Saltar al contingut principal
Exercici 2020

Resum

L'any 2020 es va tancar amb una recaptació de 194.051 milions d'euros, un 8,8% menys que l'any 2019.

Lògicament l'any va estar marcat per la pandèmia que lastró l'activitat econòmica i, amb ella, les bases imposables i els ingressos tributaris. Les bases imposables dels principals impostos van disminuir un 7,7%. La caiguda va anar major que la registrada l'any 2008 i posteriors, encara que en aquell cas la recessió es va prolongar durant sis anys. El descens de les bases va anar, no obstant això, menys intens que el que es va registrar en uns altres indicadors generals d'activitat com el PIB nominal o la demanda interna, indicador habitualment més relacionat amb les variables fiscals. La principal raó d'esta disparitat es troba en un dels trets distintius de l'any: el paper compensador que van jugar les rendes d'origen públic (salaris, pensions i altres prestacions, entre elles les transferències derivades de l'ERTO). Este fet es reflectix en la diferència que es va observar entre la disminució del 13,9% de les bases lligades a la despesa i la contracció del 3,3% en les bases relacionades amb les rendes; en este últim cas, si es resten les rendes públiques, la caiguda seria del 9,5%. Sense els ingressos generats per estes rendes, la recaptació hauria perdut al voltant de 2 punts més.

A més, els ingressos es van veure afectats, d'una banda, per l'impacte dels canvis normatius i de gestió i, per un altre, per la realització d'elevades devolucions d'exercicis anteriores. Quant als primers, en el conjunt de l'any, els canvis de major impacte van procedir de mesures anteriors a 2020 o al marge de la COVID. Per part seua, les nombroses mesures que es van anar posant en marxa el 2020 per a pal·liar els efectes de la situació sanitària no van tindre un impacte tan gran en el resultat global, però, ja que es tractava en la majoria dels casos d'ajornaments en els pagaments, sí que van anar rellevants en el transcurs de l'any, assolint xifres significatives durant els mesos de majors dificultats per a les empreses. En termes nets l'efecte de totes estes mesures va anar positiu per als ingressos. En canvi, el pagament de les elevades sol·licituds de devolució que s'havien presentat el 2019 i que es van fer el 2020 el va compensar gairebé totalment.

Tant les bases com la resta d'indicadors de l'activitat econòmica van presentar el mateix perfil: primer van patir una brusca caiguda conseqüència del confinament estricte per a, posteriorment, començar una recuperació que va anar intensa en els moments inicials i que es va anar moderant després de l'estiu, coincidint amb l'empitjorament de la situació i les limitacions a la mobilitat. La trajectòria dels ingressos no va seguir la mateixa pauta que l'activitat per dos motius principals: pel desfase que es produïx normalment entre la meritació de l'impost i el seu ingrés (l'exemple més clar és el segon pagament fraccionat de l'impost sobre societats que va recollir l'octubre el que havia succeït entre abril i setembre) i per l'impacte que van tindre les mesures aprovades que suposaven un ajornament d'ingressos. Només si es consideren els ingressos més associats a la conjuntura i menys afectats per estes mesures (com són els ingressos mensuals de retencions del treball, IVA i Impostos Especials sobre Hidrocarburs i Electricitat) s'observa una evolució coherent amb la resta d'indicadors conjunturals, amb una millora contínua des del mínim assolit entre maig i juny, fins arribar a una taxa pròxima a zero en els primers compasses de 2021.

Tret de l'IRPF, els ingressos van disminuir en totes les grans figures. El positiu comportament de l'IRPF en un context tan desfavorable s'ha de, com s'ha este, als ingressos procedents dels salaris públics i les pensions, al que es va sumar la comparació amb l'any 2019 en el que es van realitzar la majoria de les devolucions lligades a la prestació de maternitat. El resultat va anar un augment de la recaptació de l'1,2%. En l'impost sobre societats els ingressos es van reduir un 33,2%. Una bona part del descens va haver de veure amb la gestió de les devolucions (en la declaració de 2018, presentada el 2019, l'import de les devolucions sol·licitades va anar molt fet embalum). Si es corregix este impacte negatiu, juntament amb el positiu que van proporcionar alguns ingressos extraordinaris, el descens seria d'al voltant del 23%, en línia amb la caiguda dels beneficis. A l'IVA la caiguda va anar de l'11,5%, major en la relacionada amb la despesa en consum. En els Impostos Especials els ingressos van anar un 12,1% inferiors als registrats el 2019. La recaptació va descendir en totes les figures, però amb especial incidència en l'Impost sobre Hidrocarburs (-15,8 %).