Saltar al contingut principal

Confiscat al port de Bilbao un carregament de 575 quilos de marihuana

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La droga estava oculta entre la mercaderia d'un camió que anava a viatjar en el ferri que cobrix la ruta amb el port de Rosslare (Irlanda)

  • Ha sigut detingut el conductor del vehicle

  • La droga confiscada hauria assolit en el mercat il·lícit d'Irlanda un valor pròxim als 3.700.000 euros

2 de juny de 2022.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc i agents de la Guàrdia Civil que actuaven en qualitat de Resguarde Fiscal de l'Estat baix la dependència funcional de la Dependència Regional de Duanes i IE del País Basc, han confiscat al port de Bilbao un carregament de 575 quilos de marihuana que tenia com destí Irlanda. La droga confiscada, una vegada introduïda en el mercat clandestí, hauria assolit un valor estimat de 3.700.000 euros.

L'operació es va desenvolupar quan investigadors del Servici de Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil que es trobaven controlant l'embarque de vehicles i mercaderies en el ferri que unix el port de Bilbao amb el de Rosslare (Irlanda), van detectar un camió procedent del sud d'Espanya que va despertar les seues sospites per ser susceptible de ser utilitzat per a l'ocultació de substancies de contraban.

En el marc de les actuacions d'assegurament de la cadena logística del transporte internacional i del control de fronteres, es va procedir immediatament a una inspecció radiològica del camió amb mitjans tècnics de l'Agència Tributària del País Basc.

Una vegada baixat tot el gènere declarat (encisams), es van localitzar 500 bosses de plàstic envasades al buit que es trobaven camuflades a l'interior de les caixes que contenien els encisams. En esta actuació es van capturar cabdells de marihuana amb un pes total aproximat d'uns 575 quilos.

Després d'obrir la totalitat dels paquets, i analitzar les substancies trobades, es va poder determinar que la mercaderia oculta es tractava d'una varietat de marihuana de gran qualitat, amb un alt valor en els mercats clandestins.

"Modus operandi "

El "modus operandi "en esta operació se suma a una àmplia llesta de sistemes utilitzats per les organitzacions contrabandistes per a intentar eludir els controles duaners. En este cas, d'una banda, camuflant mercaderia legal amb il·legal aprofitant el trànsit ordinari de productes de consum habitual.

Per un altre, amb la utilització de la tècnica de l'envasat al buit, que presenta la doble avantatge d'un premsat de la marihuana per a reduir el seu volum i introduir més quantitat, i alhora ocultar la característica olor que delataria la seua presència.

Per estos fets, l'ocupant del camió va anar detingut per un delicte de tràfic de drogues. El detingut, juntament amb les diligencies pertinents va anar lliurat davant el Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Barakaldo, qui coneix de la causa.