Prorrata general
-
S'aplica quan el subjecte passiu efectua conjuntament operacions amb i sense dret a deducció i no siga aplicable la prorrata especial.
-
Les quotes suportades són deduïbles en el percentatge següent:
Percentatge de deducció = (operacions amb dret a deducció ÷ total d'operacions) x 100
El resultat d'esta operació s'arrodonix en la unitat superior.
Criteris a tindre en compte en relació amb les subvencions:
Amb la promulgació de la Llei 3/2006, de 29 de març, s'elimina qualsevol restricció en el dret a la deducció com a conseqüència de la percepció de qualsevol subvenció, ja siga corrent o de capital. No obstant això, es computaran per al càlcul de la prorrata, incloent-les tant en el numerador com en el denominador, les subvencions que constituïxen contraprestació, total o parcial, de les operacions subjectes, i les vinculades al preu, en funció de si formen part de la base imposable d'operacions que generen o no el dret a deducció.
No es computen en el numerador ni en el denominador:
-
Les operacions realitzades des d'establiments permanents situats fora del territori d'aplicació de l'impost.
-
Les quotes de l'IVA que hagen gravat les operacions realitzades pel subjecte passiu.
-
Les entregues i exportacions dels béns d'inversió.
-
Les operacions immobiliàries o financeres que no constituïsquen activitat empresarial o professional habitual del subjecte passiu.
-
Les operacions no subjectes a l'impost per l'article 7 de la Llei de l'IVA.
-
Els autoconsums per canvi de destí de les existències que passen a utilitzar-se com béns d'inversió.
-
Les subvencions que no formen part de la base imposable.
L'import de les operacions es determina segons l'establit per a la determinació de la base imposable, fins i tot en les operacions exemptes o no subjectes a l'impost.
Per a efectuar la imputació temporal s'apliquen les normes sobre la meritació de l'impost.
Càlcul de l'IVA suportat que és deduïble:
-
Cada any natural s'aplica provisionalment el percentatge de deducció definitiu de l'any precedent.
Pot sol·licitar-se l'aplicació d'un percentatge provisional diferent quan es produïsquen circumstàncies susceptibles d'alterar-ho significativament.
Esta sol·licitud ha de formular-se en els següents terminis:
-
El mes de gener de l'any en què assortisca efectes.
-
Fins la finalització del mes següent a aquell en què es produïsquen les circumstàncies que justifiquen la sol·licitud.
En estos casos, les quotes afectades pel nou percentatge provisional de deducció seran les suportades a partir de la data que indique l'Administració. En cas d'autorització mitjançant silencie positiu, s'aplicarà el nou percentatge a les quotes suportades a partir del primer dia del període de liquidació de l'impost següent a aquell en què haja recaigut l'autorització.
La sol·licitud es formula davant l'òrgan competent de l'Agència Tributària i s'entén concedida una vegada transcorregut un mes (comptat des que la sol·licitud haja tingut entrada en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació) sense que s'haja notificat resolució.
Durant el primer any de l'exercici de les activitats o en el cas de deduccions anteriors a la realització habitual de les entregues de béns o prestacions de servicis, el percentatge de deducció serà el proposat pel subjecte passiu a l'Administració, fora que esta fixe un diferent.
-
-
En l'última autoliquidació, el subjecte passiu calcula la prorrata de deducció definitiva en funció de les operacions realitzades l'any natural.
-
El percentatge de deducció definitiu s'aplica a les quotes suportades durant l'any natural havent de regularitzar les deduccions practicades.
-
Exemple:
Una empresa es dedica al lloguer d'habitatges i locals de negocis.
Les operacions realitzades l'any “n-1” han sigut les següents:
- Lloguer d'habitatges: 12.000 euros
- Lloguer de locals de negoci: 32.000 euros
Les operacions realitzades durant l'any “n” han sigut les següents:
- Lloguer d'habitatges: 20.000 euros
- Lloguer de locals: 25.000 euros
L'IVA suportat en “n” per les despeses utilitzats en els immobles (tant habitatges com locals) ha sigut de 1.280 euros durant els tres primers trimestres i de 160 euros durant el quart trimestre. El lloguer d'habitatges és una operació exempta sense dret a deducció, mentre que el lloguer de locals és una operació subjecta i no exempta amb dret a deducció.
El lloguer d'habitatges i locals constituïx un només sector al tindre un mateix grup a la CNAE, sent aplicable la regla de prorrata general (fora que anara aplicable l'especial).
IVA suportat deduïble
-
Es calcula el percentatge provisional de prorrata de l'any “n” en funció de les operacions realitzades en “n-1 ”:
Percentatge de prorrata = (Operacions amb dret a deducció ÷ Total d'operacions) x 100 = {Alquiler locals (32.000) ÷ [Lloguer locals (32.000) + Lloguer habitatges (12.000)] x 100} = (32.000 ÷ 44.000) x 100 = 72,72727%
El percentatge aplicable s'arrodonix per excés i serà el 73%.
-
Aplicació del percentatge a l'IVA suportat per a obtindre l'IVA suportat que s'haurà deduït en les autoliquidacions corresponents als tres primers trimestres: 1.280 x 73% = 934,40
-
Durant el quart trimestre es calcula el percentatge de deducció definitiu l'any “n”.
Percentatge de prorrata = {Alquiler locals (25.000) ÷ [Lloguer locals (25.000) + Lloguer habitatges (20.000)] x 100} = (25.000 ÷ 45.000) x 100 = 55,5555%
S'arrodonix per excés al 56%.
-
Aplicació del percentatge a l'IVA suportat per a obtindre l'IVA suportat deduïble corresponent al quart trimestre: 160 x 56% = 89,60
-
Regularització de deduccions dels trimestres anteriors:
-
Deducció aplicable al 4T = 89,60 - 217,60 = - 128 euros de menor deducció o ingrés.
Comprovació:
Total IVA suportat en “n”: 1.280 + 160 = 1.440
1.440 x 56% = 806,40 euros