Codi de Bones Pràctiques d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris
Saltar índex de la informacióCodi de Bones Pràctiques d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris
I. INTRODUCCIÓ
L'OCDE definix la relació cooperativa com “una relació del contribuent amb l'administració tributària basada en la cooperació i en la confiança mútua entre ambdues parts que suposa una voluntat d'anar més enllà del mer compliment de les seues obligacions legals”.
El desenvolupament de la relació cooperativa suposa:
-
per una part, la simplificació i facilitació del compliment voluntari de les obligacions fiscals, augmentant la seguretat jurídica i operativa dels contribuents i dels professionals tributaris i Agents de Duanes i Representants Duaners
-
d'altra banda, la cooperació en la prevenció del frau fiscal.
Les Associacions i Col·legis de professionals són una manifestació del principi de representació orgànica consagrat en la Constitució espanyola que es fa efectiu mitjançant la participació ciutadana en les tasques legislatives i en les altres funcions d'interés general. Estes institucions reben empare quan satisfan exigències socials d'interés general, perquè puguen participar eficaçment en l'establiment i perfeccionament de mecanismes per a detectar-les i satisfer-les.
Amb caràcter general les Associacions i Col·legis de professionals estan cridats a complir una funció essencial en la nostra societat tendent, entre d'altres, a l'ordenació de l'exercici de les professions, la defensa dels interessos professionals dels associats i col·legiats, l'atenció als consumidors i usuaris dels respectius servicis professionals i la participació en l'elaboració i modificació dels textos legals.
En l'àmbit fiscal la seua tasca assolix si cal una dimensió encara major d'acord amb el pes dels tributs a l'economia d'Espanya, on es configuren com una part important dels ingressos públics que servixen per a sufragar les despeses públiques en els que incorre el país i garantir la seua sostenibilitat. Per a aconseguir estos objectius els contribuents han de complir de manera puntual i correcta amb les seues obligacions tributàries, corresponent a l'Administració Tributària recaptar-conforme a les disposicions legals - l'import adequat per poder garantir que els ciutadans reben els ajuts i els servicis esperats de la societat, així com previndre i combatre el frau, l'evasió i l'elusió fiscal.
El bon funcionament del sistema tributari depén en gran manera de què s'aconseguisca garantir un equilibri entre els drets i les obligacions dels contribuents i de les Administracions Tributàries, sent essencial en este punt el paper que juguen les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris.
Conscients de l'important paper d'estos intermediaris fiscals, va nàixer fa ja 8 anys un Fòrum de diàleg entre l'Agència Tributària i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris en el que, entre altres objectius, es du a terme la difusió dels criteris de l'Agència Tributària en l'aplicació dels tributs i l'anàlisi de les modificacions normatives i es promou el paper dels professionals tributaris com a col·laboradors socials en l'aplicació dels tributs i el compromís social d'estos professionals per a contribuir al rebuig per part dels contribuents de les conductes defraudadores.
Este Fòrum ha suposat un important avanç en nom de transformar la tradicional posició de confrontació entre el contribuent amb l'Administració Tributària, en una relació de cooperació capaç d'adoptar solucions conjuntes en defensa d'una fi superior com és l'interés comú. Fruit d'este objectiu, i amb la intenció d'aprofundir en esta idea, es fa necessari dotar a este intrument d'un Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris en el que s'establisca un conjunt de principis i compromisos per a millorar el procés de comunicació entre les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris i l'Agència Tributària.
Per tant, l'objectiu d'este document és plantejar i proposar línies d'actuació que permeten avançar en el desenvolupament del model de relació cooperativa entre l'Agència Tributària, i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, i que incidisquen directament en la generalització de bones pràctiques tributàries per part dels contribuents amb el suport i aval d'estes agrupacions d'experts.
En este sentit, les bones pràctiques tributàries són el conjunt de principis, valors, normes i pautes que definixen un bon comportament dels intermediaris fiscals dels contribuents pel que fa a les obligacions tributàries d'estos últims. Per això és necessari propiciar que els contribuents disposen d'un marc que permeta el coneixement i posada en comú dels problemes que puguen plantejar-se en l'aplicació del sistema tributari doncs, en definitiva, això redundarà en una millora de la seguretat jurídica i en uns menors costos de compliment i contribuirà a una reducció de la conflictivitat.
La conducta de l'Administració Tributària ha de ser predictible i atorgar certesa i seguretat jurídica als contribuents en la pren de les seues decisions fiscals, per això ambdues parts de la relació mostren interés per la transparència en matèria d'impostos. A més, les Associacions i Col·legis reforçaran el seu valor afegit reputacional com a conseqüència de l'adhesió al Codi.
Esta confiança mútua permetrà millorar la relació existent entre les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris (i per extensió dels contribuents) i l'Agència Tributària amb la finalitat d'aconseguir una gestió i recaptació dels impostos més eficient, així com la reducció significativa del risc fiscal al tindre a la seua disposició un mecanisme per a actuar amb la seguretat jurídica que exigix un sistema tributari modern.
Finalment, el Codi de Bones Pràctiques d'Associacions i Col·legis de Professionals ha de comptar amb uns principis inspiradors i uns compromisos que han de ser assumits per estos i per l'Agència Tributària.
II. PRINCIPIS I COMPROMISOS
L'esforç de l'Agència Tributària per millorar la relació cooperativa ha d'anar orientat a l'establiment de canals de comunicació més àgils i previsibles amb els professionals tributaris, el que sens dubte permetrà fer efectius principis tan importants com la seguretat jurídica, la confiança i el mutu acord. Esta necessitat ha sigut posada de manifest en diverses ocasions per part dels membres del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris i les Associacions i Col·legis als que pertanyen, que reclamen major flexibilitat, transparència i certesa del sistema tributari per a adequar-ho a les necessitats reals dels contribuents, i en lògica conseqüència, dels professionals tributaris.
D'altra banda, el Fòrum es va crear amb la intenció d'afavorir i facilitar el compliment voluntari de les obligacions fiscals dels contribuents, potenciant la tasca dels professionals tributaris, que juguen un paper fonamental com a col·laboradors socials en l'aplicació dels tributs. Al prestar estos professionals servicis d'assessorament poden contribuir de manera decidida al rebuig per part dels contribuents de conductes defraudadores i de pràctiques de planificació fiscal agressiva que tendisquen il·legalment a l'elusió o minoració de la tributació a Espanya. En este sentit és interessant que, Associacions i Col·legis de Professionals, assumisquen compromisos com els de transparència, responsabilitat i deontologia professional en el desenvolupament de les seues funcions, orientant la seua activitat a què els seus membres recomanen el compliment de les obligacions fiscals corresponents pels contribuents com un aspecte més en el disseny i representació comptable de les operacions econòmiques i rebutjant plantejaments de minimització del cost fiscal per part dels seus clientes que resulten artificiosos o clarament contraris a les normes tributàries. Per part seua l'Administració Tributària haurà de garantir el manteniment d'un canal permanent de comunicació que servisca per a oferir criteris jurídics que proporcionen seguretat jurídica i certesa.
-
Principis
-
Voluntarietat. L'adhesió al Codi de Bones Pràctiques de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris és voluntària i individual, doncs naix de la convicció lliure d'assumir una sèrie de recomanacions tendents a millorar l'aplicació del nostre sistema tributari a través de l'increment de la seguretat jurídica, la cooperació recíproca basada en la bona fe i la confiança legítima.
-
Bilateralitat. El Codi de Bones Pràctiques de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris recull compromisos tant per a les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris com per a l'Administració Tributària per tal de garantir un equilibri entre els drets i les obligacions de cadascun d'ells en l'àmbit tributari.
-
Transparència i confiança, que suposa l'entrega d'informació més enllà dels requeriments legals, sense perjudici del secret professional i l'obligació de sigil. Les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris han de jugar un paper principal en la detecció i busca de solucions a les pràctiques fiscals fraudulentes per a aconseguir eradicar-les i previndre la seua extensió. Per part seua, l'Agència Tributària s'obliga a què en les seues actuacions es tinguen en compte els precedents administratius i vetlarà per l'aplicació uniforme del criteri de l'Agència Tributària, per a la qual cosa complix un paper essencial la divulgació dels mateixos.
-
Mutu acord en l'abast i contingut de la informació subministrada.
-
Col·laboració. L'eficàcia del sistema tributari depén de la conducta dels contribuents i dels intermediaris fiscals, com els seus representants, i de l'Agència Tributària. Les Associacions i col·legis professionals han de col·laborar perquè la informació que els contribuents han de facilitar arribe correctament a l'Agència Tributària. Per part seua, l'Agència Tributària ha de posar a disposició d'aquelles Associacions i Col·legis la informació necessària i explicació que puga permetre al contribuent complir correctament amb les seues obligacions fiscals.
-
Confidencialitat i privacitat de la informació subministrada. Les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris han de respectar la competència de l'Agència Tributària per a recopilar, divulgar i conservar informació quan així el permeta la llei, dins del respecte als límits que imposa el deure de secrete professional. Per part seua l'Agència Tributària ha de protegir la informació personal a la que tinga accés, sense difondre-la a tercers, fora que el preveja la llei.
-
Facilitat en la comunicació, mitjançant l'establiment d'un canal en línia que permeta agilitzar la relació entre les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, i l'Agència Tributària.
-
-
Compromisos
Com s'ha assenyalat anteriorment, el Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris implica assumir una sèrie de compromisos per les parts.
Per part de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris
-
Disposar d'un Codi Deontològic per a l'activitat d'assessoria fiscal d'adhesió voluntària per als seus associats, o intrument equivalent, que haurà de ser accessible en el web de l'Associació o Col·legie.
-
Canalitzar les qüestiones a formular a l'Agència Tributària i difondre entre els seus associats els criteris generals i principis mantinguts per l'Administració Tributària.
-
Fomentar entre els seus associats les relacions amb l'Agència Tributària en format electrònic, així com l'ús dels intruments existents en l'ordenament jurídic tributari per a evitar conflictes.
-
Proporcionar formació permanent i actualització de coneixements tècnics als seus associats.
-
Establir estàndards de qualitat dels servicis prestats pels seus associats. Hauran de disposar de manuals de compliment voluntari que determinen els criteris de treball i les recomanacions dels associats als seus clientes oposant-se a conductes contràries a l'ordenament jurídic, entre altres: gestió d'una doble comptabilitat, interposició de persones jurídiques, opacitat d'estructures societàries, utilització de programa de doble ús, realització de pagaments en efectiu que superen els límits legals, operacions de deslocalització fiscal fictícies, utilització fraudulenta dels processos concursals, ús d'estructures de planificació fiscal agressiva que tendisquen il·legalment a l'elusió o minoració de tributació a Espanya, com la utilització improcedent d'intruments híbrids o la deducció de despeses per compra de valors amb palanquejament quan quede acreditat que l'operació té com a finalitat principal generar despeses financeres que siguen fiscalment deduïbles.
-
Traslladar a l'Agència Tributària incidències detectades quan es promoga un canvi legislatiu significatiu, així com propostes de millora d'actuacions generals de l'Agència Tributària.
-
Promoure trobades periòdiques amb l'Agència Tributària, per a avaluar la realitat econòmica empresarial i la problemàtica subjacent en el compliment de les seues obligacions impositives i duaneres, els seus costos indirectes associats i la competència deslleial que es poguera produir en determinats sectors econòmics per incompliments de les seues obligacions impositives.
-
Facilitar a l'Agència Tributària, respectant els límits que imposa el deure de secrete professional, irregularitats que detecten els associats quan estes afecten al normal funcionament del sistema tributari o a la competència en el mercat, oferint proves de les irregularitats quan es dispose d'elles (casos de frau).
Per part de l'Agència Tributària
-
Establir un canal de comunicació en el web de l'Agència Tributària, a través del qual les Associacions i els Col·legis de Professionals Tributaris puguen formular qüestiones en els termes que s'establisquen entre ambdues parts.
-
Impulsar la millora dels procediments en ordre a evitar la verificació presencial de documentació i evitar desplaçaments a les oficines de l'Agència Tributària.
-
Sense perjudici de la regulació aplicable quant a la interpretació i qualificació de les normes tributàries i duaneres, i de la tasca d'informació i assistència als obligats tributaris, l'Agència Tributària publicarà els criteris que aplica en els seus procediments de control, en especial quan es produïsquen canvis legislatius significatius, en tant siguen susceptibles de ser aplicats amb caràcter general.
-
Millorar l'aplicació del sistema tributari, reduint carregues fiscals indirectes i impulsant la utilització de les noves tecnologies, així com afavorir l'ús dels intruments que establix l'ordenament jurídic tributari tendents a la minoració de conflictes.
-
Garantir, en l'activitat d'aplicació del sistema tributari, el ple exercici dels drets dels contribuents, així com el dels professionals i altres col·laboradors socials en l'exercici de la seua professió i de les seues normes reguladores legalment aprovades.
-
Participar en cursos o jornades de tractament de temes d'interés per a les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris i Representants Duaners.
-
Organitzar campanyes de divulgació i comunicació específicament dirigides a les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris adherides al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris, i recollir seu contingut en una secció del web de l'Agència Tributària.
-
Reconeixement de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris que voluntàriament s'adherisquen al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris.
-
Establir conjuntament amb les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris estratègies de comunicació tendents al compliment de l'ordenament tributari, així com al desenvolupament d'una cultura educativa en l'àmbit fiscal.
-
Analitzar les sol·licituds d'unificació de criteri que plantegen les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, quan comuniquen actuacions dispares per part de l'Agència Tributària en procediments similars.
-
-
Garantia de compliment.
Tant l'Agència Tributària com les Associacions i Col·legis de Professionals tributaris que subscriguen present Codi assumixen els seus principis i els compromisos que comporta. Per això, es considera oportú precisar determinades pràctiques que han de realitzar ambdues parts i que permeten garantir el compliment del mateix.
-
Verificar la difusió i aplicació de les bones pràctiques del codi en les actuacions internes i externes desenvolupades per les Associacions i Col·legis i per l'Agència.
-
Comunicar a la secretaria del Fòrum la realització d'actuacions o conductes de les que es tinga constància que no resulten d'acord amb els principis i bones pràctiques recollits en el Codi i que pogueren suposar el seu incompliment. El procediment de tramitació d'estes comunicacions serà objecte de desenvolupament mitjançant Annex a present Codi.
-
III. ADHESIÓ AL CODI DE BONES PRÀCTIQUES DE PROFESSIONALS TRIBUTARIS
-
Àmbit subjectiu d'aplicació .
El Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris es basa en la lliure adhesió de cadascuna de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, que voluntàriament assumisquen els principis, compromisos i recomanacions continguts en el mateix.
Este Codi ha sigut elaborat i aprovat pel Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris per a promoure una relació recíprocament cooperativa entre l'Agència Tributària, i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris que el subscriguen.
-
Procediment d'adhesió.
La decisió d'adhesió de les Associacions o Col·legis de Professionals Tributaris al Codi de Bones Pràctiques dels Professionals Tributaris haurà de formalitzar-se a través d'un acord que es comunicarà a l'Agència Tributària a través de la corresponent Associació o col·legi professional. De la mateixa forma podran comunicar en qualsevol moment la seua baixa.
L'adhesió i baixa hauran de ser a la totalitat del Codi, no sent admissible l'adhesió o baixa parcial a apartats específics del mateix.
L'Agència Tributària podrà informar en el seu web de quins són les Associacions o Col·legis de Professionals Tributaris adherits al Codi, sempre que obtinga el consentiment exprés de l'Associació o Col·legie afectat, a través de la Secretaria Tècnica del Fòrum.
S'estudiarà la creació d'un logotip que identifique a les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, que s'hagen adherit al Codi.
-
Comissió de seguiment.
El Ple del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris determinarà la creació d'una Comissió de Seguiment de l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques dels Professionals Tributaris, constada per sis membres, nomenats a parts iguals per l'Agència Tributària i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris participants en el Fòrum. Els membres de la Comissió de Seguiment seran nomenats anualment, tenint caràcter rotatori els representants de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris. La condició de president recaurà en un dels membres nomenats per l'Agència Tributària i la de secretari en un membre d'entre els nomenats per les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris.
Els acords de la Comissió de Seguiment s'adoptaran per consens entre els seus membres.
El Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris és la sede en la que l'Agència Tributària i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris han d'estudiar i convindre la inclusió en el Codi de noves matèries i la interpretació de les recomanacions del mateix. Constituïx una finalitat primordial de la Comissió de Seguiment presentar a la consideració d'aquell, tant les qüestiones d'interpretació que considere oportunes, com l'oportunitat d'abordar noves matèries, sense perjudici de qualssevol altres iniciatives que puguen ajudar a la materialització i posada en pràctica del Codi. En particular, la Comissió de Seguiment establirà les pràctiques de tractament en els supòsits d'inobservança dels compromisos del Codi.
La Comissió de Seguiment es reunirà amb caràcter general una vegada al semestre, sense perjudici que el puga fer tantes vegades com es considere necessari per la representació de l'Agència Tributària o de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris.
L'actuació de la Comissió de Seguiment estarà guiada pels principis de transparència, confiança mútua, bona fe i lleialtat que presidixen el Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris.
Totes les dades, informes o antecedents de qualsevol naturalesa presentats a la Comissió de Seguiment o obtinguts per la mateixa en l'acompliment de les seues funcions tindran caràcter reservat, estant els seus membres obligats al més estricte i complet sigil respecte dels mateixos.
La Comissió de Seguiment no podrà conéixer sobre situacions particulars, no podent per tant intervindre en cap procediment tributari en curs.