Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2024. Tomo 1
Procesando...

Gestió de l'impost

Obligació de declarar

Amb efectes 1 de gener de 2024, s'eleva el límit excloent de l'obligació de declarar previst en l'article 96.3 de la Llei de l' IRPF per als contribuents que perceben rendiments íntegres del treball de 15.000 a 15.876 euros en els supòsits següents:

  • Quan procedisquen de més d'un pagador excepte les excepcions assenyalades en el citat article 96.3 de la Llei de l'IRPF.

  • Quan perceben pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exempts.

  • Quan el pagador dels rendiments del treball no estiga obligat a retindre.

  • Quan es perceben rendiments íntegres del treball subjectes a tipus fix de retenció.

Per als restants contribuents que obtinguen rendiments de treball el límit per a declarar per la percepció d'estos rendiments es manté en 22.000 euros anuals.

Campanya Renda 2024: Terminis, esborrany i autoliquidació

Terminis

Des del 2 d'abril fins el dia 30 de juny de 2025.

Si s'efectua domiciliació bancària del pagament, el termini finalitza el 25 de juny de 2025.

Esborrany de declaració

  • Com en la campanya anterior tots els contribuents, sigui quina sigui naturalesa de les rendes que hagen obtingut durant l'exercici (de treball, de capital mobiliari o immobiliari, d'activitats econòmiques, guanys i pèrdues patrimonials, així com les imputacions de renda), podran obtindre l'esborrany de la declaració a través del Servici de tramitació de l'esborrany/declaració (Renda WEB), després d'aportar, si escau, determinada informació que els serà sol·licitada a este efecte, o una altra informació que el contribuent poguera incorporar.

  • Es manté el mecanisme d'obtenció del número de referència per a accedir a l'esborrany i/o a les dades fiscals, a través de la Sede electrònica de l'Agència Tributària, mitjançant el Servici de tramitació de l'esborrany/declaració, havent de consignar per això el número d'identificació fiscal (NIF) de l'obligat tributari o obligats tributaris, la data d'expedició o de caducitat del seu Document Nacional d'Identitat (DNI) i l'import de la casella [0505] de la declaració de l'IRPF corresponent a l'exercici 2023, “Base liquidable general sotmesa a gravamen”, fora que es tracti d'un contribuent no declarant l'any immediatament anterior, cas en què s'haurà d'aportar un codi internacional de compte bancari espanyol (IBAN) en el que figure com a titular a 31 de desembre de 2024.

  • També com en les passades campanyes es podrà accedir a l'esborrany o a les dades fiscals, a través del Servici de tramitació de l'esborrany/declaració del portal de l'Agència Tributària en https://sede.agenciatributaria.gob.es, utilitzant certificats electrònics reconeguts i el sistema Cl@ve Mòbil (inclou Cl@ve PIN), i mitjançant l'aplicació per a dispositius mòbils.

Presentació de les declaracions de l'IRPF 2024

  • A través de Servici de tramitació de l'esborrany/declaració el contribuent pot confeccionar la seua declaració de  l' IRPF amb el producte Renda WEB i procedir a la seua presentació per mitjans electrònics a través d'Internet, en la Sede electrònica de l'Agència Tributària, a través del telèfon, en les oficines de l'Agència Tributària, sol·licitant cita, així com en les oficines habilitades per les comunitats autònomes, ciutats amb Estatut d'Autonomia i Entitats Locals per a la confirmació de l'esborrany de declaració; si la declaració anara per ingressar el contribuent podrà domiciliar l'ingrés o, si no, obtindre una carta de pagament en el moment de la seua presentació que li permetrà ingressar l'import resultant.

  • Com en les campanyes anteriors, a través del Servici de tramitació de l'esborrany/declaració de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, podrà obtindre's un document per al seu ingrés en l'entitat col·laboradora que ha d'imprimir i acudir a una entitat financera per a realitzar el pagament.

Renda WEB i Model:

  • El Reial decret 117/2024, de 30 de gener ha modificat l'article 67 bis del Reglament d'IRPF, per a regular la figura de les autoliquidacions rectificatives, com sistema únic per a la correcció d'autoliquidacions, en substitució de l'actual sistema dual d'autoliquidació complementària i sol·licitud de rectificació.

    Com a conseqüència del que és anterior i per tal d'aconseguir la seua aplicació efectiva, s'han introduït canvis en el model que impliquen tant la incorporació de noves caselles com l'addició de nous apartats, que són:

    • L'apartat denominat "Autoliquidació rectificativa", a què s'incorporen les caselles necessàries per a identificar l'autoliquidació rectificativa així com, si escau, les causes que la motiven.

    • En l'apartat M de la declaració relativa al "Càlcul de l'impost i resultat de la declaració", s'introduïx una nova casella import del qual es tindrà en compte en el càlcul del resultat de la declaració, per tal de permetre les modificacions que vengen motivades per una discrepància de criteri administratiu i per a les quals no existisca una casella específica en el model. 

    • Finalment, en el Document d'ingrés i devolució, es cregui una nova casella per a diferenciar en els casos de devolució, les que deriven de l'aplicació de la normativa de l'Impost, d'aquelles que puguen correspondre a una sol·licitud d'ingressos indeguts. 

  • Així mateix, es cregui un nou apartat per a informar el "Canvi de l'opció de tributació" consignat en una declaració presentada amb anterioritat. Per a realitzar esta modificació, el contribuent haurà de marcar la casella creada a este efecte amb una "X" i, a continuació, consignar el Nombre de justificant de l'autoliquidació de la qual rectificació pretenga.

Pagament

  • Si la declaració de l'IRPF resulta per ingressar, el contribuent pot, de forma simultània a la presentació de la declaració, domiciliar l'ingrés, efectuar l'immediat pagament electrònic, prèvia obtenció del número de referència complet (NRC), o bé obtindre un document d'ingrés que li permet efectuar el pagament en una entitat col·laboradora.

  • A diferència dels exercicis anteriors, el 2024 es permeten dos noves formes de pagament: mitjançant transferències instantànies efectuades a través plataformes de comerç electrònic assegurança (BIZUM) i targeta de crèdit o dèbit, en condicions de comerç electrònic assegurança. 

  • Com en la campanya anterior, es manté la possibilitat de domiciliació del pagament en comptes oberts en una entitat no col·laboradora pertanyent a la Zona Única de Pagaments en Euros (Zona SEPA), com a conseqüència de la modificació d'efectuada per l'Ordre HFP/387/2023, de 18 d'abril, per la qual es modifica l'Ordre EHA/1658/2009, de 12 de juny, per la qual s'establixen el procediment i les condicions per a la domiciliació del pagament de determinats deutes a través de les entitats de crèdit que presten el servici de col·laboració en la gestió recaptatòria de l'Agència Estatal d'Administració Tributària. 

  • Fraccionament del pagament : els contribuents podran fraccionar, sense interés ni recarregue algun, l'import del deute tributari resultant de la seua declaració de l'IRPF, en dos parts: la primera, del 60 per 100 del seu import, en el moment de presentar la declaració, i la segona, del 40 per 100 restant, fins el 5 de novembre de 2025, inclusivament.

    La falta de pagament en termini de la primera fracció, açò és, del 60 per 100 de l'import del deute tributari resultant de l'autoliquidació, determina l'inici del període executiu per la totalitat de l'import per ingressar resultant de l'autoliquidació.

    Els contribuents que domicilien el pagament del primer termini podran domiciliar el segon termini fins el 30 de setembre de 2025 i si no domicilien el primer podran domiciliar el segon fins el 30 de juny de 2025.

    En el cas dels contribuents que, al fraccionar el pagament, no desitgen domiciliar el segon termini en entitat col·laboradora, hauran d'efectuar l'ingrés d'este termini fins el dia 5 de novembre de 2025, inclusivament, mitjançant el model 102.