Saltar al contingut principal
Exercici 2021

Resum

La recaptació va assolir els 223.385 milions d'euros el 2021, un 15,1% més que el 2020 .

La comparació amb 2020, any condicionat pels efectes de la pandèmia, no permet valorar amb nitidesa l'evolució de la recaptació de 2021. Per això, és millor fer l'anàlisi comparativa amb els ingressos de 2019. La recaptació el 2021 va superar en un 5% a la de fa dos anys, amb resultats positius en les grans figures (IRPF, impost sobre societats, IVA) amb l'única excepció dels Impostos Especials.

La positiva evolució de les bases imposables, amb un creixement estimat del 12,7%, va anar la causa fonamental de l'augment dels ingressos. Pel que fa a 2019, l'increment de les bases va anar superior al 4%. La trajectòria de les bases al llarg de l'any va estar, lògicament, determinada per la comparació amb el que ha passat el 2020. L'any es va iniciar amb un creixement moderat pel manteniment encara de les limitacions a la mobilitat i a l'activitat, per a repuntar amb intensitat durant el segon trimestre en resposta a la intensa caiguda de l'activitat esdevinguda l'any anterior, i mantindre's durant el segon semestre en taxes lleugerament superiors al 13%. Tant les rendes abans d'impostos com la despesa subjecte a IVA van tancar l'any amb nivells superiors als assolits el 2019 (5,4% les primeres, 3% el segon). Tan sols en el cas dels consums subjectes a impost especial, l'avanç aconseguit el 2021 no va bastar per a recuperar als registres pre pandèmia.

Els canvis normatius i de gestió que van afectar als ingressos el 2021 van anar nombrosos, però el seu impacte en termes nets va anar poc significatiu. S'estima que el conjunt de mesures va suposar una pèrdua pel que fa a l'any anterior de 501 milions.

El context econòmic es va caracteritzar per la constant millora de l'activitat i pel repunt dels preus. Després d'un problemàtic comence marcat pels efectes de la tercera onada de contagis i la repercussió de la tempesta Filomena, l'evolució dels principals indicadors d'activitat va anar en continu progrés, especialment en la segona mitat de l'any. El PIB real, que durant el primer trimestre mostrava un retrocés del 0,5% pel que fa a l'últim trimestre de 2020, durant el segon semestre va augmentar, en mitja, un 2,4%. Inclús així, en cap moment el PIB real va superar els registres de 2019. Per part seua, l'afiliació va començar a registrar creixements pel que fa a les xifres de 2019 a partir de juny i la dada de desembre va anar ja un 2% superior al del mateix mes d'aquell any, encara que la comparació va seguir condicionada per la vigència de l'ERTO. Un poc similar es va observar en les vendes diàries proporcionades pel sistema de Subministrament Immediat d'Informació de l'IVA, l'indicador disponible més pròxim a l'actualitat. Fins finals de març les vendes eren inferiors fins i tot a les de 2020, però, passat aquell mes, les vendes es van anar recuperant i ja des d'agost es van situar decididament per damunt de les de 2019, per a acabar l'any amb creixements superiors al 20% pel que fa a 2020 i del 4% en comparació del conjunt de 2019. En la millora de les vendes diàries va intervindre tant el component real com les pujades de preus, que es van anar accentuant segons avançava l'any. Els preus industrials (sense energia) havien començat a recuperar els ritmes de creixement previs a la pandèmia durant els últims mesos de 2020 i des dels primers de 2021 mostraven una clara tendència alcista, encara que esta no es va reflectir en el nucli central dels preus de consum fins la segona mitat de l'any. A este procés es van afegir els preus energètics amb augments molt intensos des de març. El resultat final va anar que, encara que en mitja de l'any l'IPC només va augmentar un 3,1% (0,8% el subjacent), durant els últims mesos es van registrar pujades màximes en molts anys.

Els ingressos van augmentar en totes les grans figures i, tret dels IE, es van superar els imports recaptats el 2019 . Els ingressos en l'IRPF van créixer un 7,5%, després de ser una de les poques figures que van créixer el 2020 per l'aportació de les rendes públiques (salaris, pensions, transferències lligades a l'ERTO i als ajuts a autònoms). En l'impost sobre societats els ingressos van augmentar un 67,9%, 12,2% pel que fa a 2019, gràcies a la intensa recuperació dels beneficis i, amb ells, els pagaments fraccionats. A l'IVA el creixement va anar del 14,5% (+1,3% si la comparació es fa amb 2019), en línia amb la recuperació de la despesa subjecte. Els Impostos Especials van créixer un 5%, però la recuperació dels consums no va anar suficient i van tancar l'any amb uns ingressos un 7,7% inferiors als de 2019.