Preguntes freqüents
Els informes de Vendes, Treball i Salaris exploten la informació de caràcter econòmic continguda en els models de declaració de l'IVA i de les Retencions per rendiments del treball i activitats professionals. Estes declaracions inclouen informació sobre vendes (interiors i exportacions), importacions, treball i salaris, a més de les variables de liquidació dels respectius impostos. És aquella informació econòmica, una vegada que ha sigut degudament tractada des del punt de vista estadístic, la que constituïx la font de les dades que figuren en els informes i proporciona un senyal de la conjuntura econòmica.
Hi ha dos informes de Vendes, Treball i Salaris : el mensual de Grans Empreses i el trimestral de Grans Empreses i Pimes. El primer utilitza la informació procedent dels models mensuals de declaració de l'IVA i de les Retencions sobre rendiments del treball de les Grans Empreses. Estes empreses tenen obligació de presentar telemàticament les seues declaracions des de 1999. L'informe trimestral explota les declaracions mensuals anteriors i a més les declaracions de les Pimes amb forma de societat anònima o de societat de responsabilitat limitada. Estes últimes tenen obligació de presentar les seues declaracions de forma trimestral, encara que a l'IVA han de fer-ho mensualment si estan inscrites en el Registre de Devolució Mensual o, en general, si el desitgen de manera voluntària. Des del tercer trimestre de 2008 han de presentar les seues declaracions per via telemàtica.
Les Grans Empreses en termes fiscals són les persones físiques o jurídiques volum d'operacions del qual va superar els 6,01 milions d'euros l'any anterior. La determinació del volum d'operacions es fa d'acord amb l'article 121 de la Llei 37/1992 de l'IVA.
A l'efecte d'esta publicació es consideren Pimes societàries totes aquelles societats amb forma de societat anònima o de responsabilitat limitada que no són Grans Empreses. De l'anterior es deduïx que poden existir altres Pimes que no estan incloses en el col·lectiu objecte d'anàlisi en esta estadística (per exemple, cooperatives, unions temporals d'empreses o agrupacions d'interés econòmic). La raó per a només incloure a les Pimes societàries és que són estes les úniques que tenen obligació de presentar telemàticament les seues declaracions (Ordre EHA/3435/2007, de 23 de novembre) i, per tant, formen un col·lectiu homogeni al llarg del temps.
L'àmbit geogràfic és el denominat Territori de Règim Fiscal Comú; és a dir, estan excloses les empreses que operen exclusivament en els territoris gestionats per les hisendes del País Basc i Navarra i, en el cas de les variables obtingudes dels models de declaració de l'IVA, les empreses que el fan en els territoris que queden fora de l'àmbit d'aplicació d'este impost (les Canarias, Ceuta i Melilla).
Els contribuents presenten una sola declaració (mensual o trimestral) per tota la seua activitat dins del territori objecte de l'impost, sense distingir on s'han realitzat les vendes o s'han pagat els salaris subjectes a retenció. Habitualment els contribuents presenten la seua declaració en el lloc on tenen el seu domicili fiscal. Per tot això, la informació territorial que es poguera publicar estaria acumulada en aquells territoris en els que existix una major concentració de domicilis fiscals.
Les declaracions mensuals d'IVA tenen de termini de presentació fins el dia 30 del mes següent a la de la meritació, excepte per a la meritació de gener que tenen fins l'últim dia de febrer. A la resta dels casos (IVA trimestral i model de Retencions sobre rendiments del treball mensual i trimestral), el termini finalitza el dia 20 del mes següent al període de merite.
Les empreses que complixen el requisit de facturació l'any anterior formen el Cens de Grans Empreses que, per definició, varia cada any, però es manté fix al llarg del mateix. Açò suposa que les variacions de les variables que s'observen al llarg d'un any s'han de, d'una banda, als canvis en la variable i, per un altre, a l'actualització a principis d'any del Cens de Grans Empreses. Per a evitar el problema que implica esta variació del Cens, en els càlculs de l'informe mensual només es tenen en compte aquelles empreses que han presentat declaració en dos mesos consecutius, el que es denomina població constant. A l'incorporar a l'anàlisi a les Pimes societàries és possible tractar el conjunt del col·lectiu (Grans Empreses i Pimes) com una població completa i, per tant, no resulta imprescindible l'anàlisi a població constant.
En la pàgina web de l'AEAT, en l'apartat dedicat a les estadístiques tributàries, es pot trobar informació relativa al volum anual de vendes del col·lectiu de Grans Empreses i Pimes (Resultats econòmics i tributaris a l'IVA), així com de la massa salarial pagada per les mateixes (Mercat de treball i pensions en les fonts tributàries). Cal advertir, no obstant això, que les comparacions han de fer-se tenint en compte els diferents àmbits poblacionals, la desigual cobertura sectorial i les diferents definicions de les variables de cadascuna de les fonts. En el cas concret d'esta publicació, i com s'explica en la metodologia, les dades es referixen tan sols a les Grans Empreses i Pimes amb forma de societat anònima o de responsabilitat limitada; s'exclouen les activitats relacionades amb l'energia, les institucions financeres i d'assegurances, els AP, l'educació i la sanitat; i les definicions de les variables estan subjectes a les exigències dels models mensuals i trimestrals d'IVA i Retencions per rendiments del treball i activitats professionals.