Aspectes a analitzar en les societats civils
Com es confecciona el primer balanç i tractament de les rendes de transició. Retribucions dels socis treballadors i deduïbilitat de la despesa
Les societats civils per tal mercantil són contribuents de l'impost sobre societats en les mateixes condicions que qualsevol altre contribuent, podent acollir-se als règims especials regulats en el Títol VII de la LIS si complixen els requisits establits per a cadascun dels règims allí establits.
Per tant, els serà aplicable tot l'articulat de la LIS respecte a determinació de la base imposable, imputació temporal, ingressos comptables, despeses deduïbles i no deduïbles, tipus de gravamen, deduccions, pagaments fraccionats, etc.
Exposem a continuació dos qüestiones que han generat dubtes en les societats civils:
Pel que es refereix a a la confecció del primer balanç, com a contribuents de l'impost sobre societats, s'ha de tindre en compte que l'apartat quart de la disposició transitòria trenta-dosena de la LIS, disposa que en el cas de societats civils contribuents de l'impost sobre societats s'entendrà que a 1 de gener de 2016, a efectes fiscals, la totalitat dels seus fons propis estan formats per aportacions dels socis, amb el límit de la diferència entre el valor de l'immobilitzat material i inversions immobiliàries, reflectits en els corresponents llibres registres, i el passiu exigible, fora que es prove l'existència d'uns altres elements patrimonials.
Les participacions a 1 de gener de 2016 en la societat civil adquirides amb anterioritat a esta data, tindran com a valor d'adquisició el que derive del que disposa el paràgraf anterior.
L'entitat tan sols haurà d'incloure en el seu actiu l' immobilitzat material i inversions immobiliàries, si els mateixos constaven en seu lliure registre de béns d'inversió en l'exercici anterior a 1 de gener de 2016, per ser de la seua titularitat.
Els efectes fiscals del canvi de tributar com a entitat en atribució de rendes a com a contribuent del IS, tant per a la societat com per als seus socis, són els següents:
-
Rendes meritades : En el supòsit de rendes criteri d'imputació del qual s'haja determinat segons les normes de l'IRPF, en particular, el criteri d'exigibilitat i no el de merite, quan, al contrari, una vegada que la societat passa a ser contribuent del IS, totes les rendes que s'integren en seu base imposable es determinen segons el principi de la meritació. Per tant, és possible que hi haja rendes que s'hagen meritat durant el període de temps en el que la societat ha tributat segons el règim d'atribució de rendes i, per tant, no hagen sigut atribuïdes als socis d'esta societat, per tal com que encara no han sigut exigibles, en estes situacions, la LIS establix que tals rendes s'integren en la base imposable de la societat civil del primer període impositiu en el que la societat passe a tributar segons el règim general, açò és, durant el primer període impositiu iniciat a partir d'1-1-2016.
-
Rendes no meritades : Este cas respon a rendes criteri d'imputació del qual s'haja determinat segons el criteri d'exigibilitat de l'IRPF i, per tant, s'hagen atribuït als socis de la societat civil, però no s'hagen meritat segons el criteri del IS, de manera que quan la societat passa a ser contribuent del IS, tindria lloc la meritació de les mateixes la qual cosa suposaria una doble imposició sobre tals rendes. Per a evitar estes situacions s'establix una regla especial per la qual les rendes que s'hagen integrat en la base imposable de la societat civil en aplicació del règim d'atribució de rendes no s'integren novament en aquella societat amb motiu de seu merite.
-
Incremente de valor dels béns : Els elements integrants del patrimoni de la societat civil que incorporen plusvàlues latents al temps del canvi al règim general no s'han integrat en la base imposable de la societat per tal com que encara no s'han generat, de manera que si aquelles plusvàlues es posen de manifest quan la societat civil tributa segons el règim general, la totalitat de les mateixes s'integraria en la base imposable de la societat estant gravada al tipus general, encara que part de les mateixes es va anar generant en períodes anteriors en els que la societat tributava segons el règim d'atribució.
Qualsevol despesa comptable serà despesa fiscalment deduïble, a l'efecte de l'impost sobre societats, sempre que complisca les condicions legalment establides, en termes d'inscripció comptable, imputació d'acord amb merite, correlació d'ingressos i despeses, i justificació documental, sempre que la seua valoració s'efectue a valor de mercat, d'acord amb el que disposa l'article 18 de la LIS i que no tinga la consideració de despesa fiscalment no deduïble per aplicació d'algun precepte específic establit en la LIS.
En este punt, cal portar a col·lació el que disposa l'article 15 de la LIS: No tindran la consideració de despeses fiscalment deduïbles: e) Els donatius i liberalitats. No s'entendran compresos en esta lletra e) les retribucions als administradors per l'acompliment de funcions d'alta direcció, o altres funcions derivades d'un contracte de caràcter laboral amb l'entitat.
En virtut de tot l'anterior, la despesa corresponent als servicis prestats pel soci treballador, per l'acompliment de tasques ordinàries diferents a les inherents al càrrec d'administrador, tindrà la consideració de despesa fiscalment deduïble, sempre que l'esmentada despesa complisca els requisits legalment anteriorment esmentats i en particular hagen sigut valorades estes retribucions a valor de mercat en els termes de l'article 18 de la LIS.