4.6. Relacions internacionals
La Unitat de Coordinació de Relacions Internacionals (UCRI) va anar creada per Resolució de 26 de desembre de 2004 del president de l'Agència Tributària amb la finalitat de dotar a esta d'una unitat orgànica específica que assegurara la coordinació de les diferents activitats de caràcter internacional en què participa. A nivell orgànic, esta Unitat es va integrar el 2011 en el Gabinet del Director General i té assignades com funcions el desenvolupament i coordinació de les relacions de l'Agència amb òrgans i institucions estrangeres i organismes internacionals que no estiguen específicament atribuïdes a uns altres òrgans.
D'altra banda, cal tindre en compte que l'àmbit duaner és, per definició, intrínsecament internacional. El concepte de “duana” no s'entén tret d'un context internacional, ja que la seua funció és la facilitació i control del comerç internacional de mercaderies. El Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència, sota la coordinació de la UCRI i en estretix col·laboració amb la mateixa, desenvolupa una intensa activitat internacional, que es canalitza a través de la Subdirecció General de Relacions Internacionals.
L'any 2018, la presència internacional de l'Agència, gràcies a la col·laboració de tots els seus Departaments i Delegacions, s'ha vist impulsada gràcies a la participació dels seus experts en les diferents institucions i organismes internacionals, la prestació d'assistències tècniques, la realització de cursos i seminaris, i l'atenció a nombroses visites de delegacions estrangeres.
L'Agència Tributària participa, entre d'altres, en els següents Organismes internacionals a través de diferents intruments, ja siga grups de treballs, fòrums, seminaris o altres projectes:
-
Unió Europea: FISCALIS, CUSTOMS 2020, Twinnings, Eurosocial, Programa UE-Cuba
Per exemple, en el programa FISCALIS, han participat, durant 2018, 233 funcionaris en 182 activitats, enfront dels 165 participants en 141 activitats el 2017. En este àmbit, la Comissió Europea ha posat en marxa la iniciativa TADEUS, un fòrum que reunirà, per primera vegada, als Directors de les Administracions Tributàries dels països membres que ajudaran a establir les prioritats del programa de treball de la pròpia Comissió i estaran, en qualsevol moment, al tant dels treballs desenvolupats per aquella.
Així mateix, en el programa CUSTOMS 2020, han participat, durant 2018, 146 funcionaris en 168 activitats, enfront dels 183 participants en 195 activitats el 2017. Dins de les activitats estarien els seminaris celebrats per a la preparació de les duanes davant l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea i les activitats de comunicació desenvolupades el 2018, any en el que es va celebrar el 50 aniversari de la unió duanera.
-
OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic): el treball en matèria tributària, realitzat, principalment, a través del Comité d'Assumptes Tributaris per a desenvolupar una sèrie d'estàndards o convencions en diverses matèries relacionades amb la imposició internacional, s'ha relacionat el 2018 amb l'agenda del G20 i, sobretot, amb l'ampliació del Marco Inclusivo de BEPS i la introducció de treballs sobre Tax Certainty en tots els seus Grups de Treball.
-
IOTA (Organització Intra-Europea d'Administracions Tributàries)
-
CIAT (Centre Interamericà d'Administracions Tributàries)
-
OMA (Organització Mundial de Duanes): durant 2018, en els treballs d'esta organització intergovernamental independent que contribuïx a la reforma dels procediments duaners, a més d'ajudar a les duanes a complir el seu paper de facilitadors del comerç legítim al mateix temps que vetlen per la seguretat de la cadena logística, 64 experts de l'Agència Tributària han participat en 49 reunions. L'any 2018, es van celebrar eleccions a la secretària General de la OMA, a les que va concórrer com candidata d'Espanya i comú de la UE, la Directora del Departament de Duanes i Impostos Especials.
- Conveni multilateral sobre cooperació i assistència mútua entre les direccions nacionals de duanes d'Amèrica llatina, Espanya i Portugal (COMALEP).