Acta de la reunió
Fòrum de Grans Empreses
ACTA PLE 2/2017
ACTA DE LA REUNIÓ DEL PLE DEL FÒRUM DE GRANS EMPRESES
CELEBRADA EL 21 DE NOVEMBRE DE 2017
Vicepresident del Fòrum de Grans Empreses
Director General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària
D. Santiago Menéndez Menéndez
Membres en representació de l'Agència Estatal d'Administració Tributària
Director del Departament d'Inspecció Financera i Tributària
D. Luis María Sánchez González
Directora del Departament de Duanes i Impostos Especials
D.a Mª Pilar Jurado Borrego
Delegat Central de Grans Contribuents
D. Ignacio Huidobro Arreba
Subdirectora General de Tècnica Tributària - Departament de Gestió Tributària
D. a Rosa María Prieto del Rei
Subdirector General de Coordinació i Gestió - Departament de Recaptació
D. Miguel Lorenz Falomir
Membres en representació de les Grans Empreses
ACERINOX
Secretari General
D. Luis Gimeno Valledor
ACS
Director Assessoria Fiscal
D. José Miguel Moreno Pérez
AMADEUS IT GROUP SA
Vicesecretari del Consell d'Administració
D. Jacinto Esclapés Díaz
BANC SANTANDER
Assessora Fiscal
D.a Carmen Alonso Peña
BANKIA
Director d'Assessorament Fiscal – Direcció d'Assessoria Fiscal
D. Javier Mª Tello Bellosillo
BBVA
Director del Departament Fiscal
D. José María Vallejo Chamorro
LA CAIXA
Director Assessoria Fiscal
D. Manuel Alfonso García Rodríguez
CEPSA
Director Fiscal
D. Alberto Martín Moreno
COFARES
Assessor Consell Rector
D. Luis Valdeolmos González
EL CORTE INGLÉS
Directora d'Impostos
D.a Pilar Fernández Medina
ENDESA
Responsable de Tax Compliment normatiu
D. Antonio Riquelme Brotons
FCC
Director de l'Àrea Fiscal
D. Daniel Gómez-Olano González
GAS NATURAL FENOSA
Director de Fiscalitat
D. Jaume Menéndez Fernández
GENERALI ESPANYA
Director de l'Àrea de Comptabilitat
D. Martí Jo Ruiz
IBERDROLA
Director Fiscal
D. Fernando Arias Coterillo
INDITEX
Director del Departament Fiscal
D. Andrés Sánchez Iglesias
MAPFRE
Director d'Assessoria Fiscal
D. Antonio Lafuente González de Suso
MERCADONA
Gerent Fiscal
D. Benjamín Torres Belenguer
MICHELIN
Responsable Fiscal
D.a Rosa María Peña García
RENAULT ESPAÑA
Director Assumptes Fiscals i Duanes
D. Felix Ruiz Madarro
REPSOL
Director General Econòmic i Fiscal
D. Luis López-Tello i Díaz Aguado
SEAT
Director d'Impostos
D. Francisco Javier Baulenas Setó
SIEMENS
Directora d'Impostos
D.a Ana Mª Moreda Galante
TELEFÓNICA
Director Fiscal Llatinoamèrica
D. Miguel Iglesias San Martín
VODAFONE
Director d'Assessoria Fiscal
D. Javier Viloria Gutiérrez
Secretaria Tècnica
Secretari Tècnic
D. Ángel Rodríguez Rodríguez
Madrid, 21 de novembre de 2017, se celebra la quinzena sessió plenària del Fòrum de Grans Empreses, assistint les persones ressenyades, i d'acord amb el següent
ORDRE DEL DIA
-
Obertura de la sessió
-
Aprovació de l'acta de la reunió celebrada el dia 13 de juny de 2017
-
Fòrum de Grans Empreses: situació actual
-
Resultats dels diferents grups de treball del Fòrum
-
Qüestiones analitzades en la Comissió de Seguiment del Codi de Bones Pràctiques Tributàries
-
Pròxima convocatòria
-
Altres consideracions, precs i preguntes
1. Obertura de la sessió
Obri la sessió el Director General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, D. Santiago Menéndez Menéndez, qui dóna la benvinguda als assistents i els agraïx la seua presència i suport, al mateix temps que reitera la voluntat del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, així com la de l'Agència Tributària, de continuar treballant al costat de les empreses dins d'este Fòrum, que s'ha convertit en l'intrument que permet fer efectiu un nou model de relació. Així, assenyala que és en esta línia de comunicació establida en el marc del Fòrum de Grans Empreses i del Codi de Bones Pràctiques Tributàries aprovat en el seu pit, on ha tingut cabuda la creació de l'Informe de Transparència, el qual permet a les entitats posar de manifest a l'Administració, amb caràcter previ, aquella informació que tinga o puga tindre transcendència fiscal. Afegix el Director General que l'Agència Tributària vol agrair l'esforç desenvolupat per diverses empreses que han exercitat ja esta opció, esforç que des de l'Administració s'intentarà correspondre amb l'objectiu de donar a este informe la virtualitat precisa. D'altra banda, D. Santiago Menéndez reitera el seu agraïment a les empreses per la col·laboració que han prestat en la posada en marxa del Subministrament Immediat d'Informació, projecte del que l'Agència Tributària se sent molt orgullosa i que ja és una realitat.
2. Aprovació de l'acta de la reunió celebrada el dia 13 de juny de 2017
D. Santiago Menéndez Menéndez cedix la paraula al titular de la Secretaria Tècnica del Fòrum, D. Ángel Rodríguez Rodríguez, que assenyala que l'acta de la 14a sessió del Ple del Fòrum es va remetre als integrants del mateix com a documentació annexa a la convocatòria d'aquesta sessió i afegix que no havent-se rebut observacions i, si no les hi haguera en este moment, quedaria definitivament aprovada. Al no realitzar-se cap observació pels estos, declara aprovada definitivament l'acta de la sessió plenària del dia 13 de juny de 2017, la qual es publicarà en l'espai reservat al Fòrum en la pàgina web de l'Agència Tributària.
3. Fòrum de Grans Empreses: Situació actual
En este punt, el Director General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària exposa breument els treballs realitzats en els diferents grups de treball durant el segon semestre de 2017.
Grup de Treball d'Anàlisi de la normativa tributària i Reducció de la Conflictivitat
El Director General assenyala que en la reunió del 2 de novembre de 2017 del subgrup de treball creat per a analitzar les noves obligacions derivades de la presentació del denominat “Informe País per País”, es va començar amb l'exposició de l'entorn informàtic de presentació del model 231, la declaració informativa País per País. Així mateix, es van comentar les actualitzacions de conceptes i qüestiones interpretatives analitzades en els grups de treball de l'OCDE en els que participen l'Agència Tributària i la Direcció General de Tributs. També assenyala que es va informar sobre l'estat de publicació de les Guies de l'OCDE relacionades amb l'Informe País per País, en concret, la Guia d'ús apropiat, el Manual sobre l'ús efectiu per a l'avaluació del risc fiscal i el Manual per a la implementació efectiva de l'Informe País per País.
El Director General finalitza la seua exposició en relació amb este subgrup indicant que es va comentar la proposta de modificació de l'article 13 del Reglament de l'impost sobre Societats, per a adaptar la normativa de l'Informe País per País a les exigències de l'OCDE i, per consegüent, de la Unió Europea.
Grup de Treball d'Impostos Especials
Pel que fa a la reunió d'este grup de treball del dia 24 d'octubre, es va informar sobre l'estat de tramitació del Projecte normatiu de modificació dels Reglaments dels Impostos Especials i de l'Impost sobre els Gasos Fluorats d'Efecte D'hivernacle. Les principals novetats es referien a:
-
la gestió de llibres de comptabilitat d'existències d'Impostos Especials en la Sede Electrònica de l'Agència Tributària, mitjançant el subministrament electrònic dels processos, moviments i existències que hagen de ser objecte de registre,
-
la modificació i modernització del sistema de circulació dels productes objecte d'Impostos Especials a través del procediment de vendes en ruta i els avituallaments a embarcacions i aeronaus de productes objecte de l'Impost sobre Hidrocarburs, i
-
la inscripció dels consumidors finals de gasoil amb tipus reduït de l'epígraf 1.16 de l'article 50 de la Llei.
Així mateix, D. Santiago Menéndez assenyala que també es va comunicar a les empreses que, havent finalitzat el juliol el tràmit d'audiència pública i trobant-se el projecte a la Secretaria General Tècnica, la versió que finalment s'aprove podria diferir de l'exposat en la reunió.
Grup de Treball de Subministrament Immediat d'Informació
El Director General assenyala que este grup de treball ha celebrat una reunió durant este segon semestre, concretament el dia 31 d'octubre de 2017, i en la mateixa es va exposar el balanç de la posada en marxa del Subministrament Immediat d'Informació, que ha suposat que més del 90% dels obligats inclosos en el cens del SII estiguen informant a l'Agència Tributària de les seues operacions, percentatge que s'eleva al 97% si es consideren només les empreses no exemptes. També es va comentar que la qualitat de la informació, mesura pel grau de coincidència en els subjectes que autoliquiden IVA, entre les factures que han rebut i subministrat a través del SII i les seues declaracions d'IVA, era molt elevada, assolint el 84%, qualitat que previsiblement milloraria en els propers mesos. Així mateix, es va comunicar la remissió d'una carta informativa als contribuents que no han incorporat la informació requerida a través del SII, o l'han fet amb grans discrepàncies pel que fa a la informació declarada, informant-se també de les pròximes actuacions del projecte.
Prosseguix D. Santiago Menéndez indicant que les empreses van exposar els seus dubtes sobre les conseqüències de factures no contrastades per qüestiones formals, assenyalant-se per part de l'Agència Tributària que el contraste és un valor afegit del projecte, sense que supose seu falta un error.
Finalment, es van exposar les novetats normatives previstes per a 2018, així com les novetats incorporades a “Preguntes Freqüents”.
Comissió de Seguiment del Codi de Bones Pràctiques Tributàries
El Director General informa que, després del compromís assumit en l'últim Ple celebrat el mes de juny, la Comissió de Seguiment del Codi de Bones Pràctiques es va reunir el passat 6 de novembre de 2017. En el curs de la mateixos els representants de l'Agència Tributària i de les empreses assistents van analitzar el compliment d'alguns dels compromisos assumits per ambdues parts en el Codi de Bones Pràctiques Tributàries, en especial, la comunicació de la detecció de pràctiques fiscals fraudulentes existents en els mercats, el compromís de bona fe i col·laboració en el procediment inspector, l'obtenció de seguretat jurídica a través de consultes i publicació de criteris, i l'informe de transparència.
Prosseguix D. Santiago Menéndez assenyalant que, a més, es va revisar la situació dels grups de treball, considerant que podria deixar-se obert el grup de treball del SII, doncs, si bé ha complit amb la seua finalitat, podria ser precisa alguna reunió addicional.
4. Resultats dels diferents Grups de Treball del Fòrum
A continuació, el Director General de l'Agència Tributària dóna pas al punt 4 de l'ordre del dia, on s'abordaran més fil per randa les labors i perspectives dels Grups de Treball relatius a l'Anàlisi de la normativa tributària i de Reducció de la Conflictivitat, als Impostos Especials i al SII, cedint la paraula a D. Luis María Sánchez González, Director del Departament d'Inspecció Financera i Tributària.
D. Luis María Sánchez comença la seua exposició assenyalant que durant este segon semestre les activitats d'este grup de treball han estat centrades en l'Informe País per País (CbC Report), indicando que el objetivo fundamental ha sido la clarificación de las dudas que se pueden plantear las empresas españolas que están obligadas a presentar el informe. Añade que, desde un punto de vista interpretativo, se plantean cuestiones complejas, ya que al tratarse de una obligación internacional donde la información va a ser objeto de intercambio es necesario arbitrar soluciones conjuntas, no siendo suficiente con la transposición de la Directiva de la UE y el cumplimiento de los estándares del Foro Global. Continúa indicando que en la reunión de este grupo que tuvo lugar el pasado 2 de noviembre, la Agencia Tributaria tuvo una participación muy transversal con representantes por parte del Departamento de Inspección Financiera y Tributaria, del Departamento de Gestión Tributaria, del Servicio de Planificación y Relaciones Institucionales, de la Delegación Central de Grandes Contribuyentes y del Departamento de Informática Tributaria. Prosigue el Director del Departamento de Inspección Financiera y Tributaria señalando que a la reunión también asistió la Dirección General de Tributos ya que se considera más efectivo que las personas que están participando en el grupo ad hoc de la OCDE sean quienes informen directamente sobre las cuestiones tratadas en las reuniones del mismo. En este sentido, D. Luis María Sánchez recuerda que es en este grupo ad hoc on s'estan fixant els criteris d'interpretació a escala internacional i que, a falta d'acord, la regla és la flexibilitat. Els criteris consensuats es van incorporant a la guia d'implementació que elabora el grup ad hoc . Així, informa que l'OCDE ha publicat en la seua pàgina web quatre documents, que es poden agrupar en dos blocs:
-
Un primer bloc amb els documents que són resultat dels treballs del grup ad hoc de l'OCDE :
-
“Guia d'implementació de l'informe país per país”.
-
“Guia sobre l'ús apropiat de la informació continguda en els informes país per país”.
-
-
I un segon bloc amb dos documents més que s'enquadren dins del programa ICAP (International Compliance Assurance Programme), que compta amb la participació de la Delegació Central de Grans Contribuents:
-
”Informe país per país: Manual per a la implementació efectiva”.
-
”Informe país per país: Manual sobre l'ús efectiu per a l'avaluació del risc fiscal”.
-
Seguidament, D. Luis María Sánchez assenyala que en la reunió del passat 2 de novembre el Departament d'Informàtica Tributària va abordar l'entorn informàtic de presentació del model 231, la declaració informativa País per País, i es van analitzar les alternatives de presentació de la mateixa, els requisits i terminis de presentació, i el resultat de la seua presentació amb una demostració pràctica. Va recalcar que el Departament d'Informàtica Tributària ha realitzat un gran esforç en el desenvolupament d'este model, que facilita l'emplenament de l'obligació.
D'altra banda, i seguint amb el grup ad hoc de l'OCDE, D. Luis María Sánchez informa que les novetats que es van tractar en la reunió del Grup de Treball van anar les següents: qüestiones referides a l'ús de dades agregats o consolidats, entitats participades per més d'un grup multinacional no vinculat, conceptes d'ingressos, impost pagat i meritat, i supòsits de grups multinacionals amb període impositiu reduït. Prosseguix el Director d'Inspecció Financera i Tributària assenyalant que també es va comentar la proposta de modificació de l'article 13 del Reglament de l'impost sobre Societats, per a adaptar la normativa de l'Informe País per País a les exigències de l'OCDE.
A continuació D. Santiago Menéndez pregunta si algú vol realitzar algun comentari i, no realitzant-se cap, cedix la paraula a D. a Pilar Jurado Borrego, Directora del Departament de Duanes i IE , qui comença exposant que en la reunió d'este Grup de Treball del dia 24 d'octubre, es va informar sobre l'estat de tramitació del Projecte normatiu de modificació dels Reglaments dels Impostos Especials i de l'Impost sobre els Gasos Fluorats d'Efecte D'hivernacle, i que la principal novetat consistix en emprendre la gestió dels llibres de comptabilitat d'existències dels diferents tipus de productes des de la pròpia Sede electrònica de l'Agència Tributària. Així mateix, aclarix que és una cosa semblant al Subministrament Immediat d'Informació ja que també s'intentar l'enviament de fitxers XML a través d'un servici web o a través d'un formulari, però que, no obstant això, del que es tracta és de normalitzar la informació que es vol rebre, permetent, d'altra banda, que cada empresa gestione com considere oportú la informació addicional que necessite per al seu funcionament. Afegix que estaran exclosos els productors de vi amb una producció anual que no supere els 100.000 litres, així com els destil·ladors artesanals de la zona de Castilla y León, Galícia i Asturias. Així mateix, va comentar que es tracta d'un projecte en el que es treballarà molt estretament amb les empreses del sector, estant prevista seu entrada en vigor per a gener de 2020. D'altra banda, prosseguix D. a Pilar Jurado i, en relació amb el sistema de circulació dels productes objecte d'Impostos Especials a través del procediment de vendes en ruta i els avituallaments a embarcacions i aeronaus de productes objecte de l'Impost sobre Hidrocarburs, comenta que també està previst que es realitze per mitjans electrònics, amb una entrada en vigor de les modificacions per a gener de 2019. Finalment, la Directora del Departament de Duanes i IE reitera l'assenyalat pel Director General de l'Agència Tributària, pel que fa a que el projecte de modificació dels Reglaments es troba actualment a la Secretaria General Tècnica, pel que la versió que finalment s'aprove podria diferir de l'exposat en la reunió del Grup de Treball.
A continuació D. Santiago Menéndez cedix la paraula a D. a Rosa María Prieto del Rei, Subdirectora General de Tècnica Tributària del Departament de Gestió Tributària, qui comença la seua exposició assenyalant que el Grup de Treball del Subministrament Immediat d'Informació es va constituir amb l'objectiu de comptar amb la col·laboració de les empreses en el desenvolupament i implantació del sistema, objectiu que hui dia està plenament complit. Afegix que, d'altra banda, cal destacar que la col·laboració de les empreses ha sigut espectacular. Prosseguix D. a Rosa María Prieto reiterant el ja exposat per D. Santiago Menéndez, quant a que es pot parlar d'un 90 % de compliment dels obligats inclosos en el cens del SII, percentatge que s'elevaria fins el 97 % si es tenen en compte només les empreses no exemptes, és a dir, que liquiden IVA. Així mateix, prosseguix la Subdirectora General de Tècnica Tributària assenyalant que l'última reunió del Grup de Treball tenia com a finalitat analitzar en quina situació es trobava el SII i quins reptes caldria assumir de cara al futur. Així, D. a Rosa María Prieto assenyala que en esta reunió es va plantejar que, una vegada instaurat el sistema d'una manera, en la seua opinió, satisfactori, encara que quedaren xicotetes particularitats que cal millorar, el següent repte havia de ser la qualitat de la informació subministrada. En este sentit, les empreses van mostrar durant la reunió certa inquietud quant al contraste de les operacions. Tanmateix, es va aclarir que la qualitat de la informació anava a millorar considerablement quan les empreses pogueren consultar les imputacions de tercers (proveïdors i clients) i que esta opció estaria disponible abans de final d'any. D'altra banda, prosseguix la Subdirectora General de Tècnica Tributària, en el Grup de Treball també es va abordar les millores de la “consulta”, i informa que ja estan disponibles els sumatoris per columnes en les consultes de registres i que, a més, està previst afegir un quadre de dades agregats que permeta a les empreses comprovar que no ha hagut pèrdues o distorsiones quant a la informació que es volia remetre a l'Agència Tributària. Finalment, D. a Rosa María Prieto assenyala que quant a les novetats normatives per a 2018 relatives a les modificacions del Reglament d'IVA i de l'Ordre Ministerial per la qual es regulen les especificacions normatives i tècniques de la gestió de llibres registre d'IVA a través de la Sede electrònica, finalment entraran en vigor l'1 de juliol i destaca les següents:
-
S'introduïxen matisacions en relació amb certes situacions que ja estan informant-se a través del SII per tal de millorar la informació subministrada.
-
Es contemplen situacions no previstes, com pot ser, per exemple, el cas de les operacions de reestructuració, de manera que s'incloguen totes les particularitats d'este tipus d'operacions i que es puguen informar d'una manera correcta a través del SII.
-
També s'intentarà simplificar un altre tipus de qüestiones que ja estaven previstes en l'Ordre inicial, com és el cas de la devolució d'IVA de viatgers. Una vegada que s'haja definit com s'implementarà, es publicarà en la pàgina web.
En este sentit, afegix que en la pàgina web de l'Agència Tributària es publicarà el text quasi definitiu, i es modificaran les “preguntes freqüents”, per tal d'abordar estes situacions. A més, D. a Rosa María Prieto assenyala que els desenvolupaments informàtics aniran ensems amb els normatius, i que la previsió és poder comptar abans de final d'any amb l'esquema informàtic ja avançat, de manera que encara quede temps suficient abans de la seua implementació per a abordar qualsevol qüestió que no estiga suficient clara o introduir millores.
A continuació D. Santiago Menéndez obri un alterne d'intervencions perquè els representants de les empreses membres del Fòrum puguen realitzar els comentaris que consideren oportuns.
Pren la paraula D. a Carmen Alonso Peña, representant del Banco de Santander i Col·laboradora de la Secretaria Tècnica d'este Fòrum en representació de les empreses, qui manifesta que desitja realitzar algunes matisacions pel que fa a l'activitat dels Grups de Treball. En primer lloc, en relació amb el Grup de Treball dedicat al Country by Country Report pregunta si els documents utilitzats en les reunions es poden distribuir entre totes les empreses representades en el Fòrum. Així mateix, i en relació amb les últimes qüestiones dubtoses plantejades per part de les empreses sol·licita de l'Agència Tributària alguna orientació o criteri, o bé, tenint en compte el principi de flexibilitat, deixar-ho obert i que cada empresa adopte la solució que li parega més adequada i donar les explicacions oportunes en el propi informe. Afegix D. a Carmen Alonso que, fonamentalment, els temes que estan pendents són els ingressos per dividends, les provisions per pèrdua de valor i la valoració d'actius de cartera negociables. D'altra banda, quant a la part informàtica del model 231, agraïx al Departament d'Informàtica Tributària l'esforç realitzat per a simplificar la presentació de l'informe. Prosseguix animant a totes les empreses a realitzar pràctiques abans del 31 de desembre per tal de detectar qualsevol error o deficiència i que hi haja temps per a la seua esmena. D'altra banda, en relació amb el Grup de Treball d'Impostos Especials assenyala que els representants de les empreses que participen en este grup seguixen ressaltant el seu dinamisme i que la comunicació és molt fluïda. Finalment, respecte del Grup de Treball del Subministrament Immediat d'Informació reitera l'assenyalat per la Subdirectora General de Tècnica Tributària quant a que l'objectiu pel qual es va constituir el grup ja s'ha complit i caldria plantejar-se si donar-ho per finalitzat o seguir, com a mínim durant el primer semestre de 2018, degut a les novetats normatives previstes.
En este punt pren la paraula D. a Pilar Fernández Medina, representant del Corte Inglés, qui assenyala que encara que amb anterioritat ha mantingut certa vehemència en les crítiques al projecte, ara mateix ha de destacar que l'Agència Tributària ha tingut en el SII una actuació impecable quant a disponibilitat i permeabilitat a les qüestiones concretes i diverses que les empreses li han plantejat, i que si l'Agència Tributària es compromet a seguir amb la mateixa dinàmica no sap fins quin punt és necessari continuar amb les reunions del grup.
Pren la paraula D. a Rosa María Prieto i assenyala que, per suposat, l'Agència Tributària assumix el compromís de continuar prestant el mateix servici de suport i ajuda a les empreses i afegix que, potser, ja no siga tan necessari tindre constituït un grup de treball, si de cas, organitzar d'aquí a tres o quatre mesos una reunió informativa sobre la situació final.
Seguidament intervé D. Santiago Menéndez per a agrair les paraules de la representant d'El Corte Inglés i afegix que és normal que en projectes d'esta transcendència es realitzen crítiques, sobretot després dels retards que va patir el projecte i de l'escurçament de terminis. Així mateix, el Director General de l'Agència Tributària assenyala que espera que en els projectes que s'emprenguen en un futur es puga comptar amb la mateixa fluïdesa en les comunicacions.
A continuació, el Director del Departament d'Inspecció Financera i Tributària aclarix que per part de l'Agència Tributària no existix inconvenient en què es distribuïsca entre els representants de les empreses els documents utilitzats en les reunions del Subgrup de Treball del
Novament pren la paraula D. a Carmen Alonso per a informar que remetrà a tots els representants de les empreses en este Fòrum els documents de treball del Subgrup
A continuació, intervé el Director General de l'AEAT per a comentar la importància de la comunicació i de la fluïdesa de la informació. En este sentit, assenyala que empreses adherides al Codi de Bones Pràctiques Tributàries vénen manifestant el seu interés per participar en les reunions d'este Fòrum. Atès que existix una limitació física d'espai per a acollir a més persones, D. Santiago Menéndez planteja la conveniència d'organitzar anualment una sessió informativa amb totes les empreses adherides al Codi on se'ls explique les matèries que s'estan treballant en els diferents grups i on estes empreses puguen plantejar les qüestiones que siguen del seu interés. Per això, l'Agència Tributària organitzarà durant el primer semestre de 2018 una trobada amb totes les empreses adherides al Codi de Bones Pràctiques Tributàries.
5. Qüestiones analitzades en la Comissió de Seguiment del Codi de Bones Pràctiques Tributàries
A continuació, el Director General dóna pas al punt següent de l'ordre del dia i cedix la paraula a D. Ángel Rodríguez Rodríguez, Director del Servici de Planificació i Relacions Institucionals, qui comença la seua exposició informant que la Comissió de Seguiment del Codi de Bones Pràctiques es va reunir el passat 6 de novembre amb l'objectiu de realitzar una anàlisi del compliment dels compromisos recollits en el Codi i, en concret, es van tractar els següents aspectes:
-
Es va analitzar el compromís de col·laboració entre les empreses i l'Agència Tributària per a la detecció de pràctiques fiscals fraudulentes que es donen en els mercats, així com per a la busca de solucions, tant per a la seua eradicació com per a previndre la seua extensió. L'Agència va manifestar el seu interés a rebre esta informació i el seu compromís per a actuar, sobretot amb mesures preventives que impediren que estes conductes es generalitzaren en un sector.
-
Es va ressaltar el compliment generalitzat de les empreses pel que fa al compromís de bona fe i col·laboració en el procediment inspector. Es va informar que l'Agència Tributària ha dictat dos Instruccions per a difondre el Codi de Bones Pràctiques Tributàries entre els actuaris, a més d'haver-se realitzat dos FISCALIS en matèria de relació cooperativa per tal de conéixer altres experiències internacionals.
-
Quant al compromís que possibilita que els contribuents amb dubtes sobre el tractament tributari de determinades operacions o operatives puguen conéixer els criteris que l'Agència Tributària aplicaria, si bé no s'han presentat consultes de forma generalitzada, el seu compliment es va valorar positivament per les empreses estes en la Comissió, al ser un intrument que permet augmentar la seguretat jurídica.
-
Pel que fa a la publicació de criteris aplicats en els procediments de control en tant siguen susceptibles de ser aplicats amb caràcter general, l'Agència Tributària va manifestar la dificultat de realitzar plantejaments generals, ja que en la majoria dels casos els criteris es referixen a conductes i supòsits concrets. Les empreses van ressaltar que la publicació dels criteris reforçaria el Codi, comprometent-se ambdues parts a analitzar en el Grup de treball de Relació Cooperativa els temes sobre els quals seria interessant conéixer el criteri aplicat per l'Agència.
-
En relació amb l'Informe de transparència, les empreses van assenyalar que, perquè fora d'utilitat, seria necessari modificar el model de control i acostar les comprovacions al moment de realització dels fets. L'Agència Tributària va destacar la necessitat d'implementar algun procediment de tipus cooperatiu, diferent al procediment inspector ja existent, que permetera analitzar la informació tributària recollida en l'informe i donar més seguretat jurídica a les empreses que el presenten.
-
Finalment, es va revisar la situació dels grups de treball, deixant-se en suspens el Grup de Treball del SII, que, havent complit amb la seua finalitat, podria requerir la celebració d'alguna reunió addicional. Per part seua, dins del Grup de Treball d'Anàlisi de la normativa tributària i de Reducció de la Conflictivitat, es va proposar mantindre el Subgrup de l'Informe País per País, podent-se convocar, a més, reunions sobre d'altres temes més generals. Quant a la resta dels grups, es va informar que es mantindrien igualment els grups de treball d'Impostos Especials i de Relació Cooperativa, havent d'impulsar-se el de Carregues Fiscals.
Seguidament pren la paraula D. a Carmen Alonso, representant del Banco de Santander, qui comenta que, en relació amb la reunió de la Comissió de Seguiment del Codi, les qüestiones en què més van insistir les empreses van anar les següents:
-
La necessitat de què es publiquen en la pàgina web de l'Agència Tributària més criteris d'actuació, a fi que també les empreses que no tenen representació en este fòrum estiguen informades i compten amb intruments que redunden en més seguretat jurídica.
-
Es van analitzar les raons de l'escassetat de consultes presentades per les empreses.
-
Quant a l'informe de transparència, les empreses es van queixar de què l'Agència Tributària els havia urgit per a la seua presentació i, tanmateix, els esperats comentaris no es produïen, amb la consegüent desmotivació per part de les empreses. En este sentit, l'Agència Tributària va informar que li anava a donar prioritat a este assumpte i que començaria en breu a reunir-se amb les empreses que l'havien presentat per tal d'aclarir conceptes i que l'informe puga servir a les mateixes per a previndre riscos en un futur.
A continuació, pren la paraula D. Santiago Menéndez i pregunta si algú més vol realitzar algun comentari en relació amb la Comissió de Seguiment. Com no es produïx cap, dóna pas al punt següent de l'ordre del dia.
6. Pròxima convocatòria
El Vicepresident manifest que la 16a reunió es convocarà durant el pròxim semestre, previsiblement, el mes de juny.
Seguidament dóna pas a l'últim punt de l'ordre del dia.
7. Altres consideracions, precs i preguntes
El Director General procedix a obrir un alterne d'intervencions i no produint-se cap, reitera la disposició i l'interés de l'Agència Tributària a organitzar el 2018 una trobada amb les empreses adherides al Codi de Bones Pràctiques Tributàries. Finalment, informa que D. a Pilar Jurado Borrego, Directora del Departament de Duanes i IE , ha sigut triada per la Unió Europea i els seus països membres com candidata comuna i única per al lloc de secretària General de l'Organització Mundial de Duanes, institució de suma importància en el pla internacional que compta amb la representació de més de 180 països.
Per a finalitzar el Director General de l'Agència Tributària dóna per conclosa la 15a sessió plenària del Fòrum de Grans Empreses i s'acomiada fins la pròxima reunió.
EL SECRETARI TÈCNIC
ÁNGEL RODRÍGUEZ RODRÍGUEZ
Vº Bº
EL VICEPRESIDENT DEL FÒRUM
SANTIAGO MENÉNDEZ MENÉNDEZ