Saltar al contingut principal

Desarticulada una de les majors xàrcies criminals a Catalunya amb capacitat per a produir 1.275 quilos de marihuana a l'any amb un preu de venda a l'engròs de més de tres milions d'euros

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Mossos d’Esquadra

  • Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i els Mossos d’Esquadra Detenen a 56 persones, entre elles els caps de l'organització, i desmantellades 24 plantacions amb 22.600 plantes i 166 quilos de cabdells

  • La investigació conjunta i coordinada permet constatar que el negoci de la marihuana continua arrelant amb força a Catalunya i que les organitzacions criminals s'establixen en el territori per a cultivar i exportar marihuana cap Europa

  • Els caps del grup criminal disfrutaven d'un alt nivell de vida i un d'ells havia adquirit de manera legal un negoci de restauració

  • Per a posar en marxa les plantacions, l'organització llogava de manera legal amb opció de compra immobles a un preu d'entre 1.500 i 2000 euros

  • Un dels vincles comuns sobre el qual pivotaven les diferents plantacions era la figura d'un electricista professional, que també va anar detingut, i que dissenyava i instal·lava de manera òptima les instal·lacions de regue i il·luminació

  • Cultivaven principalment les varietats de marihuana ‘amnèsia’ i ‘critical’ caracteritzades per ser molt potents, amb una bona capacitat de producció, fàcils de cultivar i amb un preu de venda que oscil·lava entre els 2.300 i 2.500 euros el quilo

  • La substancia era transportada a països del nord d'Europa on el seu preu podia multiplicar-se per tres o quatre

  • Part dels membres de l'organització vivien en unes condicions de vida molt precàries i en molts casos sotmesos al control dels seus caps

  • Dels detinguts, el 90% no tenia antecedents policials i 13 han ingressat a la presó, sent el perfil típic el d'un home de menys de 35 anys, estranger i sense municipi de residència

  • Durant el temps que va durar la investigació es va reportar com a mínim un assalte per part d'alguna altra organització o grup rival, i en les entrades s'han trobat diferents armes de foc i armes blanques, com catanes

16 de juny de 2022.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal, han desmantellat una de les majors xàrcies criminals dedicada al trànsit i al cultiu de marihuana establida a tot Catalunya i han detingut a 56 persones, d'entre 19 i 58 anys, a les quals se'ls atribuïxen els delictes contra la salut pública, en el vessant de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluït elèctric.

El passat 24 de maig, un operatiu conjunt i coordinat entre els dos cossos policials que es va dur a terme en diferents municipis de Catalunya va finalitzar amb la desarticulació de l'organització criminal i la detenció de 56 persones, entre les quals es trobaven els caps de l'organització. També es van realitzar un total de 37 escorcolls, es van desmantellar 24 plantacions i es van intervindre més de 22.600 plantes i 166 quilos de cabdells preparats per a la venda. La droga intervinguda té un valor aproximat en el mercat il·lícit de prop de 325.000 euros.

Durant l'operatiu, els agents van localitzar un total de 225.765 euros en efectiu, una escopeta, un revòlver amb munició real, una pistola d'aire comprimit i diferents armes blanques.

Una vegada desmantellades les plantacions, els immobles recuperats s'aniran tornant als seus propietaris a mesura que l'autoritat judicial així el determine. La instal·lació dels sistemes d'il·luminació i regue havien desaprofitat greument seu estat de conservació, atès que en molts casos s'havien realitzat modificacions en els immobles per a adaptar-los les plantacions, tirant a terra parets, fent forats a portes, finestres o sostres, i danyant les instal·lacions elèctriques, entre altres intervencions.

El perfil dels detinguts és el d'un home de menys de 35 anys, estranger, sense municipi de residència i sense antecedents policials dels Mossos d'Esquadra. En concret, prop del 90% dels detinguts no tenia antecedents policials. Tretze dels 56 arrestats van ingressar a la presó una vegada van passar a disposició judicial. Segons els investigadors, formarien part del nucli de la cúpula que prenia les decisions més estratègiques.

El volum del negoci dels productors de marihuana

Analitzades les diferents mostres de marihuana intervingudes en operatius policials per a extraure el percentatge del principi actiu THC, s'estima que, en condicions normals com les que es reproduïxen en les plantacions desmantellades, per cada 500 plantes en fase de floració avançada s'obtenen de mitja uns 10 quilos de marihuana asseca i apta per a la venda.

Des que esta investigació es va posar en marxa, aproximadament el mes de maig de 2021, l'organització criminal hauria tingut temps de fer tres plantacions amb els seus posteriors culls.

Tenint en compte este fet, i tenint en compte que es van intervindre 22.600 plantes en un estadi previ a la floració, els analistes suposen que l'organització hauria tingut la capacitat per a produir uns 1.275 quilos anuals de marihuana que implicarien un preu de venda a l'engròs d'uns 3’1 milions d'euros.

Una vegada transportada a països del nord d'Europa, el seu preu de venda al detall es multiplica per tres o quatre, augmentant els seus beneficis fins una forquilla d'entre nou i dotze milions d'euros, amb el conseqüent augment de rendibilitat que comporta la seua venda al mercat estranger.

Estudi del frau de fluït elèctric

En este dispositiu també van participar un total de 50 tècnics de la companyia elèctrica Endesa per a comprovar les instal·lacions i el frau de fluït elèctric. En este sentit, de les 29 inspecciones que es van realitzar a les diferents ubicacions investigades, en 28 es va detectar frau, i només una era legal. Les 28 inspecciones on es van detectar irregularitats es corresponien amb les plantacions, mentre que en l'altre cas es tractava d'un habitatge on no es cultivava.

La quantitat d'energia total defraudada és de 4,39 GWh, l'equivalent al consum de 1.256 habitatges, suposant un consum anual de 3.500 kWh/habitatge. La quantia de l'energia defraudada ascendix a més d'un milió i mig d'euros.

Una informació anònima desencadena la investigació

La investigació, tutelada pel Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, es va activar a mitjan mes de maig de l'any passat arran d'una informació anònima que alertava als Mossos d'Esquadra de què, en una nau industrial de Sant Vicenç de Castellet (Bages, Barcelona), es desenvolupava una activitat sospitosa i possiblement delictiva. Els investigadors van poder acreditar esta informació i, a més, van recopilar indicis que apuntaven a la comissió de més delictes contra la salut pública en uns altres punts del Bages, i posteriorment a la resta de Catalunya.

A mesura que s'avançava en la investigació es van obrir noves línies de treball, cadascuna de les quals amb les seues particularitats, però totes apuntaven i perfilaven una única estructura criminal que liderava les diferents plantacions que s'anaven descobrint en tot el territori.

L'equip conjunt d'investigació va anar relacionant els cultius localitzats fins comprovar i confirmar que l'organització s'havia estés a tot Catalunya.

Segons els investigadors, el fet de disgregar els cultius per tot el territori obeïa a la necessitat de diversificar els riscos perquè, en cas d'una intervenció policial de caire local o regional, l'estructura productiva i distribuïdora es mantinguera sempre activa. L'operatiu del passat 24 de maig va permetre desmantellar tota l'estructura criminal actuant sobre els diferents punts actius que mantenia l'organització.

El funcionament de l'organització

Els caps del grup criminal, malgrat que eren estrangers, estaven assentats a Catalunya i disfrutaven d'un alt nivell de vida. S'havien establit a les demarcacions de Girona i Tarragona, on es va poder determinar que un dels seus membres va adquirir de manera legal un establiment de restauració.

Una vegada que decidien les ubicacions on instal·laven les plantacions, els membres del grup llogaven de manera legal immobles, en alguns casos d'alta gamma i amb opció de compra, a un preu d'entre 1.500 i 2.500 euros Els propietaris dels immobles desconeixien l'activitat il·lícita que es desenvolupava.

En este punt, un dels vincles en comú sobre el qual pivotaven les diferents plantacions era la figura d'un electricista professional, que en un primer moment punxava les estaciones de subministrament elèctric i proveïa els locals i cases de la potencia necessària per a donar servici a la plantació.

També dissenyava i instal·lava de manera òptima les instal·lacions de regue i il·luminació per a augmentar la producció i reduir el temps de cull al màxim. A tall d'exemple, en les plantacions es combinaven sistemes d'il·luminació més habituals, com les bombetes de sodi, amb sistemes d'il·luminació amb llums LED.

Paral·lelament a la posada en marxa de la plantació, els caps importaven del seu país d'origen ‘jardiners’ per a defensar les plantacions davant possibles atacs per part d'una altra organització. Durant el temps que va durar la investigació es va reportar el mes d'abril un assalte per part d'alguna altra organització o grup rival a la població de Sant Vicenç de Castellet. Es va donar la circumstància de què els assaltants van accedir a una edificació en desuse pròxima a una de les plantacions, que l'organització ja no usava, i no van aconseguir el seu objectiu.

Els treballadors que s'ocupaven de les plantacions eren homes estrangers, portats fins Catalunya per l'estructura de l'organització, motiu pel qual prop del 90% no tenien antecedents policials. Ells s'encarregaven de la plantació i de la seua seguretat, en unes condicions de vida molt precàries i en molts casos sotmesos al control dels membres de l'organització.

Cultivaven principalment dos varietats de marihuana modificades genèticament dites ‘amnèsia’ i ‘critical’. Estes dos varietats es caracteritzen per tindre uns efectes potents, facilitat de cultiu, floració curta i una producció potencial elevada, amb un preu al mercat negre que oscil·la entre els 2.300 i 2.500 euros per quilo. Este preu es troba sensiblement per damunt de la mitja establida en els estàndards europeus de preus d'esta substancia.

La droga era transportada principalment al mercat europeu per carretera, malgrat que, en este cas concret els investigadors també van poder detectar relacions amb una tendisca de subministrament de material per a cultius de marihuana.

Els diners que obtenien de la venda il·legal de marihuana generava en bona part beneficis nets, dels quals una xicoteta part eren reinvertits, principalment en la producció de més plantacions. Els investigadors van comprovar que com a mínim un membre del grup havia adquirit una empresa de construcció i venda de mobles al seu país d'origen.

Repetició de patrons criminals

Els analistes han estimat que en este grup criminal es repetixen els patrons que s'han anat registrant en les diferents investigacions dutes a terme durant l'últim any.

Les organitzacions criminals internacionals productores i distribuïdores de marihuana veuen Catalunya com el mercat ideal on poder adquirir marihuana en un primer moment, per a després passar a cultivar, instal·lant-se en territori català com en el cas investigat.

Este estadi d'implantació a Catalunya augmenta de nivell en el moment en què la violència entre diferents grups entra en joc i es produïxen atacs entre organitzacions per a sostreure la substancia d'un altre productor, en comptes que haver de cultivar-la, assecar-la i empaquetar-la.

Una vegada assentades i en funcionament, les organitzacions fixen els seus tentacles a Catalunya a través, sobretot, de l'adquisició, sempre de manera legal, d'immobles, negocis i altres propietats que s'utilitzen per a emblanquinar, com a mínim en part, els diners obtingut del negoci il·lícit. Una altra part dels beneficis s'invertia també a l'estranger. Hui dia, s'investiga si en este cas l'organització criminal desmantellada es trobava ja en aquell estadi.

Per a desenvolupar la seua activitat, els delinqüents sol·licitaven els servicis de diversos professionals de diferents sectors. Alguns, com advocats, jardiners o electricistes, són coneixedors de l'activitat delictiva i d'altres no, com poden ser arrendadors, transportistes, etc.

La investigació continua oberta.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-RLI0iGo0KS