Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Patrimoni 2023.

14. Monedes virtuals

Normativa: Arts. 24 Llei Impost Patrimoni, 39 bis RGAT i disposició transitòria primer Reial decret 249/2023, de 4 d'abril

L'article 1.5 de la Llei 10/2010, de 28 d'abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, que va anar introduït amb motiu de la transposició de la Directiva (UE ) 2018/843 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, definix l "moneda virtual" (també dita  "criptomoneda") com "aquella representació digital de valor no emesa ni garantida per un banc central o autoritat pública, no necessàriament associada a una moneda legalment establida i que no posseïx estatut jurídic de moneda o diners, però que és acceptada com a mitjà de canvi i pot ser transferida, emmagatzemada o negociada electrònicament."

La Directiva (UE ) 2018/843 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, va modificar la Directiva (UE ) 2015/849, per a afegir la definició legal de “moneda virtual”, incorporada per la citada Llei 10/2010. No obstant això, ha de tindre's en compte que la Directiva (UE ) 2015/849 ha sigut recentment modificada pel Reglament (UE ) 2023/1113, de 31 de maig, per a eliminar la definició de monedes virtuals i incorporar el terme molt més ampli de “criptoactivos“ que comprén diferents tipus d'actius virtuals, entre els quals es trobarien les “criptomonedas”, si bé este Reglament serà aplicable a partir de 30 de desembre de 2024. Per part seua, el concepte de criptoactivo es definix en el Reglament (UE ) 2023/1114 (Mica).

Tenint en compte esta definició les monedes virtuals es consideren, a efectes fiscals, com béns immaterials, computables per unitats o fracciones d'unitats, que no són moneda de curs legal, però que s'utilitzen com a mitjà de pagament al poder ser intercanviats per uns altres béns, incloent altres monedes virtuals, drets o servicis si s'accepten per la persona o entitat que transmet el bé o dret o presta el servici. Al tindre contingut econòmic les monedes virtuals com la resta dels béns dels que siga titular el subjecte passiu de l'impost sobre el patrimoni han de ser declarats.

En l'impost sobre el patrimoni el subjecte passiu ha de declarar el saldo en euros de cada moneda virtual de què siga titular a la data de la meritació de l'impost  (31 de desembre).

Per a efectuar la valoració en euros, l'article 39 bis del RGAT, establix les següents regles:

  • Es prendrà la cotització a les 23:59 hores del 31 de desembre que oferisquen les principals plataformes de negociació o llocs web de seguiment de preus o,

  • En defecte de l'anterior, es proporcionarà una estimació raonable del valor de mercat en euros de la moneda virtual a 31 de desembre.

    Tinga's en compte que este valor estimat li haurà de ser facilitat per les persones i entitats residents a Espanya i els establiments permanents en territori espanyol de persones o entitats residents a l'estranger, on tinga depositades les seues monedes virtuals, d'acord amb les dades consignades en el model 172 (declaració informativa sobre saldos en monedes virtuals) que estan obligats a presentar estos depositaris.

Obligació d'informar sobre els saldos de moneda virtual i criteris de valoració d'estos saldos

A fi de millorar el control tributari dels fets imposables que poden derivar-se de la tinença de monedes virtuals i les operacions que es pogueren realitzar amb les mateixes, la Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, va modificar la Llei de l'IRPF per a incorporar certes obligacions d'informació respecte d'això. En concret, i en el que afecta a la IP, els qui proporcionen servicis en nom d'unes altres persones o entitats per a salvaguardar claus criptogràfiques privades que possibiliten la tinença i utilització de tals monedes tindran l'obligació d'informar sobre els saldos en monedes virtuals.

Veja's respecte d'això l'Ordre HFP/887/2023, de 26 de juliol, per la qual s'aproven el model 172 "Declaració informativa sobre saldos en monedes virtuals" i el model 173 "Declaració informativa sobre operacions amb monedes virtuals", i s'establixen les condicions i el procediment per a la seua presentació (BOE de 29 de juliol).

El desplegament reglamentari d'esta obligació s'ha dut a terme en l'article 39 bis del RGAT, de 27 de juliol, donant lloc a l'aprovació del model 172.

Tinga's en compte que les primeres declaracions relatives a les obligacions d'informació sobre monedes virtuals s'hauran de presentar a partir de gener de 2024 respecte de la informació corresponent a l'any immediatament anterior i respecte de les operacions corresponents a l'any immediatament anterior realitzades des del 25 d'abril de 2024. Per a més informació pot consultar el següent document de preguntes freqüents sobre el citat model.