Preguntes freqüents
Preguntes freqüents sobre les mesures fiscals per danys DANA
Ajuts directes a empreses i professionals
Poden demanar estos ajuts aquells treballadors autònoms i persones jurídiques constituïdes a Espanya que, a 28 d'octubre de 2024:
-
Tingueren el seu domicili fiscal, establiment d'explotació o immobles afectes a l'activitat segons declaració a l'Agència Estatal d'Administració Tributària , en qualsevol dels municipis afectats per la DANA.
-
Sean contribuents de l'IRPF per activitats econòmiques o de l'impost sobre societats o de l'Impost sobre la Renda de No Residents amb establiment permanent.
-
Han d'estar donats d'alta en el cens d'empresaris, professionals i retenidors i seguir d'alta a 30 de juny de 2025.
-
Aquells que estigueren donats d'alta en el cens el 2023 , han d'haver presentat la declaració de l'IRPF 2023 amb activitats econòmiques declarades, o de l'impost sobre societats 2023 amb ingressos declarats.
-
Aquells que s'hagueren donat d'alta en el cens el 2024 , han d'haver presentat qualsevol autoliquidació d'impost sobre el valor afegit o de pagaments fraccionats o retencions en l'exercici 2024 que estigueren obligats a presentar abans del 28 d'octubre.
-
Els empresaris o professionals persones físiques percebran un import únic de 5.000 euros.
-
Per a les persones jurídiques, l'import dels ajuts es determinarà aplicant els imports prevists en el quadre següent:
Volum d'operacions/import net del volum de negoci exercici 2023
(M: milions d'euros)
Import (euros)
≤ 1M
10.000
> 1M ≤ 2M
20.000
>2M ≤6M
40.000
> 6M ≤10M
80.000
> 10M
150.000
Volum d'operacions (casella 108 del model 390 o casella 88 del 4T del model 303); En el cas de no obligats o no subjectes a tributar per IVA, l'import net del volum de negoci (casella 255 del model 200)
Des del 19 de novembre fins el 31 de desembre de 2024.
L'ajuda se sol·licitarà a través del formulari disponible des del 19 de novembre en la Sede Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.
S'ha de consignar un compte bancari de la que siga titular el sol·licitant per poder abonar-li l'ajuda.
A més, el sol·licitant haurà de subscriure en el formulari que este la declaració responsable en la que manifeste que ha patit danys econòmics en el desenvolupament de la seua activitat econòmica i que complix amb els requisits establits en la normativa de la Unió Europea. (Reglament UE 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat)
Per a la presentació de la sol·licitud és necessari disposar de Cl@ve o certificat electrònic. Si el sol·licitant no està registrat en Cl@ve pot fer-ho ací o en les oficines de l'Agència Tributària.
També es pot presentar el formulari, en nom d'un tercer, per apoderament o col·laboració social.
No, no cal aportar cap documentació.
Mitjançant transferència bancària, a partir de l'1 de desembre. L'Agència Tributària preveu ingressar els ajuts en molt breu termini. Si més no, la data límit és el 31 de març, i si passat aquell dia no s'ha efectuat el pagament, la sol·licitud podrà entendre's desestimada.
Si el sol·licitant s'ha equivocat al consignar el compte bancari, ha de donar de baixa la sol·licitud i presentar una nova.
Tinga en compte que no es pot donar de baixa una sol·licitud si ja s'ha ordenat la corresponent devolució
Estos ajuts estaran exemptes de tributació tant en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, com en l'impost sobre societats, sent-los d'aplicació el que preveu la disposició addicional quinta de la Llei 35/2006 de l'IRPF i en la disposició addicional tercera de la Llei 27/2014 de l'impost sobre societats.
No, estos ajuts estan declarades inembargables.
Sí, en el formulari haurà de consignar el NIF i denominació de l'Administració o ens públic al que s'ha sol·licitat o del que s'ha rebut aquella ajuda i, si escau la quantia rebuda.
No. Només cal informar dels ajuts públics sol·licitades o rebudes fins el moment de presentar el formulari.
L'import màxim de tots els ajuts públics que es poden percebre per a compensar els perjuís econòmics patits com a conseqüència del desastre natural de la DANA serà el valor de danys descomptant, si escau, l'import de la indemnització rebuda en concepte d'assegurança.
El dany o perjuí econòmic patit com a conseqüència del desastre natural, inclou :
-
Danys materials (per exemple, en edificis, maquinària, existències).
-
Lucre cessant, és a dir, la pèrdua d'ingressos ocasionada per la suspensió total o parcial de l'activitat. Este import del lucre cessant es calcularà d'acord amb la normativa que s'esmenta a continuació.
Normativa europea a considerar per al càlcul dels danys a compensar:
Amb caràcter general:
-
Article 50 “Règims d'ajuts destinats a reparar els perjuís causats per determinats desastres naturals” en el Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
Amb caràcter específic per a empreses del sector agrícola i forestal i de la pesca i de l'aqüicultura:
-
Article 51 “Ajuts destinades a reparar els danys causats per fenòmens climàtics adversos que poden assimilar-se a un desastre natural” en el Reglament (UE) 2022/2473 de la Comissió, de 14 de desembre de 2022, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda a les empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes de la pesca i de l'aqüicultura compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
-
Article 25 “Ajuts destinades a reparar els danys causats per fenòmens climàtics adversos que poden assimilar-se a un desastre natural” del Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió, de 14 de desembre de 2022, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
No obstant això, per als supòsits en els que resulta aplicable este reglament, els ajuts i qualssevol altres pagaments rebuts per a compensar les pèrdues, inclosos els pagaments en virtut d'unes altres mesures nacionals o de la Unió o pòlisses d'assegurances, es limitaran al 80% dels costos subvencionables
Si els ajuts públics rebudes superaren el valor dels danys patits descomptant si escau l'import de la indemnització de l'assegurança i d'uns altres ajuts públics rebudes, l'excés sobre els mateixos podria incloure's dins del concepte dels ajuts de minimis .
Els llindars màxims a considerar són aplicables durant un període de tres anys consecutius per a una única empresa (és a dir, ha de tindre's en compte uns altres ajuts de minimis rebudes l'any en curs i en els dos anteriors):
-
Amb caràcter general quan no resulten aplicables els tres Reglaments següents, el llindar serà de 300.000 euros; REGLAMENT (UE ) 2023/2831
-
Per al sector agrícola, el llindar serà amb caràcter general 50.000 euros; REGLAMENT (UE ) 1408/2013
-
Per al sector de la pesca i aqüicultura, el llindar serà amb caràcter general 40.000 euros; REGLAMENT (UE ) 717/2014
-
Per a empreses que presten servicis d'interés econòmic general, el llindar per empresa serà de 750.000 euros REGLAMENT (UE ) 2023/2832. Els ajuts de minimis concedides d'acord amb este Reglament podran acumular-se amb els ajuts de minimis concedides en virtut d'algun dels uns altres tres reglaments de minimis.
Si l'import dels ajuts públiques rebudes per a compensar els perjuís econòmics, també superaren els llindars màxims dels ajuts de minimis rebudes l'any en curs i en els dos anteriors, aleshores no és aplicable el Reglament d'ajuts de minimis corresponent i tot l'excés dels ajuts públiques compensatòries sobre el valor real dels perjuís econòmics patits no podria considerar-se una ajuda estatal compatible, i es procediria a la seua recuperació juntament amb els interessos aplicables.
El concepte d'“empresa ”per a l'aplicació dels Reglaments d'ajuts de minimis comprén totes les empreses que formen part d'un mateix grup o que estan controlades per una mateixa empresa.
Si l'import que, si escau, procedisca reintegrar afecta a l'ajuda pagada per l'AEAT, el beneficiari haurà de comunicar este import mitjançant escrit presentat per Registre perquè l'Agència Tributària procedisca a generar-li un acord reconeixent este import i la corresponent carta de pagament per l'import comunicat més els interessos per recuperació d'ajuts públiques que resulten aplicables (3,45% a comptar des de l'endemà de cobrament de l'ajuda pública).
Per a presentar a través del Registre electrònic, usant el CSV del justificant del formulari presentat, l'escrit de sol·licitud de reintegre de l'ajuda percebuda de l'Agència Tributària indicant l'import que vol reintegrar:
Enllaç al Registre electrònic de l'AEAT amb CSV