5. Altres percepcions empresarials
Normativa: Vegeu norma comuna 3 de l'Annex III Ordre HFP/1359/2023, de 19 de desembre (BOE de 21 de desembre).
El rendiment net de mòduls haurà d'incrementar-se en l'import corresponent a unes altres percepcions empresarials com ara les subvencions corrents i de capital.
Els criteris d'imputació temporal de les subvencions corrents i de capital es comenten en el Capítol 7 d'este Manual.
Important: tinga en compte que tributen com a subvencions corrents els següents ajuts directes:
-
Els ajuts directes al sector de transportes per carretera previstes en els articles 34 del Reial decret-llei 20/2022, de 27 de desembre (BOE de 28 de desembre) i 156 i següents del Reial decret-llei 5/2023, de 28 de juny (BOE de 29 de juny).
-
Els ajuts directes concedides als titulars d'activitats econòmiques especialment afectats per la DANA per destrucció o reparació d'elements patrimonials recollides en l'article 11 de Reial decret-llei 6/2024, amb les següents matisacions.
-Quan es tracti d'ajuts públics que tinguen per objecte compensar la destrucció en elements patrimonials, l'ajuda percebuda estarà exempta en la seua totalitat d'acord amb l'apartat 1 c) de la disposició addicional quinta de la Llei de l'IRPF si el seu import és superior a valor d'adquisició de l'element patrimonial destruït. Però si el seu import és inferior s'integrarà en la base imposable la diferència negativa.
-Quan els ajuts tinguen per objecte reparar els danys patits en els elements patrimonials, únicament s'integrarà en la base imposable la part de l'ajuda que, si escau, excedisca el cost de reparació dels citats elements. En cap cas, els costos de reparació, fins l'import de la citada ajuda, seran fiscalment deduïbles ni es computaran com millora.
A diferència de les anteriors, les prestacions percebudes de la Seguretat Social per incapacitat temporal, risc durant l'embaràs o invalidesa provisional, si escau, tributen com a rendiments del treball.
Important : en cas de concessió d'ajuts o subvencions per les comunitats autònomes, després de la crisi de la pandèmia de COVID-19, amb l'objectiu d'afavorir el manteniment de l'activitat econòmica dels autònoms davant els efectes de les mesures adoptades per a fer front a esta epidèmia, quan no tenen encaixe en uns altres conceptes de l'IRPF i seu objecte és compensar la disminució d'ingressos obtinguts en l'activitat econòmica, es qualificaran de rendiments d'activitats econòmiques (subvencions corrents) i han d'imputar-se a l'exercici en què es concedixen, fora que s'haguera optat pel criteri de cobraments i pagaments per a la imputació temporal dels rendiments de l'activitat.