Quines societats civils són contribuents de l'impost sobre societats?
Ací t'indiquem quines societats civils són contribuents de l'impost sobre societats
Amb efectes per als períodes impositius iniciats a partir d'1-1-2016, són contribuents del IS les societats civils que tinguen personalitat jurídica sempre que seu objecte siga mercantil, és a dir, que es constituïsquen amb la finalitat de realitzar una activitat mercantil en el sentit d'intervindre en el mercat mitjançant l'aportació al mateix de béns i servicis amb finalitats de lucre i, a més, els seus pactes no es mantinguen en secret entre els socis, açò és, quan la societat contracte en nom propi enfront de tercers. En este sentit, l'article 7 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats (d'ara endavant, LIS) establix qui són contribuents de l'Impost, i en concret l'apartat 1.a) indica que: "Seran contribuents de l'Impost, quan tinguen la seua residència en territori espanyol: a) Les persones jurídiques, excloses les societats civils que no tinguen objecte mercantil". Açò és, les societats civils per tal mercantil són contribuents de l'impost sobre societats.
Pel que fa a quan una entitat té objecte mercantil, els articles 325 i 326 del Codi de Comerç assenyalen que una societat té objecte mercantil "quan es pretenga la realització de manera permanent, a través d'una organització estable i adequada a este efecte i amb ànim lucratiu". En definitiva, "posar en comú diners, béns o indústria, amb ànim de partir entre si els guanys".
D'altra banda, la Direcció General de Tributs, quant a la concurrència o no de l'objecte mercantil, en diverses consultes manifesta el següent criteri: "(...) s'entendrà per objecte mercantil la realització d'una activitat econòmica de producció, intercanvi o prestació de servicis per al mercat en un sector no exclòs de l'àmbit mercantil. Quedaran, així, excloses de ser contribuents de l'impost sobre societats les entitats que es dediquen a activitats agrícoles, ramaderes, forestals, mineres i de caràcter professional, per tal com estes activitats són alienes a l'àmbit mercantil".
En este sentit, el Servici Jurídic de l'Agència Tributària establix que: "el criteri per a distingir la mercantilidad de l'objecte seria l'existència d'un conjunt d'elements materials i personals organitzats per l'empresari per a l'exercici d'una activitat empresarial. És a dir, és necessari que l'activitat es realitze a través d'una organització estructurada per a participar en el trànsit mercantil, excloent la ocasionalidad. A estos efectes, s'entén per objecte mercantil, en línia amb diverses resolucions de la Direcció General de Tributs dictades sobre el particular, la realització d'una activitat econòmica de producció, intercanvi o prestació de servicis per al mercat en un sector no exclòs de l'àmbit mercantil. Dit això, cal tindre en compte que el Codi de Comerç actual indica que no tenen objecte mercantil les activitats agràries, repoblar-los, mineres i de caràcter professional regulades estes últimes en la llei 2/2007, de 15 de març, de societats professionals, per tal com estes activitats són alienes a l'àmbit mercantil."
Per tant, d'acord amb les consultes de la DGT i l'informe del Servici Jurídic de l'AEAT citat anteriorment, serà objecte mercantil la realització d'una activitat econòmica de producció, intercanvi o de prestació de servicis, excepte les entitats que es dediquen a activitats agrícoles, ramaderes, forestals, mineres o de caràcter professional.