Saltar al contingut principal

Interceptada en Sancti Petri una embarcació d'esbargiment que transportava 500 quilos d'haixix oculte en un doble fons

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Els dos tripulants de l'embarcació van anar detinguts quan tornaven d'alt mar, on van realitzar el transbord de paquets d'haixix des d'un vaixell "nodrissa" procedent del Marroc

  • A més de la droga, s'ha decomissat un turisme, un remolque, una embarcació semirígida de sis metres d'eslora i un motor "anara broda" de 90 cv

  • La intervenció ha sigut realitzada per funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i els agents de la UDYCO de la Comissaria Provincial de Cádiz

14 de juny de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han detingut a Chiclana de la Frontera (Cádiz) a dos persones com presumptes autors d'un delicte de tràfic de drogues. Els detinguts van anar interceptats quan transportaven per carretera una embarcació que en el seu interior ocultava, en un doble fons, 490 quilos d'haixix que havia sigut introduït en el territori nacional a través del Port Esportiu de Sancti Petri, a Chiclana.

La intervenció es va realitzar el passat dia 6 de juny, quan funcionaris de Vigilància Duanera i agents de la Policia Nacional realitzaven labors de vigilància del litoral gadità. El dispositiu conjunt va permetre detectar una llanxa semirígida, de sis metres d'eslora i amb motor "anara broda", aparentment destinada a pesca esportiva. Les sospites dels agents es van centrar en l'embarcació i en els seus tripulants, dos homes de mitjana edat, ambdós procedents de Chipiona (Cádiz) i amb antecedents policials per tràfic de drogues.

La forma de navegar de l'embarcació, amb la línia de flotació excessivament enfonsada, va fer sospitar als investigadors de l'existència d'un doble fons en esta embarcació pneumàtica. A més, la sospita es va reforçar a l'observar la conducta precipitada i evidenciant cert nerviosisme dels ocupants de la llanxa. Per estos motius, els investigadors procediren a la seua intercepció quan ja s'havien endinsat a la localitat de Chiclana de la Frontera, per tal de poder verificar les sospites.

En el moment en què els sospitosos van tornar d'una suposada jornada de pesca esportiva en alt mar, els agents ja tenien desplegat un dispositiu de vigilància al voltant del port esportiu de Sancti Petri per poder observar els seus moviments i seguir el rastre d'una possible partida d'haixix realitzat en algun punt pròxim. Els supòsits pescadors es van limitar a traure l'embarcació de l'aigua, muntar-la en un remolque i traslladar-la per carretera.

Després de les seues intercepció, es va poder comprovar que diversos elements de fibra de l'embarcació presentaven assenyales evidents d'haver sigut manipulats, podent afluixar-se la tornillería amb facilitat. Finalment, després d'alçar el pont de la llanxa es van descobrir centenars de paquets d'haixix perfectament embalats, que van llançar un pes total de 490 quilos.

Immediatament es va procedir a la detenció dels dos tripulants, intervenint-se, juntament amb l'embarcació, el remolque, un turisme i diversos aparells de navegació. Ambdós detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de Guàrdia a Chiclana de la Frontera, i es va decretar el seu ingrés a la presó.

"Modus operandi "per a introduir haixix de forma discreta

Les organitzacions criminals intenten dur a terme operacions de transbord i partida d'haixix similars, especialment en temporada estival. Així, embarcacions recreatives de qualsevol tipus solen fer-se a la mar a primera hora del matí, aparentant una jornada de pesca o de recree.

Tanmateix, s'endinsen fins aigües territorials marroquins on entaulen contactes amb vaixells "nodrissa" procedents del Marroc per a dur a terme un ràpid transbord de droga. Després de carregar la mercaderia, tornen al seu port d'origen al caure la vesprada, intentant passar desapercebuts entre la multitud d'embarcacions d'esbargiment que naveguen pel nostre litoral en esta època de l'any.

Ja en les proximitats de la costa, el "modus operandi "per a desembarcar la mercaderia és molt divers, però gairebé sempre les organitzacions el fan de nit, cercant l'empara de la foscor per a evitar ser detectades. Resulta cridaner per als investigadors que els detinguts en este cas, confiant en l'habitacle dissenyat per a ocultar l'haixix, actuaren a primera hora de la vesprada en un dels ports esportius més concorreguts de la província de Cádiz.