Saltar al contingut principal
Exercici 2019

4. L'impost sobre el valor afegit

El 2019 els ingressos per IVA van anar de 71.538 milions, el que va suposar un creixement de l'1,9%.

L'evolució de la recaptació va estar emmarcada, com en uns altres casos, en una tendència general de desacceleració al llarg de l'any. El comportament de l'IVA brut, que és millor aproximació al que passa dins de l'any que el total de l'impost, il·lustra esta tendència: en la primera mitat l'any els ingressos bruts (sense els ingressos procedents d'uns altres períodes) augmentaven a taxes superiors al 4% i, tanmateix, el creixement final de l'any va anar del 3,6%. A això cal afegir que les devolucions van augmentar de manera significativa, per damunt del 8%, el que va limitar l'avanç de la recaptació.

La despesa final subjecta a IVA va créixer un 3,4%, més de punt i mitjà per davall de l'augment registrat el 2018 (Quadre 4.1). L'evolució a la baixa va anar conseqüència tant de la desacceleració general de l'economia com del moderat incremente dels preus el 2019 (Gràfic 4.1).

Tots els components de la despesa van mostrar la mateixa tendència, encara que va anar més acusada en la venda d'habitatge nou. La despesa en consum de les llars va augmentar un 3,3%, gairebé punt i mitjà per davall del creixement registrat un any abans. Malgrat que l'alentiment del creixement en el consum va anar menor que l'observada en la despesa en habitatge, el fet que este component represente més del 80% de la despesa total, fa que la seua incidència en la desacceleració del mateix siga molt major, com es pot apreciar en el Gràfic 4.2. La despesa en habitatge nou es va reduir més de set punts, des del 12% de 2018 fins el 4,9%. Després d'haver registrat en els últims tres anys un creixement mig pròxim al 12%, el 2019 es va produir una notable desacceleració que es va aguditzar durant el segon semestre, en línia amb el descens patit per les transmissions d'habitatge nou (Gràfic 4.3). La desacceleració en la despesa dels AP va anar similar a la de les llars (3,6% enfront del 4,9% de 2018), i igual que el que ha passat l'any anterior, la causa va estar en el comportament de la despesa en inversió que el 2019 va caure a l'1,9 %des de l'11,9 %de 2018.

El tipus efectiu de l'IVA es va mantindre pràcticament invariable un any més, en l'entorn del 15,3%, sense haver patit canvis significatius des de les últimes pujades dels tipus general i reduït el setembre de 2012 (Quadre 4.1 i Gràfic 4.5). L'únic canvi normatiu va provindre de la baixada del tipus en els cinemes, del general al reduït, que va entrar en vigor a mitjan 2018 (després de l'aprovació del Pressuposat) i, per tant, amb impacte únicament durant la primera mitat de 2019 i de molt baixa quantia (-37 milions, Quadre 1.5).

L'IVA meritat durant el període va créixer un 3,4%, a l'igual, donada l'estabilitat del tipus efectiu, que la despesa subjecte (Quadre 4.1). L'IVA meritat net (que es diferencia de l'anterior perquè inclou la variació del saldo que les empreses deixen a compensar d'un any a un altre) va créixer un xic menys, un 3,3%.

Per part seua, l'IVA meritat brut va créixer un 3,5%  (Quadre 4.2), amb una desacceleració pel que fa a l'any anterior de dos punts i mitjà, igual a la registrada per l'IVA meritat durant el període, mantenint-se relativament constant la relació IVA brut / IVA meritat, situació en la que roman des de 2015, quan es va produir l'últim canvi rellevant en la gestió de l'impost (la liquidació de l'IVA de Duanes a través de les autoliquidacions).

Analitzant l'evolució de l'IVA brut pels seus components, s'observa que tant les declaracions mensuals (Grans Empreses, grups, uns altres operadors acollits al règim de devolució mensual i IVA d'importació), com les trimestrals van créixer a ritmes similars el 2019: 3,5% les primeres i 3,7% les segones. Però l'alentiment del creixement de l'IVA brut va anar més intensa en les declaracions mensuals (un punt més), accentuant-se en ambdós casos durant el segon semestre de l'any (Gràfic 4.4).

Les sol·licituds de devolució van créixer el 2019 un 4,2%, gairebé tres punts menys que l'any previ. Tot l'increment es va deure a les sol·licituds de devolució mensuals (més relacionades amb les exportacions), que van augmentar de manera considerable durant el primer trimestre de l'any, tancant amb una taxa del 6,1%, valor similar al de l'any anterior. Tanmateix, les sol·licituds anuals (lligades als tipus reduïts als que venen les empreses de menor tamany), van caure un 2,3%, fet que suposa una reducció de gairebé deu punts pel que fa a l'increment de les sol·licitades un any abans (Quadre 4.2).

Una vegada superada la distorsió que va suposar l'entrada en vigor del SII, l'evolució dels ingressos bruts es va paréixer a la de l'impost meritat (va créixer un 3,6 %), però el notable creixement de les devolucions realitzades va fer que els ingressos totals per IVA cresqueren a un ritme inferior (1,9 %).

L'any 2019 es va caracteritzar per l'augment de les devolucions realitzades d'IVA mensual: un 10,3%, motivat tant per les devolucions corresponents a l'exercici anterior (que van créixer un 14 %) com a les del propi exercici (8,3 %). En ambdós casos l'avanç es va deure al major import de sol·licituds unit a un ritme de realització superior a l'assolit un any abans. Les devolucions anuals realitzades el 2019, tanmateix, van créixer a un ritme menor (3,5% enfront del 9,5% de 2018). Cal recordar que la major part d'estes devolucions corresponen a les sol·licituds de l'exercici 2018, de la qual presentació es va produir a final del mes de gener de 2019. Si bé l'import sol·licitat va anar major al de l'any anterior, el ritme de realització va anar inferior. Finalment, també es van incrementar les devolucions per ajustaments forals (4,8 %), encara que amb menys intensitat que durant els tres anys previs (amb un augment mig pròxim al 9 %).

En termes de caixa els ingressos bruts van créixer un 3,6% el 2019, i, igual que en l'impost meritat, l'augment va anar un poc superior en les declaracions trimestrals que en les mensuals (un 4% i un 3,3% respectivament, Quadre 4.2), mostrant en ambdós casos una pauta de desacceleració al llarg de l'any.