Acta de la reunió
ACTA DE LA REUNIÓ DEL PLE DEL FÒRUM D'ASSOCIACIONS I
COL·LEGIS DE PROFESSIONALS TRIBUTARIS
CELEBRADA EL 29 DE NOVEMBRE DE 2022
Presidenta del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris
Directora General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària
D.a Soledad Fernández Doctor
Membres en representació de l'Agència Estatal d'Administració Tributària
Directora del Departament de Gestió Tributària
D.a Rosa María Prieto del Rei
Director del Departament d'Inspecció Financera i Tributària
D. Javier Hurtado Puerta
Directora del Departament de Recaptació
D.a Virgínia Muñoz Fernández
Directora del Departament de Duanes i Impostos Especials
D.a Pilar Jurado Borrego
Director del Departament d'Informàtica Tributària
D. José Borja Tomé
Director del Servici Jurídic
D. Diego Loma-Osorio Lerena
Director del Servici de Planificació i Relacions Institucionals
D. Ignacio Fraisero Aranguren
Delegat Especial de Catalunya
D. Isidoro García Millán
Membres en representació de les Associacions i Col·legis
Associació Espanyola d'Assessores Fiscals
Vocal Responsable d'Estudis i Investigació
D. Javier Gómez Taboada
Director del Gabinet d'Estudis
D. Arturo Jiménez Contento
Associació Professional d'Experts Comptables i Tributaris d'Espanya
Secretari de la Junta Directiva
D. José Antonio Fernández García-Moreno
Vocal de la Junta Directiva
D. Antonio Ibarra López
Consell General de l'Advocacia Espanyola
Vicedegà del Col·legi d'Advocats de les Balears
D. Rafael Gil March
Consell General de Col·legis de Gestors Administratius d'Espanya
Responsable de l'Àrea Fiscal del Consell General
D.a Pilar Otero Moar
Consell General de Col·legis Oficials de Graduats Socials d'Espanya
Vocal de la Comissió d'Assumptes Fiscals
D. José Castaño Semitiel
Federació Espanyola d'Associacions Professionals de Tècnics Tributaris i Assessores Fiscals
President
D. Joan Torres Torres
Vicepresident Segon
D. Adolfo Jiménez Ramírez
Gabinet de Gestors Administratius i Assessores Fiscals
Advocat
D. Luis de Francisco Morales
Registre d'Economistes Assessores Fiscals
President
D. Agustín Fernández Pérez
Vocal del Consell Directiu
D. Jesús Fernández-Brau Pinto
Secretaria Tècnica del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris
Subdirectora General de Comunicació Externa del Servici de Planificació i Relacions Institucionals
D.a Mª Dolores Carreño Beltrán
El dia 29 de novembre de 2022 se celebra la vint-i-dosena reunió plenària del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, assistint les persones ressenyades i d'acord amb el següent
ORDRE DEL DIA
- Obertura de la sessió.
- Aprovació de l'acta de la sessió celebrada el 5 de juliol de 2022.
- Informació sobre els temes tractats en els grups de treball.
- Novetats en matèria d'informació i assistència.
- Pròxima convocatòria.
- Altres consideracions, precs i preguntes.
1. Obertura de la sessió
Obri la sessió D.a Soledad Fernández Doctor, Directora General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (d'ara endavant, Agència Tributària) i presidenta del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, qui, després de saludar a les persones assistents, comenta que desitja agrair al Consell General de Col·legis de Gestors Administratius d'Espanya i a l'Associació Espanyola d'Assessores Fiscals (AEDAF) les propostes remeses sobre l'aplicació de la Llei 11/2021, atenent la sol·licitud realitzada per l'Agència Tributària en relació amb l'informe provisional que Espanya ha de presentar durant el quart trimestre de 2022 en compliment dels compromisos assumits en el component 27 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Seguidament la Directora General de l'Agència Tributària assenyala que, en aquesta sessió plenària, després d'aprovar si escau l'acta de la reunió anterior, les Directores dels Departaments de Gestió Tributària i de Recaptació, així com el Director del Servici de Planificació i Relacions Institucionals exposaran els assumptes tractats en la reunió conjunta dels grups de treball que va tindre lloc el passat 10 de novembre. A més, les Directores dels Departaments de Gestió Tributària i de Recaptació també comentaran una sèrie de novetats en matèria d'informació i assistència.
2. Aprovació de l'acta de la sessió celebrada el 5 de juliol de 2022
D.a Soledad Fernández Doctor cedix la paraula a D.a Mª Dolores Carreño Beltrán, Subdirectora General de Comunicació Externa del Servici de Planificació i Relacions Institucionals i secretària Tècnica d'este Fòrum, qui manifesta que l'acta de la vigesimoprimera sessió del ple va anar remesa a les associacions i col·legis amb anterioritat a esta reunió, no havent-se rebut observacions; afegix que, si no les hi haguera en este moment, quedaria definitivament aprovada. Ja que no es formula cap objecció, declara aprovada l'acta de la 21a sessió plenària que va tindre lloc el passat 5 de juliol de 2022.
3. Informació sobre els temes tractats en els grups de treball
A continuació, la Directora General de l'Agència Tributària assenyala que els grups de treball del Fòrum es van reunir conjuntament el dia 10 de novembre i, a fi que comente les qüestiones que es van intentar l'àrea de gestió tributària, atorga la paraula a la Directora del Departament.
D.a Rosa María Prieto indica que els assumptes tractats en la reunió van anar els següents:
- Campanya de Declaracions informatives 2022: es va realitzar una exposició força exhaustiva de les novetats que afectaven als diferents models, indicant-se que, si bé eren nombroses, la majoria no eren molt significatives; a més, es va assenyalar que afectaven sobretot a les entitats financeres. Així, es van destacar les següents:
- Nous models relatius a les monedes virtuals (172, 173 i 721): la seua aprovació continua pendent de la publicació del desplegament reglamentari. No obstant això, es publicarà el projecte d'ordre ministerial a fi que es conega seu contingut, el qual s'ha de atener a les previsions legals i reglamentàries, si bé s'han eliminat determinats camps, com la clau criptogràfica, però es manté l'obligació d'informar operació per operació.
- Introducció d'un nou camp en els dissenys de registre del model 184 (Declaració informativa anual a presentar per les entitats en règim d'atribució de rendes) per a recollir el nombre de dies d'arrendament o cessió d'ús i gaudi de l'immoble.
- Inclusió d'unes modificacions tècniques en el model 190 relacionades amb l'Ingrés Mínim Vital.
- Altres ordres ministerials en tramitació:
- Incorporació de noves caselles en els models 303, 322 i 390 per a habilitar la declaració individualitzada dels nous tipus impositius del cinc i del zero per cent.
- Unificació en quatre caselles de la informació sobre els tipus de recarregue d'equivalència.
- Desaparició de la modalitat de presentació en paper del model 303 (predeclaració): a partir de les autoliquidacions de 2023 s'incorpora l'opció de pagament en entitat col·laboradora mitjançant document d'ingrés (carta de pagament) per a aquells subjectes passius que podien presentar l'autoliquidació mitjançant predeclaració. En la reunió es va aclarir que només estava previst per a este cas i que no s'anava a estendre a uns altres supòsits.
- Model 036: incorporació de les opcions d'inclusió i baixa en el registre d'extractors de Depòsits Fiscals de productes inclosos en els àmbits objectius dels Impostos sobre l'Alcohol i Begudes Derivades o sobre Hidrocarburs. Així mateix, s'introduïx també una modificació de caràcter tècnic per a incloure la data d'efectes de l'adquisició o cessació de la condició de revenedor de telèfons mòbils, consoles de videojocs, ordinadors portàtils i tauletes digitals.
- Actuacions de millora de la qualitat de la informació subministrada per les entitats incloses en el SII: es va informar de les comunicacions que l'Agència Tributària estava remetent a les empreses, ja que es venia apreciant un estancament en el nivell de contraste, motivat, sobretot, per discrepàncies quant al número de factura rebuda. Així, es va recordar que este número ha de coincidir amb el nombre de factura de l'emissor i que a la seu electrònica de l'Agència Tributària estaven publicades una sèrie de recomanacions per a la seua correcta codificació. Així mateix, es va assenyalar que la millora en les dades subministrades tenia una incidència directa en els que, posteriorment, l'Administració podia posar a disposició dels contribuents, facilitant-los les seues declaracions.
- Declaració informativa sobre la utilització de mecanismes transfronterers de planificació fiscal (model 236): es va recordar que la declaració de 2021 té com termini de presentació el comprés entre els dies 1 d'octubre de 2022 i 2 de gener de 2023.
- Assumptes proposats per les associacions i col·legis:
- Domiciliació del model 309: es va comunicar que l'Agència Tributària estava estudiant la seua implantació per als supòsits amb període de presentació i que s'informaria quan estiguera implementada.
- Terminis dilatats per a l'obtenció de cita prèvia: es va informar de què el 77 % de les sol·licituds s'atenien en menys de set dies. Així mateix, es va comunicar que en les instruccions distribuïdes internament a l'Agència Tributària es recollia que es tingueren en consideració les sol·licituds de cita relacionades amb un procediment. D'altra banda, les associacions i col·legis també van sol·licitar que s'escurçaren els terminis per a l'assignació de cita en el cas de les sol·licituds de certificats electrònics.
- Dificultats per a procedir a la dissolució de societats inactives amb NIF revocat: es va assenyalar que se n'havien recordat amb el Consell General del Notariat i el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d'Espanya unes instruccions dirigides a què la revocació d'un NIF no dificultara la dissolució i baixa d'una societat. Es va afegir que es tornaria a insistir en la seua distribució ja que podria estar ocorrent que estes instruccions no hagueren arribat a tots els notaris i registradors. Així mateix, també es va aclarir que una entitat amb NIF revocat podia seguir accedint a les notificacions electròniques sempre que disposara d'un certificat electrònic i que, en cas contrari, no podria accedir.
- Generalització dels requeriments de sol·licituds d'informació amb transcendència tributària molt genèrics: es va informar de què s'havien produït certes modificacions en les actuacions de l'àrea de gestió tributària, amb l'objectiu de reduir els costos de compliment per al contribuent, consistents a iniciar els procediments de comprovació limitada sol·licitant els llibres registre d' IRPF o d' IVA per a, després de la seua anàlisi, requerir únicament aquelles factures que pogueren presentar alguna incidència. D'altra banda, es va assenyalar que, en aquells casos en què el procediment no finalitzara amb una regularització, s'insistiria internament en què es comunicara expressament i que no es deixara, simplement, que el mateix caducara pel transcurs dels sis mesos.
- Demores en els tràmits per a l'obtenció de NIE i ROI : es va aclarir que l'assignació d'un NIE no era competència de l'Agència Tributària i que no podia generalitzar-se l'atorgament d'un NIF M, ja que este estava previst per a la realització de determinades operacions amb l'Agència Tributària de forma molt esporàdica i supòsits molt concrets i només en cas que no anara obligatòria l'obtenció d'un NIE. Per part seua les associacions i col·legis van plantejar que en el cas d'inversions a Espanya d'entitats no residents només se sol·licitara el NIE de l'adquirent o inversor, al que els representants de l'Agència Tributària van respondre que en estos casos sempre es buscava el necessari equilibri entre l'agilitació de tràmits i el control per part de l'Administració de les persones que no tenen un contacte habitual amb la mateixa. D'altra banda, quant al Registre d'Operadors Intracomunitaris, es va comunicar que la mitja estava en 35 dies, si bé en moments puntuals havia hagut demores en algunes oficines deguda, sobretot, al tipus de contribuent i el país de residència del mateix.
- Requeriments el mes d'agost: les associacions i col·legis van sol·licitar que no es realitzaren requeriments durant este mes, posposant-se a setembre, i que es declarara inhàbil igual que en l'àmbit judicial. Per part seua, l'Agència Tributària va assenyalar que l'assumpte s'havia plantejat en el Consell per a la Defensa del Contribuent i que l'Agència Tributària no era partidària ja que també seria inhàbil per a la realització de tràmits favorables als contribuents. Es va afegir que el nombre de requeriments el mes d'agost era molt reduït, però que, no obstant això, en alguns casos eren necessaris per tal de, per exemple, evitar la prescripció d'actuacions o gestionar ajuts i tràmits similars.
- Comunicació de l'Agència Tributària de la Regió de Múrcia en relació amb l'IAE en supòsits d'autoconsums obtinguts de la instal·lació de plaques solars: es va informar de què l'Agència Tributària era coneixedora d'estes comunicacions i que anaven dirigides a persones jurídiques amb una xifra de negoci superior al milió d'euros, pel que, si les havien rebut d'altres col·lectius, es tractava d'un error.
Per a finalitzar, D.a Rosa María Prieto indica que en el punt següent de l'ordre del dia comentarà una sèrie de novetats en matèria d'informació i assistència, entre les que es troben les millores en relació amb la utilitat de cita prèvia.
A continuació, la Directora General de l'Agència Tributària oferix la paraula a les persones assistents per si desitgen realitzar algun comentari o pregunta.
En primer lloc pren la paraula D. Rafael Gil March, representant de Consell General de l'Advocacia Espanyola, per a preguntar quin és la conclusió quant a l'obligació de sol·licitar el NIE de totes les persones que formen l'òrgan de direcció d'una empresa no resident quan només el necessiten puntualment per a, per exemple, adquirir un immoble o realitzar una inversió.
D.a Rosa María Prieto li respon que en este assumpte no hi ha cap canvi ja que existixen motius de control d'este tipus d'operacions per part d'uns altres organismes. Afegix que, no obstant això, es podria analitzar algun cas concret per si anara factible trobar una altra solució.
D. Rafael Gil assenyala que els col·laboradors socials seguiran insistint, tant en esta qüestió com en totes aquelles que s'han anat proposant i de les que no s'ha obtingut una resposta favorable. Indica que moltes d'elles són de l'àrea de gestió i que es podrien millorar. Afegix que, en la seua opinió, és absolutament innecessari que s'exigisca el NIE de totes les persones que integren el consell directiu de l'empresa no resident, i que seria suficient amb què l'Administració exigira el NIE d'una persona designada per l'entitat per a la realització de l'activitat concreta i puntual i només la identificació de la resta.
D. Soledad Fernández Doctor assenyala que pren nota de la qüestió i, ja que no es produïxen més intervencions, presenta als membres del Fòrum a D.a Virgínia Muñoz Fernández, nova Directora del Departament de Recaptació, a què cedix la paraula perquè expose els assumptes de l'àrea del seu departament tractats en la reunió dels grups de treball.
D.a Virgínia Muñoz, després de posar-se a disposició de tots els membres del Fòrum, assenyala que en la reunió del dia 10 de novembre es van tractar dos qüestiones de l'àmbit del seu departament:
-
Termini de domiciliació de les declaracions: la Directora del Departament de Recaptació assenyala que l'ampliació d'este termini és una qüestió que s'ha reiterat en nombroses ocasions pels professionals tributaris. Afegix que l'Agència Tributària manté reunions amb l'Associació Espanyola de Banca per tal d'estudiar la possibilitat de reduir els actuals cinc dies de què disposen les entitats financeres per a la realització d'una sèrie de comprovacions tendents a la reducció d'errors (verificació de titulars, suficiència de saldo, etc.). Afegix que es tracta d'un tema complex des del punt de vista tècnic, ja que comporta canvis operatius i informàtics que afecten a més de 120 entitats col·laboradores. Així mateix, indica que, puntualment, es pot produir alguna incidència que afecte al termini de cinc dies, atès que l'últim dia per a la domiciliació puga ser coincident amb una festa local. En este sentit, sol·licita als membres del Fòrum que abans del dia 10 de desembre remeten a la Secretaria Tècnica suggeriments per a l'elaboració del calendari fiscal, sobretot, les relacionades amb festivitats locals.
-
Terminis dilatats en l'obtenció de dates per a cites en l'àrea de recaptació: D.a Virgínia Muñoz indica que el 86 % dels casos la cita s'assigna en menys de set dies des de la seua sol·licitud, deixant de banda, de què, en un moment donat o en algun lloc concret, puga ocórrer alguna incidència puntual. Així mateix, assenyala que l'Agència Tributària ve realitzant un esforç considerable en matèria d'informació i assistència al contribuent i que funcionalitats com les incorporades a l'APP el passat 4 de juliol (“Pagar, ajornar i consultar ”) o l'establiment d'un número de telèfon per a consultes en matèria de recaptació, estaven afectant positivament a les necessitats de cita presencial per part dels contribuents i els seus representants, els col·laboradors socials.
Seguidament la Directora General de l'Agència Tributària oferix la paraula a les persones assistents.
Pren la paraula D. José Castaño Semitiel, representant del Consell General de Col·legis Oficials de Graduats Socials d'Espanya, per a confirmar que, efectivament, la reducció del termini de cinc dies es ve reiterant des de fa molts anys i que, si el nombre d'entitats col·laboradores està al voltant de 120, els professionals tributaris són molts més. Així mateix, indica que en la reunió del grup de treball va paréixer quedar clar que no s'anava a reduir i, tanmateix, en esta sessió la Directora del Departament de Recaptació ha sol·licitat que es remeten propostes per a la confecció del calendari fiscal.
D.a Virgínia Muñoz contesta que, quant als cinc dies de desajuste entre el termini de domiciliació i el de presentació, s'estan mantenint reunions amb l'AEB, ja que, a l'afectar a més de 120 entitats col·laboradores, cal negociar i plasmar en un calendari el seu possible desenvolupament. Afegix que el compromís de l'Agència Tributària és intentar aconseguir algun avanç, però que, en la seua opinió, aconseguir que els dos terminis coincidisquen no serà possible. D'altra banda, quant a la sol·licitud de propostes per a l'elaboració del calendari del contribuent, la Directora del Departament de Recaptació indica que l'Agència Tributària s'ate al calendari oficial, però procura tindre este en la seua elaboració que el termini de domiciliació i el de presentació vagen parells. Afegix que la sol·licitud de suggeriments va dirigida a, en la mesura del possible, prendre en consideració també determinades circumstàncies, com les festivitats locals.
A continuació intervé D. Joan Torres Torres, representant de la Federació Espanyola d'Associacions Professionals de Tècnics Tributaris i Assessores Fiscals (FETTAF), per a indicar que preferiria que, una vegada que l'Agència Tributària tinguera preparat un esborrany de calendari, el remetera a les associacions i col·legis perquè, partint de mateix, els col·laboradors socials presentaren els seus suggeriments.
La Directora del Departament de Recaptació assenyala que es podria estudiar fer-ho així l'any vinent, però que per a este any, donades les dates, no pot comprometre's.
Seguidament D.a Rosa María Prieto indica que, ja que els professionals tributaris poden tindre una previsió força aproximada dels terminis de domiciliació, seria positiu que anaren remetent els seus suggeriments pel que fa a dates que per la seua experiència pogueren resultar conflictives. Així es podria, en alguna mesura, tindre-les en compte en l'elaboració del calendari.
Ja que no es produïxen més intervencions, la Directora General de l'Agència Tributària atorga la paraula a D. Ignacio Fraisero Aranguren, Director del Servici de Planificació i Relacions Institucionals, a fi que comente els temes tractats en la reunió de l'àrea del seu Servici.
D. Ignacio Fraisero assenyala que dels temes tractat en el grup de treball del passat dia 10, destacarà dos:
-
Situació actual del Codi de Bones Pràctiques i dels canals d'atenció als Professionals Tributaris: es va informar de què l'Agència Tributària havia estat treballant en la millora de l'aplicació de cita prèvia, dotant-la d'una major senzillesa i facilitat en la sol·licitud, oferint diferents canals i usant un llenguatge més comprensible. També es va assenyalar que, en una primera fase, es posava en marxa l'aplicació amb caràcter general per a tots els contribuents i que, en una fase posterior s'implementaria la cita prèvia especialitzada per als professionals tributaris adherits al Codi de Bones Pràctiques, estant previst que esta última estiguera operativa el 2023. Per a finalitzar amb este punt el Director del Servici de Planificació i Relacions Institucionals indica que, com ja ha comentat la Directora del Departament de Gestió Tributària, en el punt següent de l'ordre del dia s'explicarà més detalladament.
-
Qüestiones sobre criptomonedas plantejades per AECE: es va comentar en la reunió que, per un falle en el correu, no s'havien pogut incloure a l'ordre del dia una sèrie de qüestiones relatives a les monedes virtuals proposades per D. Antonio Ibarra, però que, no obstant això, se li havia remés la informació publicada a la sede electrònica de l'Agència Tributària que aclaria una part de les mateixes. Va quedar pendent de resposta la qüestió relativa a la distribució per edats del número i percentatge de contribuents que havien inclòs operacions amb criptomonedas en la declaració d'IRPF, la qual es troba en estos moments en preparació.
A continuació la Directora General de l'Agència Tributària oferix la paraula a les persones assistents i, ja que no es produïx cap intervenció, dóna pas al punt següent de l'ordre del dia.
4. Novetats en matèria d'informació i assistència
D.a Soledad Fernández Doctor indica que en este punt de l'ordre del dia les Directores dels Departaments de Gestió Tributària i de Recaptació informaran sobre una sèrie de millores que s'estan introduint en els servicis d'informació i assistència a fi de facilitar a la ciutadania el compliment de les seues obligacions tributàries. Així, en primer lloc cedix la paraula a D.a Rosa María Prieto.
La Directora del Departament de Gestió Tributària assenyala que comentarà a grans trets algunes novetats ja implementades en matèria d'assistència a través de les ferramentes virtuals, així com unes altres millores que, tot i que encara estan en desenvolupament, és interessant que els professionals tributaris coneguen, a fi que sàpien quins són les línies generals en les que està treballant l'Agència Tributària i, d'esta manera, puguen realitzar suggeriments i aportacions. Així, D.a Rosa María Prieto, que dóna suport a la seua intervenció amb una presentació en power point i amb la realització d'exemples pràctics a la seu electrònica de l'Agència Tributària, destaca les següents novetats:
- Fusión en una sola ferramenta del Cercador d'activitats econòmiques i del Cercador d'activitats i les seues obligacions tributàries: les dades d'utilització d'estes dos utilitats durant 2021 han sigut al voltant de 500.000 i 70.000 accessos, respectivament. Les principals característiques de la ferramenta integrada són les següents:
- es manté una forma senzilla de realitzar la busca de l'activitat, ja siga introduint el codi de l'epígraf concret o mitjançant la consignació de paraules clau;
- al polsar en “Detall” es mostra tota la informació sobre l'activitat / epígraf seleccionat, al mateix temps que en la part dreta s'han inclòs una sèrie d'opcions perquè el contribuent establisca el seu perfil tributari; una vegada determinat este, el següent pas seria polsar en “Veure obligacions” i l'aplicació et mostra les obligacions tributàries associades a este perfil (en IRPF, IVA, IAE, etc.), com ara règims aplicables, models que ha de presentar i els seus terminis, etc.;
- si l'usuari s'identifica mitjançant certificat electrònic o el sistema Cl@ve pot obtindre una còpia escrita en el seu correu electrònic;
- inclou una enquesta de valoració i la possibilitat de consultar a la ADI a través del xat o del Informa+.
- Versió traduïda d'assistents i informadors a les llengües cooficials e anglés: ja està implementada en l'Informador censal i en els informadors, localitzadors i assistents virtuals d'IVA. La seua finalitat és millorar la informació que es facilita a les persones no residents i atendre la demanda d'utilització de llengües cooficials. En concret:
- en els informadors i localitzadors és possible interactuar en castellà, català, gallec, valencià e anglés;
- en els assistents virtuals les respostes seran en la llengua en la que s'estiga navegat per la sede electrònica de l'Agència Tributària. No obstant això, les preguntes es podrien efectuar en qualsevol idioma de la Unió Europea.
- Treballs actuals:
- Adaptació permanent de les ferramentes d'assistència virtual a les modificacions normatives.
- Censos WEB: nova versió de l'Informador censal en la que s'incorpora el detall dels tràmits censals de l'activitat econòmica, configurant-se així com un servici d'assistència en l'emplenament i presentació dels models 036 i 037. Es poden destacar les següents característiques:
- diferència entre persones físiques i jurídiques;
- per a les altes proporciona respostes individualitzades en funció de l'activitat i per a les modificacions i baixes, segons el motiu.
- Primera versió de Censos WEB:
- servici d'assistència en l'emplenament i presentació dels models 036 i 037 per a una primera alta en una o més activitats d'empresaris individuals o professionals;
- dirigida a persones físiques que no estiguen donades d'alta en el Cens d'empresaris, professionals i retenidors, excepte en el cas d'altes en activitats de comerç al detall quan s'efectuen vendes a l'estranger;
- l'aplicació està configurada amb una seqüència de pestanyes en les que s'haurà d'anar clicant per a anar incorporant dades;
- determinades dades s'omplin manualment i d'altres automàticament una vegada contestades certes preguntes i segons l'opció seleccionada;
- una vegada introduïdes les activitats a realitzar, Censos WEB recalcula la situació tributària del contribuent en funció de la compatibilitat de règims que les mateixes comporten i les opcions que voluntàriament s'escullen;
- les dades d'identificació i el domicili fiscal s'incorporen automàticament segons les dades que consten en el cens;
- per a la busca de l'epígraf de l'activitat s'enllaça amb la ferramenta “Cercador d'activitats i les seues obligacions tributàries”, de manera que, com ja s'ha comentat, segons l'activitat o activitats introduïdes se succeiran una sèrie de preguntes per tal de determinar la situació tributària del contribuent (règims d' IVA o IRPF, exempcions, opcions en règims voluntaris, etc.), quedant així configurat el model 036 o 037 per a la seua presentació.
- Nova aplicació per a la sol·licitud de cita prèvia: s'acaba de posar en funcionament una sèrie de millores en el servici destinat a la ciutadania. La previsió és seguir incorporant noves funcionalitats i afegir una segona opció en el servici de cita prèvia per a col·laboradors socials, dirigida als professionals tributaris que estiguen adherits al Codi de Bones Pràctiques. Així, entreu les novetats que s'han inclòs en la nova aplicació es poden destacar les següents:
- una interfície més senzilla, simple i intuïtiva;
- si la cita se sol·licita per a atendre una comunicació de l'Agència Tributària, se selecciona l'opció “He rebut una carta” i, després d'introduir el CSV, l'aplicació et dirigix al tràmit concret relacionat amb la mateixa;
- els servicis per als quals es pot sol·licitar cita apareixen classificats en categories segons la demanda dels mateixos, constatada per l'Agència Tributària;
- depenent del servici seleccionat s'oferiran diferents alternatives per a la cita, com per exemple, presencial, trucada telefònica o videotrucada;
- es poden aplicar criteris de cerca per a la cita, filtrant per província, codi postal, data i hora;
- per a confirmar la cita s'ha de facilitar un número de telèfon; també és recomanable proporcionar també una adreça de correu electrònic, ja que en este cas es rebrà un correu amb les dades de la cita, des del qual podrà gestionar-se (modificar i anul·lar);
- la nova aplicació està disponible en l'APP de l'Agència Tributària.
Per a finalitzar la seua intervenció D.a Rosa María Prieto reitera que l'objectiu de l'Agència Tributària és seguir millorant el model d'informació i assistència a la ciutadania en el compliment de les seues obligacions tributàries. Així mateix, comenta que, en el desenvolupament i implantació de tots estos avanços, s'agraïxen, com sempre, els suggeriments i propostes dels membres del Fòrum, encara que de vegades, després del seu estudi, no es puguen implementar degut a complexitats tècniques.
A continuació intervé D. Joan Torres, representant de FETTAF, per a preguntar si existix alguna previsió quant a la unificació dels codis de la CNAE i els de l'IAE , al que la Directora del Departament de Gestió Tributària contesta que la CNAE no depén de l'Agència Tributària; afegix que també en l'Administració provoca certs problemes, ja que, quan es creuen dades en certs procediments entre organismes diferents, de vegades es produïxen discordances.
Seguidament D. José Castaño, representant del Consell General de Col·legis Oficials de Graduats Socials d'Espanya, planteja si el resultat de la nova aplicació Censos WEB és confeccionar els models 036 i 037 i si hi haurà que identificar-se per a la seua utilització.
D.a Rosa María Prieto assenyala que la ferramenta es podrà utilitzar sense identificació, però si es desitja presentar el model, aleshores sí que caldrà identificar-se, podent-se utilitzar el certificat del col·laborador social.
A continuació D.a Soledad Fernández Doctor comenta que s'anirà informant als membres del Fòrum dels avanços que es vagen produint en relació amb les matèries tractades en la reunió, tant els relatius a les millores en les aplicacions, com respecte als terminis de domiciliació o d'obtenció de cita.
Ja que no es produïx cap intervenció, la Directora General de l'Agència Tributària, cedix la paraula a D.a Virgínia Muñoz a fi que comente la recent posada en funcionament del projecte per a l'alienació de béns immobles mitjançant subhasta.
La Directora del Departament de Recaptació, que utilitza en la seua exposició una presentació en power point, indica que el projecte és un pas més en l'impuls dels servicis d'informació i assistència al contribuent i que el seu objectiu és potenciar l'alienació de béns embargats, mitjançant subhastes electròniques convocades per l'Agència Tributària. Afegix que s'ha posat en marxa el dia 24 de novembre i que està dirigit a la ciutadania en general, facilitant-li l'accés al procediment a través de la sede electrònica i de l'APP de l'Agència Tributària. Així, destaca les següents característiques de la nova funcionalitat:
- Nacionalització de la tramitació de les alienacions que, anteriorment, es realitzaven per províncies, amb l'establiment de criteris i protocols d'actuació comuna per tal de facilitar l'accés en condicions d'igualtat en tot el territori nacional.
- A nivell intern s'ha creat l'Equip Nacional d'Alienacions que permet, a través de la Mesa Nacional de Subhastes, prestar el servici a escala nacional. Així mateix, s'ha dut a terme una depuració de tot el stock de béns embargats.
- En una primera fase està dirigit a béns immobles, si bé està prevista la seua extensió a béns mobles, sobretot, vehicles.
- Els béns es poden classificar tenint en compte un algoritme que determina la prioritat en l'alienació (segons el tipus de bé, dret alienable, percentatge de titularitat, valor, carregues, etc.).
- Es disposa d'un mapa dels béns immobles amb la seua geolocalització en Google maps.
- S'ha establit un servici d'atenció telefònica especialitzat en la matèria per tal de prestar una atenció personalitzada a qui desitge participar en una subhasta, facilitant-li la informació que necessite i guiant-li al llarg de tot el procés, amb l'objectiu d'incrementar la participació i l'import de les adjudicacions. Este servici es completa amb un sistema d'auditories intern que permet garantir uns estàndards de qualitat rigorosos.
- La nova aplicació, ja siga a la seu electrònica o en l'APP, és visualment atractiva, accessible i fàcil d'utilitzar, pel que s'espera que fomente la participació.
- Els béns subhastats incorporen descripcions detallades, fotos i tota la informació comercial que siga d'utilitat per a la ciutadania, així com un enllaç a la informació cadastral dels mateixos.
- Disposa d'un sistema de filtres i cercadors de béns i es complementa amb un catàleg de preguntes freqüents per a facilitar la gestió a les persones que desitgen participar.
- Compta amb un servici d'avisos, si bé per a subscriure's cal identificar-se electrònicament.
Seguidament pren la paraula D. Antonio Ibarra López, representant de l'Associació Professional d'Experts Comptables i Tributaris (AECE), per a comentar que té clients que han participat en subhastes de béns embargats per l'Agència Tributària, i que, en la seua experiència, hi ha una sèrie de qüestiones que les fan poc atractives, com pot ser un valor de taxació massa alt. A més, assenyala que, a l'efecte de més seguretat jurídica, seria desitjable que entre la informació oferida s'incloguera una nota simple del Registre, encara que una part del contingut haguera d'estar anonimizada en compliment de la normativa relativa a la protecció de dades de caràcter personal. Finalment, comenta que, per assenyalar una qüestió puntual que li va succeir en l'última subhasta en la que va participar, el registrador va denegar la inscripció atès que en la certificació de l'acta d'adjudicació faltava la certificació de fermesa; no obstant això, afegix que se la van facilitar amb força rapidesa i va poder aportar-la sense major problema.
D.a Virgínia Muñoz agraïx les qüestiones aportades per D. Antonio Ibarra i assenyala que pren nota. Afegix que es tracta d'un procediment complex i que, sens dubte, l'establiment del telèfon especialitzat i la seua posterior auditoria permetran detectar les demandes de la ciutadania en la matèria, el que contribuirà a millorar el sistema.
A continuació intervé D. Rafael Gil, per a assenyalar que, una vegada que s'ha accedit a la informació de la subhasta, l'ideal seria simplificar l'accés a la mateixa, de manera que, per exemple, clicant en un enllaç, et portara directament al procediment.
La Directora del Departament de Recaptació li respon que, normalment, la ciutadania no està acostumada a desembolicar-se amb certa desimboltura pels procediments, motiu pel qual s'ha establit el nou servici d'atenció telefònica, mitjançant el qual se li anirà guiant a través de tot el procés.
Seguidament, D. Joan Torres felicita a l'Agència Tributària pels treballs que ve desenvolupant, al que D.a Soledad Fernández Doctor contesta que el desenvolupament de millores en els servicis d'informació i assistència és un procés, generalment, llarg, ja que cal destinar als projectes molts recursos i comporten anys de treball, però que l'important és anar avançant cada vegada un xic més. Afegix que, d'altra banda, algunes de les millores s'han produït a proposta, precisament, dels col·laboradors socials.
Ja que no es produïx cap altra petició de paraula, la Directora General de l'Agència Tributària dóna pas al punt següent de l'ordre del dia
5. Pròxima convocatòria
D.a Soledad Fernández Doctor manifesta que la intenció és mantindre la periodicitat semestral de les reunions, assenyalant pel que fa al cas que la pròxima reunió se celebraria, previsiblement, el mes de juliol, una vegada finalitzada la campanya de Renda.
6. Altres consideracions, precs i preguntes
A continuació, la presidenta del Fòrum oferix la paraula a les persones assistents.
En primer lloc intervé D. Javier Gómez Taboada, representant de l'Associació Espanyola d'Assessores Fiscals (AEDAF), qui, després de donar l'enhorabona a l'Agència Tributària per les novetats comentades, assenyala que desitja plantejar dos qüestiones i realitzar dos consultes, i que consten en l'acta de la sessió plenària. Així, indica que la primera qüestió és la inquietud i preocupació de AEDAF per la imminent entrada en vigor de l'Impost sobre els envases de plàstic no reutilitzables. D. Javier Gómez Taboada indica que és conscient de què es tracta d'un tema normatiu que excedix les competències de l'Agència Tributària, però que, no obstant això, desitja deixar constància de la preocupació de la seua associació, tant en relació amb l' univers de contribuents que es veurà afectat, el qual comprén a molts que ni tan sols són conscients d'això, com, sense entrar en detall sobre els materials, per la impossibilitat en molts casos d'obtindre la informació sobre els tipus de plàstic dels proveïdors dels productes objecte de l'Impost. Així mateix, assenyala que en opinió de AEDAF esta no és una manera correcta de fer les coses, ja que ni tan sols està previst aprovar un reglament que clarifique els detalls que es plantegen en una Llei tan complexa. Quant a la segona qüestió que desitja plantejar, D. Javier Gómez Taboada es referix a la possibilitat de comptar en este Fòrum amb la participació de representants de la Direcció General de Tributs, del Tribunal Economicoadministratiu Central i del Consell per a la Defensa del Contribuent, ja que AEDAF opina que, amb vista a futures accions, pot ser interessant que coneguen de primera mà i no per referències de tercers les inquietuds dels professionals tributaris. D'altra banda, el representant de AEDAF pregunta a què s'ha degut la incidència que ha hagut al BBVA amb el segon termini de l' IRPF no domiciliat i, finalment, sol·licita aclariments sobre les notícies aparegudes en la premsa sobre jaqueos de dades fiscals en certes institucions.
En relació amb la primera qüestió plantejada, D.a Pilar Jurado li respon que, efectivament, es tracta d'un tema normatiu amb un objectiu mediambiental, la reducció del consum de plàstic no reutilitzable. Així, indica que estem davant un impost complex, amb una carrega administrativa considerable i que, ja que la Llei entra en vigor l'1 de gener de 2023, des del Departament de Duanes i Impostos Especials es vénen intensificant les activitats informatives a través de comunicacions, reunions, webinar, etc. dirigides als potencials contribuents. Afegix que, d'altra banda, en l'Administració existix la percepció de què quan es va realitzar el tràmit de consulta pública prèvia, els afectats per l'impost no van anar molt conscients de les seues implicacions. Així mateix, assenyala que l'Agència Tributària ha plantejat alguna adaptació normativa que poguera facilitar la gestió de l'Impost, sobretot en relació amb la determinació de la base imposable, com per exemple, l'establiment d'una estimació objectiva, que caldria definir, però que, de moment, no pareix que puga implementar-se. Així, D.a Pilar Jurado indica que l'Agència Tributària és conscient de la gran quantitat de contribuents afectats i de què els problemes es plantejaran, sobretot, amb les importacions i les certificacions. Afegix que el seu Departament intensificarà els servicis d'assistència en esta matèria i que en la pàgina web s'ha habilitat un apartat amb la informació de l'Impost, permanentment actualitzada. Finalment, convida als membres del Fòrum a què li traslladen a través de la Secretaria Tècnica del Fòrum els dubtes concrets o propostes que desitgen realitzar.
D. Javier Gómez Taboada reitera la preocupació existent en la seua associació degut a la dificultat o impossibilitat pràctica de complir amb les obligacions imposades per este nou impost, així com pels alts costos que suposarà als contribuents. Així mateix, assenyala que també els preocupa que les observacions i propostes que es vénen realitzant des de diferents col·lectius no arriben a qui té autoritat per a prendre decisions en la matèria.
D.a Pilar Jurado respon que també per a l'Agència Tributària, com encarregada de la seua aplicació, l'impost presenta una certa complexitat, però que, ja que el dia 1 de gener entrarà en vigor, sol·licita a les persones estes en la sessió plenària que traslladen als seus associats i col·legiats que intenten ser el més raonables possible en la gestió de l'impost i que sàpien que des del Departament de Duanes i IE se'ls prestarà l'ajuda que necessiten.
El representant de AEDAF assenyala que, a més, per comparació amb uns altres països, al Regne Unit, per exemple, l'exempció està fixada en 10 tones en 12 mesos, mentre que a Espanya s'han establit 5 quilos al mes.
La Directora del Departament de Duanes i Impostos Especials indica que el cas del Regne Unit s'està analitzant per tal d'estudiar les solucions que han adoptat, ja que hi ha apartats que compartix amb la Llei espanyola.
Finalment, en relació amb este impost, D. Javier Gómez Taboada assenyala que la quantitat de plàstic reciclat contingut en els productes ha de ser certificada per una entitat acreditada, cosa que, deixant aparte altres inconvenients no menys importants, té un cost per al contribuent entorn de 5.000 euros.
Seguidament D.a Soledad Fernández Doctor indica que també en la sessió plenària del Fòrum de Grans Empreses, sobretot per part de les entitats del sector de l'automoció, es van posar de manifest les dificultats que s'estaven trobant al preparar-se per al nou impost. Igualment se'ls va traslladar que des del Departament de Duanes i Impostos Especials s'anava a prestar l'assistència que anara necessària i que remeteren a través de la Secretaria Tècnica els seus dubtes concrets i observacions. D'altra banda, quant a la segona qüestió plantejada pel representant de AEDAF, la presència de representants de la Direcció General de Tributs, el TEAC i el Consell per a la Defensa del Contribuent en este Fòrum, la Directora General de l'Agència Tributària comenta que s'estudiarà la proposta i que se'ls podria consultar a estes institucions la qüestió.
A continuació pren la paraula D.a Virgínia Muñoz per a assenyalar que, en relació amb la incidència en el segon termini de l'IRPF, l'Agència Tributària tenia constància que s'havia produït en una altra entitat financera, però que és possible que també haja hagut algun problema puntual en unes altres entitats. Així, indica que la incidència, completament imputable a l'entitat bancària, ha hagut de veure amb el processament informàtic de dades i va anar deguda al nou sistema del NRC on line, implementat el passat 25 de gener. La Directora del Departament de Recaptació afegix que ha afectat entorn de 87.000 persones i que des de l'Agència Tributària s'han paralitzat informàticament, en la mesura del possible, les actuacions cap estos contribuents, ja que, manualment, es verifica que disposaven de saldo en compte i complien els altres requisits. Així mateix, D.a Virgínia Muñoz comunica que el desembre està prevista una reunió amb l'Associació Espanyola de Banca en la que, evidentment, es tractarà esta incidència.
Per part seua, D. José Borja Tomé, Director del Departament d'Informàtica Tributària, afegix que qualsevol modificació tècnica en els sistemes de gestió suposa realitzar adaptacions en les aplicacions informàtiques, la qual cosa revestix una gran complexitat, també per a les entitats financeres, podent produir-se situacions com la comentada. Indica que, enllaçant-ho amb la sol·licitud realitzada pels col·laboradors socials en relació amb la disminució del termini de cinc dies per a la domiciliació de les autoliquidacions, cal entendre que les reticències de les entitats col·laboradores no són casuals, ja que consideren que la reducció del termini implicaria disposar d'un termini menor per a realitzar les seues comprovacions, augmentant el risc de què es produïsquen incidències. Finalment, el Director del Departament d'Informàtica Tributària assenyala que el problema comentat amb el segon termini de l' IRPF ha tingut per a l'Agència Tributària una transcendència important i solucionar-ho està sent un procés molt costós.
A continuació, D.a Soledad Fernández Doctor assenyala que, quant als jaqueos de dades fiscals, el Consell General del Poder Judicial va emetre una nota de premsa comunicant que la incidència es va produir a través del Punt Neutre Judicial. Afegix que l'assumpte està sent investigat judicialment i que se n'ha recordat el secret de les actuacions, pel que no pot afegir nada més. Indica, també, que tant les institucions públiques com les entitats privades han de ser conscients de què el panorama cada vegada es complica més pel problema dels ciberatacs. Afegix que, no obstant això, desitja tranquil·litzar als estos comunicant que els procediments de l'Agència Tributària no s'han vist afectats. Finalment, assenyala que, per suposat, igual que en unes altres institucions, s'han reforçat les mesures de seguretat.
Seguidament, D. José Borja confirma l'indicat per la Directora General i reitera que el ciberatac no va afectar als sistemes informàtics de l'Agència Tributària.
A continuació pren la paraula D. José Castaño per a comentar que anteriorment s'emportava un registre de les sol·licituds i propostes realitzades en els grups de treball pels professionals tributaris membres del Fòrum, així com sobre el seu grau d'avançament, situació, consecució,... Afegix que, en la seua opinió, seria convenient reprendre aquella pràctica per tal de no haver de ser tan reiteratius en totes les reunions e anar coneixent l'evolució i estat d'estes propostes.
D. Ignacio Fraisero contesta que no hi hauria cap inconvenient i que s'analitzarà com fer el seguiment de les propostes.
Ja que no es realitzen noves intervencions, la Directora General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària agraïx a les persones assistents la seua presència i participació i dóna per conclosa la vint-i-dosena sessió del ple del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris.
La secretària Tècnica del Fòrum
D.a Dolores Carreño Beltrán
La presidenta del Fòrum
D.a Soledad Fernández Doctor