Saltar al contingut principal
Memòria 2021

4.1.6. Programa d'Educació Cívica-Tributària

Durant l'any 2021, s'ha continuat amb l'execució del Programa d'Educació Cívica-Tributària desenvolupat per l'Agència Tributària des de l'any 2003. En col·laboració amb la comunitat educativa, s'han realitzat diverses actuacions dirigides a xiquets i adolescents per a fomentar una consciencia fiscal en els futurs contribuents de manera que assimilen la responsabilitat fiscal com un dels valors sobre els quals s'organitza una societat democràtica. Totes les actuacions en esta matèria s'han desenvolupat per personal de l'Agència Tributària que ha participat de manera voluntària.

Amb motiu de la pandèmia, i la declaració de l'estat d'alarma i la seua pròrroga; a partir del mes de març de l'any 2020 les activitats es van veure dràsticament reduïdes, duent-se a terme únicament les que eren viables telemàticament i alguna excepcionalment de manera presencial. L'any 2021 s'han représ gradualment les activitats amb totes les limitacions imposades a causa de la pandèmia.

Este programa compte hui dia amb 274 formadors, distribuïts per totes les Delegacions del territori nacional; realitzant entre altres activitats les següents:

  • Jornades de portes obertes (visites a les Delegacions) amb la participació de prop de 960 alumnes (Primària, ESO i Batxillerat).

  • Visites a centres educatius per part de personal de l'Agència Tributària, amb la participació de més de 9.155 alumnes.

  • Cursos i xarrades en Facultats i Escoles Universitàries, amb una participació de 1.151 alumnes.

Cal destacar l'augment de les activitats realitzades en este àmbit, afavorit per la firma de Protocols de Col·laboració. L'any 2021 s'han firmat 9 Protocols de Col·laboració amb les Universitats que s'afegixen als 25 ja existents, que recullen entre els seus objectius la transmissió dels valors civicotributaris. Es fa especial recalcament en les Facultats de Ciències de l'Educació, i en els Centres de Formació del Professorat.

El programa compte com ferramenta didàctica fonamental amb el Portal d'Educació Cívic-Tributària, que es troba en el web de l'Agència Tributària.

Durant l'any 2021 es van iniciar els tràmits per a l'actualització del Portal PECT, en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Fiscals (IEF).

En el curs 2019/2020 va caldre suspendre el Concurs Nacional per a Centres Escolars en el marc del Programa d'Educació Civicotributària , en què participen els alumnes de 5é i 6é d'Educació Primària, ESO, Batxillerat i cicles formatius bàsics o de grau mitjà de Formació Professional que hagen assistit a les xarrades o jornades; presentant treballs com redaccions o peces publicitàries (cartells gràfics o vídeos). Al final de l'any se celebra l'entrega de premis nacional per part de la persona titular de la Direcció General de l'Agència Tributària al saló d'actes de seu sede. No obstant això, en alguna Delegació Especial es va poder realitzar la primera fase, quedant pendents els guanyadors per a participar en la pròxima edició possible a escala nacional. Ha passat el mateix durant el curs 2020/2021. Respecte al curs 2021/2022 s'espera poder seguir amb esta activitat que tant motiva a alumnes i professors.

El novembre de l'any 2017, es va publicar el Portal d'Educació Tributària Europeu TAXEDU, en desenvolupament del qual ha participat molt activament l'Agència Tributària, i seguix participant, col·laborant en la seua difusió.

Periòdicament es reunix, com a mínim una vegada l'any la xàrcia de promotors de TAXEDU per a renovar estímuls conéixer millores, i compartir bones pràctiques per a la divulgació del mateix. Per part d'Espanya es desenvolupa una intensa tasca en la publicació d'articles en l'apartat News del portal TAXEDU, a més de difondre-ho en les xarrades impartides en els centres d'educació incloses les Universitats.