4.6. Relacions internacionals
La Unitat de Coordinació de Relacions Internacionals (UCRI) va anar creada per Resolució de 26 de desembre de 2004 del president de l'Agència Tributària amb la finalitat de dotar a esta d'una unitat orgànica específica que assegurara la coordinació de les diferents activitats de caràcter internacional en què participa. A nivell orgànic, esta Unitat es va integrar el 2011 en el Gabinet del Director General i té assignades com funcions el desenvolupament i coordinació de les relacions de l'Agència amb òrgans i institucions estrangeres i organismes internacionals que no estiguen específicament atribuïdes a uns altres òrgans.
D'altra banda, cal tindre en compte que l'àmbit duaner és, per definició, intrínsecament internacional. El concepte de “duana” no s'entén tret d'un context internacional, ja que la seua funció és la facilitació i control del comerç internacional de mercaderies. El Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència, sota la coordinació de la UCRI i en estretix col·laboració amb la mateixa, desenvolupa una intensa activitat internacional, que es canalitza a través de la Subdirecció General de Relacions Internacionals.
L'any 2020, la presència internacional de l'Agència, s'ha vist afectada com a conseqüència de la greu crisi sanitària. No obstant això, gràcies al treball dels experts, designats pels diferents Departaments i Delegacions, l'Agència Tributària s'ha adaptat ràpidament a la nova forma de treballar i s'ha pogut mantindre la presència institucional a través de videoconferencies amb les diferents institucions i organismes internacionals, la prestació d'assistències tècniques de forma virtual i la realització de cursos i seminaris en línia. Moltes de les activitats dels Organismes internacionals es van orientar a la resposta de les Administracions Tributàries a la crisi de la COVID-19, tant pel que fa a les seues relacions amb els contribuents, com a la seua organització interna (recursos humans, digitalització, seguretat informàtica) i al procés de recuperació futura.
L'Agència Tributària participa, entre d'altres, en els següents Organismes internacionals a través de diferents intruments, ja siga grups de treballs, fòrums, seminaris o altres projectes:
-
La Unió Europea (Fiscalis, Customs, Eurosocial, Twinnings, …)
Els projectes més importants que s'han desenvolupat com a part del Programa Fiscalis, s'han dut a terme per indicació expressa de TADEUS, format pels 27 Directors de les Administracions Tributàries dels països membres de la UE, que va celebrar la seua segona conferència, en línia, el desembre 2020. Destaquen les iniciatives “Trust and Compliment normatiu”, “Performance Measurement of Administrative Cooperation” i “Eurofisc Governance”. Altres treballs importants han sigut els dedicats a la implementació del paquet d'IVA europeu, la posada en marxa del CESOP i el seguiment de la Directiva 2010/24 sobre Assistència Mútua en matèria de Recaptació.
La participació dels funcionaris de l'Agència Tributària en tots els projectes Fiscalis es plasma en 92 informes que han sigut publicats a la Base de Dades de Relacions Internacionals de l'Agència Tributària.
Pel que fa a Duanes i Impostos Especials, Espanya ha participat, de forma virtual, en 28 reunions de Grups de Treball (fonamentalment, Grup Unió Duanera i Grup de Cooperació Duanera) dels Òrgans Preparatoris del Consell de la UE, en 30 reunions de Comités per a control pels Estats Membres de l'adopció d'actes d'execució per la Comissió, en 48 reunions de Grups d'Experts del Codi Duaner i similars per a suport a la Comissió, i en 164 reunions de grups de projecte Duanes 2020. Durant l'any 2020, moltes de les reunions hagudes han estat relacionades amb l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea i amb el desenvolupament i implantació dels sistemes informàtics prevists en el Codi Duaner de la Unió.
-
L'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic)
Pel que fa a l'OCDE, a més de tots els projectes relacionats amb el tema COVID-19 ja esmentats, destaquen els treballs sobre els Pilars 1 i 2 de BEPS i la finalització del Pilot ICAP.2, que donar lloc a l'extensió d'este programa sobre compliment de les grans empreses a tots els països del FTA. Destaca, també, la publicació “Tax Administration 3.0”, sobre l'Administració Tributària del Futur, en què la participació de l'Agència Tributària va anar molt activa. Finalment, ressaltar que, com a part del pla de formació contínua de l'Agència Tributària, es van oferir diversos cursos de fiscalitat i estàndards internacionals preparats pel Programa de Relacions Globals de l'OCDE, que van comptar amb la participació de més de 2.600 funcionaris de l'Agència, el que dóna idea del màxim interés que suscita l'activitat internacional.
-
La IOTA (Organització Entra-Europea d'Administracions Tributàries)
Destaca l'Assistència tècnica per a Bulgària en matèria de Governança de dades.
-
El CIAT (Centre Interamericà d'Administracions Tributàries),
Entre les activitats de cooperació internacional del CIAT cal destacar la participació d'experts de l'Agència Tributària en seminaris virtuals de la Xàrcia de facturació electrònica, així com en cursos de formació sobre Preus de Transferència. D'altra banda, durant 2020 es va finalitzar el Manual d'Ètica de les Administracions Tributàries, en què Espanya ha tingut un paper molt actiu.
-
La OMA (Organització Mundial de Duanes)
La OMA és l'única organització internacional amb competència en qüestiones duaneres, a què pertanyen més de 180 nacions que globalment gestionen el 98 per cent del comerç mundial. Espanya ha participat en 29 reunions dels seus òrgans de govern, comités preparatoris i grups de treball. Així mateix, Espanya ha participat en diverses activitats relacionades amb assistència tècnica internacional.
-
El Conveni multilateral sobre cooperació i assistència mútua entre les direccions nacionals de duanes d'Amèrica llatina, Espanya i Portugal (COMALEP). Pendent d'actualització per Duanes.
El Conveni, subscrit a Mèxic l'11 de setembre de 1981 i posteriorment modificat pel Protocol aprovat a Cancún (Quintana Roo), Mèxic, el 29 d'octubre de 1999, constituïx un intrument per a enfortir l'assistència mútua en la lluita contra el frau i la cooperació, així com l'increment i desenvolupament del comerç entre les Parts.
El Consell de Directors Nacionals de Duanes, òrgan col·legiat encarregat de la direcció i administració del mateix es reunix una vegada l'any.
En l'activitat internacional de l'Agència Tributària tenen una gran importància les assistències tècniques a uns altres països prestades pels nostres experts. Gràcies a la possibilitat de realització d'estes activitats de forma remota, el nombre d'assistències durant 2020 va créixer exponencialment. Entre les assistències realitzades el 2020 cal destacar, a més de les indicades anteriorment, les realitzades en col·laboració amb el Fons Monetari Internacional o amb el Banc Iberoamericà de Desenvolupament en matèria d'anàlisi de gestió de risc, digitalització, i suport a les Administracions Tributàries del Brasil, Hondures, Colòmbia, el Perú, Costa Rica, l'Argentina i Mèxic.