1.1. Missió de l'Agència Tributària
L'Agència Estatal d'Administració Tributària (d'ara endavant , Agència Tributària) és un ens de dret públic adscrit al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques a través de la secretària de l'Estat d'Hisenda. Va anar creada per la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a 1991 i es va constituir de manera efectiva l'1 de gener de 1992. L'Agència Tributària disposa d'un règim jurídic propi que li atorga certa autonomia en matèria pressupostària i de gestió de personal.
L'Agència Tributària té encomanada l'aplicació efectiva del sistema tributari estatal i duaner, així com d'aquells recursos d'unes altres Administracions públiques nacionals o de la Unió Europea, de la qual gestió se li encomane per llei o per conveni; tanmateix, no té competències per a l'elaboració i interpretació de normes tributàries.
El principal indicador de la seua activitat és la recaptació tributària de l'Estat. En termes líquids, és a dir, una vegada practicades les devolucions procedents, la recaptació va assolir el 2013 la xifra de 168.847 milions d'euros, un 0,2 per cent més que l'any anterior. D'altra banda , la recaptació obtinguda per les actuacions de prevenció i control del frau tributari i duaner ha ascendit a 10.950 milions.
Recaptació tributària líquida | 168.847 milions d'euros |
---|---|
Recaptació tributària bruta | 219.761 milions d'euros |
Recaptació obtinguda de les actuacions de prevenció i control del frau (*) | 10.950 milions d'euros |
(*) Des de l'any 2013 computen dins dels resultats derivats de les actuacions de prevenció i control del frau, les minoracions de devolucions derivades de sol·licituds de rectificació d'autoliquidacions.
Part d'esta recaptació està cedida a les comunitats autònomes de règim comuna. La Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comuna i Ciutats amb Estatut d'Autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, cedix a les comunitats autònomes de règim comuna el rendiment total o parcial produït en el seu territori d'una sèrie de tributs gestionats per l'Agència Tributària. En particular, a 31 de desembre de 2013, estaven cedits els següents percentatges de recaptació:
- Impost sobre la Renda de les Persones Físiques: 50 per cent(1)
- Impost sobre el valor afegit: 50 per cent
- Impostos Especials:
- Impostos Especials de Fabricació:
- Impost sobre la Cervesa: 58 per cent
- Impost sobre el Va vindre i Begudes Fermentades: 58 per cent
- Impost sobre Productes Intermedis: 58 per cent
- Impost sobre l'Alcohol i Begudes Derivades: 58 per cent
- Impost sobre Hidrocarburs: 58 per cent tipus estatal general / 100 per cent tipus estatal especial
- Impost sobre les Labors del Tabac: 58 per cent
- Impost sobre l'Electricitat: 100 per cent
Addicionalment, en l'article 48.11 i en la disposició transitòria sisena de la Llei 13/2011, de 27 de maig, de Regulació del Joc, es contempla la cessió a les comunitats autònomes del 100 per cent de la recaptació de l'Impost sobre les Activitats del Joc corresponent a determinades modalitats de joc per mitjans electrònics, informàtics o telemàtics en proporció a les quantitats jugades pels residents de cada Comunitat. No obstant això, este Impost, així com l'Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport i la tarifa autonòmica de l'Impost Especial sobre Hidrocarburs són impostos cedits repartiment del qual es fa per l'Agència Tributària individualment, en funció de les liquidacions i autoliquidacions efectivament practicades. D'acord amb l'anterior, en les xifres de recaptació tributària de l'Estat no figuren els ingressos d'estos impostos.
(1) En l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques se cedix la quota líquida autonòmica i altres conceptes en les condicions indicades en l'article 26.2 de la Llei 22/2009. De manera aproximat, podria indicar-se que actualment se cedix el 50 per cent, percentatge que podria variar donada la capacitat normativa de les comunitats autònomes.