Saltar al contingut principal
Exercici 2019

L'entorn econòmic

El PIB en termes reals va créixer el 2019 un 2%, enfront del 2,4% que es va registrar el 2018. Quan s'analitzen les taxes interanuals s'observa una tendència de progressiva moderació al llarg de l'any, prolongant, amb alguna oscil·lació puntual, la trajectòria també descendent que havia caracteritzat 2018. El perfil del treball total és més acusat i alguna cosa més irregular com a conseqüència de l'evolució que va mostrar el 2018. En qualsevol cas,  mesurat pel nombre d'ocupats equivalents a temps complet, el treball també es va desaccelerar lleugerament passant d'un creixement del 2,5% el 2018 a un augment del 2,3% el 2019, 3% i 2,7% si es tracta dels assalariats. La moderació en el creixement del consum de les llars i l'escàs incremente de la inversió són les principals raons que expliquen la desacceleració de l'activitat; la demanda externa, en canvi, va millorar seu desenvolupe el 2019, aportant mig punt al creixement. 

Els indicadors construïts a partir de la informació fiscal també van presentar aquella pauta de progressiva moderació del creixement, encara que en este cas la desacceleració es va frenar transitòriament durant els mesos centrals de l'any. Les vendes de les Grans Empreses no financeres, a població constant, corregides de calendari i deflactadas, van tancar l'any amb un augment de l'1,8%, per davall del 3% de 2018. L'any va començar amb taxes elevades, similars a les del final de 2018, però a partir de maig el creixement va perdre intensitat donant pas a un període de certa estabilitat, que es va trencar durant l'últim trimestre en el que es va accentuar la desacceleració. Este mateix perfil va anar el que es va observar en les vendes interiors, ja que les exportacions van millorar en la part central de l'any, moderant-se el seu creixement durant els últims mesos. Un comportament similar s'observa quan s'afegixen a l'anàlisi les pimes societàries. Així, el creixement el 2019 de les vendes totals de les Grans Empreses i pimes societàries, deflactadas i corregides de variacions estacionals i de calendari, s'estima en el 2,6%, gairebé dos punts menys que el 2018.

Per part seua, el nombre de perceptors de rendiments del treball, variable declarada al presentar les retencions i que permet aproximar l'evolució del treball assalariat, va créixer un 2,6% a les Grans Empreses a població constant i un 3% en el conjunt de Grans Empreses i pimes societàries, en ambdós casos per davall de les taxes registrades el 2018 (3,1% i 4,4%, respectivament). Els afiliats a la Seguretat Social, un altre indicador d'origen fiscal, també van créixer menys que l'any anterior (2,6% el 2019 enfront del 3,1% de 2018). Els gràfics 1.4 i 1.5 permeten veure amb claredat l'evolució que ha seguit el treball en els dos últims anys.

Pel que fa als preus, els més relacionats amb la despesa en consum, que són els que més influïxen en l'evolució dels ingressos tributaris, van tindre el 2019 un creixement lleugerament inferior al de l'any anterior. Açò es pot veure en el deflactor de la despesa en consum final de les llars de la Comptabilitat Nacional, que va créixer un 1,2% enfront de l'1,5 %de 2018, i, de manera més acusada, a l'IPC general, que va augmentar un 0,7% el 2019 (0,5 % l'últim trimestre) després de l'1,7 %de 2018. Com va succeir en anys anteriors, el comportament va estar molt condicionat pel component energètic, a la baixa en la segona part de l'any. L'IPC subjacent que, eliminant els aliments no elaborats i productes energètics, intenta reflectir l'evolució tendencial dels preus, va mostrar, en canvi, un perfil suaument creixent el 2019, encara que arribant a final d'any tan sols a l'1 %que és l'increment que ja tenia este índex en la segona mitat de 2018.

L'evolució de l'activitat i dels preus, ambdós en trajectòria descendent el 2019, van fer que la demanda interna en termes nominals, l'agregat macroeconòmic amb més relació amb els ingressos, també mostrara un creixement a la baixa, amb un perfil a més molt paregut al de les vendes, amb incremente alts en els primers compasses de l'any, més moderats durant el semestre central i amb una nova desacceleració durant el trimestre final. L'any va finalitzar amb un augment del 3,4% (4,2% el 2018). L'altre agregat d'interés per als ingressos és la remuneració d'assalariats que va anar l'única variable amb un comportament més expansiu que en anys anteriors (4,7% el 2019 i 4% el 2018) gràcies a les pujades salarials.