pràctic de Renda 2023.

2. Deducció per la instal·lació d'infraestructura de recarrega

Normativa:Disposició addicional cinquanta-vuitena. 3 i 4 Llei IRPF

Àmbit temporal de la deducció i requisits per a la seua aplicació

La deducció resulta aplicable a les quantitats satisfetes pels contribuents des del 30 de juny de 2023 fins el 31 de desembre de 2024, per a la instal·lació durant este període de sistemes de recarrega de bateries per a vehicles elèctrics que complisca les següents condicions:

• La instal·lació ha de realitzar-se en un immoble de propietat del contribuent.

S'inclouen tant instal·lacions en aparcaments d'habitatges unifamiliars o d'una sola propietat com aparcaments o estacionaments col·lectius en edificis o conjunts immobiliaris en règim de propietat horitzontal en els que el contribuent siga copropietari.

• La instal·lació no podrà estar afecta a una activitat econòmica.

Important: en cas que amb posterioritat a la instal·lació s'afectaren a una activitat econòmica els sistemes de recarrega de bateries es perdrà el dret a la deducció practicada.

• La instal·lació haurà d'estar finalitzada abans del 31 de desembre de 2024.

Per a l'aplicació de la deducció s'haurà de comptar amb les autoritzacions i permisos establits en la legislació vigent.

Vegeu respecte d'això el Reial decret 1053/2014, de 12 de desembre, pel qual s'aprova una nova Instrucció Tècnica Complementària (ITC) BT 52 "Instal·lacions amb finalitats especials. Infraestructura per a la recarrega de vehicles elèctrics", del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, aprovat pel Reial Decret 842/2002, de 2 d'agost, i es modifiquen altres instruccions tècniques complementàries del mateix.

Període impositiu en què s'aplica la deducció

La deducció es practicarà durant el període impositiu en el que finalitze la instal·lació, que no podrà ser posterior a 2024.

Quan la instal·lació finalitze en un període impositiu posterior a aquell en el que es van abonar quantitats per tal instal·lació, la deducció es practicarà en este últim prenent en consideració les quantitats satisfetes des del 30 de juny de 2023 fins el 31 de desembre d'este període impositiu.

Base i base màxima de la deducció

1. Base de deducció

La base de la deducció estarà constituïda per les quantitats satisfetes, mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit, a les persones o entitats que realitzen la instal·lació.

No obstant això, es descomptaran aquelles quanties que, si escau, hagueren sigut subvencionades a través d'un programa d'ajuts públics.

Tinga's en compte que si practicada la deducció en la corresponent declaració de l'IRPF es concedix la subvenció i les quanties subvencionades es corresponen amb quantitats que hagen format part de la base de la deducció, s'haurà de regularitzar la situació tributària de manera que no s'incloguen en la base de la deducció les quanties corresponents a esta subvenció (tenint com a límit la base màxima anual de deducció).

Per fer-ho, d'acord amb l'article 59 del Reglament de l'IRPF, s'afegirà a la quota líquida estatal de la declaració de l'IRPF corresponent a l'exercici en què s'hagen concedit la subvenció l'import de la deducció practicada indegudament.

Atenció: en cap cas donaran dret a practicar deducció les quantitats satisfetes mitjançant entregues de diners de curs legal.

A estos efectes, es consideraran com quantitats satisfetes per a la instal·lació dels sistemes de recarrega les necessàries per a portar-la a cap, com ara, la inversió en equips i materials, despeses d'instal·lació dels mateixos i les obres necessàries per al seu desenvolupament

2. Base màxima de deducció

La base màxima anual d'esta deducció serà de 4.000 euros

Este límit és idèntic en tributació individual i en conjunta

Percentatge de deducció

El percentatge de deducció aplicable sobre la base de deducció, en els termes anteriorment comentats, és el 15 per 100 de les quantitats satisfetes per a la instal·lació de sistemes de recarrega de bateries per a vehicles elèctrics.