Per obres de rehabilitació energètica de l'habitatge habitual
Normativa: Art. 14 bis Text Refós de les disposicions legals vigents dictades per la Comunitat Autònoma de Canàries en matèria de tributs cedits, aprovat per Decrete-Legislatiu 1/2009, de 21 d'abril
Vegeu també disposició addicional primera Decrete llei 12/2021, de 30 de setembre, pel qual s'adopten mesures tributàries, organitzatives i de gestió com a conseqüència de l'erupció volcànica en la illa de La Palma (BOC 01-10-2021- BOE 25-11-2021)
Erupció volcànica de La Palma: d'acord amb disposició addicional primera del Decret llei 12/2021, NO es perdrà el dret a les deduccions practicades en la quota íntegra autonòmica de l'IRPF per les quantitats satisfetes per este concepte, malgrat que els habitatges habituals hagen sigut destruïdes per l'erupció volcànica de La Palma, podent continuar aplicant esta deducció per les quantitats que pogueren seguir abonant.
Quantia de la deducció
El 12 per 100, de les quantitats destinades a les obres de rehabilitació energètica en l'habitatge habitual del contribuent.
Límits màxims de la deducció
-
L'import d'esta deducció no podrà excedir el 10 per 100 de la quota íntegra autonòmica, casella [0546] de la declaració.
-
A més, la suma de l'import d'esta deducció juntament amb el de les deduccions autonòmiques “Per quantitats destinades pels seus titulars a la restauració, rehabilitació o reparació de béns immobles declarats d'Interés Cultural”, “Per inversió en habitatge habitual ”i “Per obres d'adequació de l'habitatge habitual per persones amb discapacitat" no podrà excedir el 15 per 100 de la quota íntegra autonòmica, casella [0546] de la declaració.
Base de la deducció
-
La base de la deducció estarà constituïda per les quantitats satisfetes, mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit, a les persones o entitats que realitzen les obres.
En cap cas donaran dret a practicar esta deducció les quantitats satisfetes mitjançant entregues de diners de curs legal.
-
La base màxima anual d'esta deducció serà de 7.000 euros per contribuent.
La base de la deducció es minorarà en l'import dels ajuts concedides per les Administracions Públiques durant el període impositiu de què es tracte, que cobrisquen la totalitat o part de les despeses que donen dret a la deducció, sempre que tals ajuts tinguen la consideració de renda exempta a l'efecte de l'IRPF.
Requisits i altres condicions per a l'aplicació de la deducció
-
L'habitatge habitual haurà de ser propietat del contribuent.
Important: no donaran dret a practicar esta deducció les obres realitzades en places de garatge, jardins, parcs, piscines i instal·lacions esportives i altres elements anàlegs.
-
A l'efecte d'aquesta deducció s'entendrà per obres de rehabilitació energètica les destinades a la millora del comportament energètic de les edificacions reduint seu demanda energètica, a l'augment del rendiment dels sistemes i instal·lacions tèrmiques o a la incorporació d'equips que utilitzen fonts d'energia renovables.
També tindran tal consideració, les de millora de les instal·lacions de subministrament i instal·lació de mecanismes que afavorisquen l'estalvi d'aigua, així com la implantació de xàrcies de sanejament separativas en l'edifici i altres sistemes que afavorisquen la reutilització de les aigües grises i pluvials en el mateix edifici o en la parcel·la o que reduïsquen el volum d'abocat al sistema públic de clavegueram.
Atenció: no generaran dret a aquesta deducció les quantitats destinades a mobiliari o a electrodomèstics.
-
En el supòsit d'edificacions en règim de propietat horitzontal en què l'obra de rehabilitació energètica siga contractada per la comunitat de propietaris, l'import de la despesa s'imputarà als diferents propietaris amb dret a deducció en funció de la seua quota de participació.
-
L'obra de rehabilitació energètica haurà d'acreditar-se mitjançant els certificats de qualificació energètica, en els termes establits en el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, degudament inscrits en el Registre de certificats d'eficiència energètica d'edificis de la conselleria competent en matèria de transició ecològica i energia, en què conste el certificat obtingut abans de la realització de les obres rehabilitació energètica i l'expedit després de les mateixes.
Justificació documental
-
La despesa de les obres de rehabilitació energètica s'haurà de justificar a través de factura que ha de complir totes les condicions establides en el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.
-
En el supòsit d'edificacions en règim de propietat horitzontal en què l'obra de rehabilitació energètica siga contractada per la comunitat de propietaris, esta certificarà l'import de la despesa imputable a cada habitatge i que ha sigut efectivament satisfet pel propietari durant el període impositiu.
-
La factura rebuda pel contribuent, o si escau la certificació emesa per la comunitat de propietaris, haurà de conservar-se durant el termini de prescripció, admetent-se còpia de la mateixa en el cas que dos o més contribuent tinguen dret a la deducció i no opten, o no puguen optar, per la tributació conjunta.
Incompatibilitat
Aquesta deducció resulta incompatible amb l'aplicació de les deduccions autonòmiques “Per quantitats destinades pels seus titulars a la restauració, rehabilitació o reparació de béns immobles declarats d'Interés Cultural” i “Per inversió en habitatge habitual ”, no podent aplicar-se sobre les mateixes quantitats ambdues deduccions.
Important : una vegada introduïda pels contribuents amb dret a la deducció la informació necessària per al seu càlcul, serà automàticament traslladada a l'apartat"Informació addicional a la deducció autonòmica de les Illes Balears per determinades inversions de millora de la sostenibilitat de l'habitatge habitual, de les Canarias per obres de rehabilitació energètica de l'habitatge habitual, de Castilla y León per actuacions en l'habitatge habitual de les persones amb discapacitat i per a instal·lacions mediambientals en l'habitatge habitual, de la Regió de Múrcia per inversió en instal·lacions de recursos energètics renovables i de la Comunitat Valenciana per quantitats invertides a partir de 2023 en instal·lacions d'autoconsum o de generació d'energia elèctrica o tèrmica a través de fonts renovables", de l'Annex B.10 de la declaració.