Saltar al contingut principal
Memòria 2016

3.1. Recaptació tributària bruta

La recaptació tributària bruta està constituïda pels ingressos efectius obtinguts en l'exercici, procedents tant de les autoliquidacions presentades pels contribuents com de les liquidacions practicades per l'Agència Tributària. Respon, per tant, a un criteri de caixa.

La recaptació bruta total gestionada per l'Agència Tributària el 2016 va assolir els 231.256 milions d'euros, amb un incremente pel que fa a 2015 d'un 1,6 per cent.

S'estima que les bases van créixer al voltant del 4,3 per cent, si bé cal tindre en compte que gairebé dos punts es deuen a l'impacte alcista que tenen sobre la base de l'impost sobre societats les mesures adoptades en el RDL 3/2016. El pes del creixement va recaure en les rendes de les famílies (amb un augment estimat d'al voltant del 2,9 per cent) i en la despesa subjecte a IVA (que va créixer en l'entorn del 3,7 per cent). Tot això es va produir en un context econòmic de creixement estable en les variables reals i de descens dels preus en la major part de l'any. Açò últim va afectar als preus energètics, provocant una significativa caiguda del valor de les bases lligades als Impostos Especials malgrat que els consums físics van mantindre un creixement estable.

Al costat de l'evolució de les bases, les mesures normatives també van repercutir en els ingressos de 2016. En conjunt les mesures van restar als ingressos 2.264 milions d'euros, destacant la seua concentració en algunes figures i en alguns períodes de l'any. La reforma de la imposició directa que va tindre lloc el 2015 i 2016, va suposar una disminució d'ingressos de 6.489 milions, que cal sumar als gairebé 6.000 milions de 2015. L'impacte es va concentrar en la primera part de l'any ja que l'any anterior part de la reforma de l'IRPF de 2016 es va avançar a juliol. Els pagaments fraccionats de l'impost sobre societats es van veure afectats pel RDL 2/2016, amb efectes a partir del segon pagament ingressat l'octubre, que va reintroduir algunes de les mesures (pagament mínim, tipus incrementat) que havien estat vigents en anys anteriors i que havien sigut retirades al començament de 2016. El seu impacte s'estima en 2.967 milions que es van ingressar durant l'últim trimestre, de manera que l'evolució dels ingressos en esta figura va anar molt negativa fins setembre i molt positiva durant els últims mesos de l'any.

Quant al detall dels ingressos, el creixement de cadascuna de les grans figures va anar diferent depenent de l'impacte dels canvis normatius. És el cas dels ingressos per IRPF amb un xicotet creixement (0,6 per cent) a l'estar afectat per la reforma de l'impost. En l'impost sobre societats es va registrar un incremente dels ingressos d'un 5,7 per cent, un poc més de 1.600 milions, la major part aportada pels canvis normatius. Pel que fa a la imposició indirecta, l'IVA va créixer un 1,8 per cent destacant el fort creixement, per segon any consecutiu, de les pimes. Finalment, en els Impostos Especials el creixement va anar de l'1,3 per cent, gràcies als avanços en Hidrocarburs i Tabacs.

Quadre núm. 12. Recaptació tributària brut total (Annex)