Annex: Drets reconeguts
La mesura dels ingressos en termes de drets reconeguts nets aproxima millor que la recaptació líquida els resultats de l'exercici, a l'incloure els drets reconeguts l'any que queden pendents de cobrament al finalitzar l'exercici i excloure els ingressos d'exercicis tancats o reconeguts en exercicis anteriors. Esta mateixa mesura, amb un ajustament per recaptació incerta (estimat sobre la base d'un model economètric elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística i validat per EUROSTAT), és l'establida en Comptabilitat Nacional per a la imputació de la major part dels ingressos, i en concret per als impostos i les cotitzacions socials (Reglament CE 2516/2000).
Els drets reconeguts nets s'obtenen com diferència entre els drets reconeguts bruts i els drets anul·lats i cancel·lats. Es poden desglossar en dos grans categories:
• Drets de contret simultani en els que el reconeixement del dret coincidix amb l'ingrés. Reflectixen el compliment voluntari dels contribuents per mitjà, bàsicament, d'autoliquidacions i liquidacions duaneres.
• Drets de contret previ, on es reconeix el dret prèviament a l'ingrés. Inclouen les liquidacions practicades per Gestió, Inspecció, Duanes i Recaptació en l'exercici dels procediments de control del compliment tributari, els drets per autoliquidacions per a les quals va sol·licitar ajornament o reconeixement de deute, i els drets per ajustaments territorials amb les Hisendes Forals.