Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal que va defraudar més de tres milions d'euros en impostos en el sector nàutic

  • Hi ha cinc persones detingudes: tres membres d'una família que dirigien l'organització, un assessor fiscal i un testaferro.

  • S'han bloquejat els saldos de 49 comptes bancaris.

31 de març de 2022.- L'Agència Tributària ha desarticulat una organització criminal que va arribar a defraudar més de tres milions d'euros a l'IVA i l'impost sobre societats en el sector nàutic. En l'operació s'ha detingut a cinc persones.

Les investigacions es van iniciar el juny de 2021, quan la Dependència Regional d'Inspecció de Murcia detecta una trama de mercantils amb facturació creuada presumptament falsa i una activitat econòmica parcialment simulada. La trama era controlada per un grup familiar a través de testaferros.

Després de les primeres investigacions, la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Murcia va denunciar els presumptes il·lícits en el Jutjat de Guàrdia de Cartagena, sol·licitant el nomenament del Servici de Vigilància Duanera com policia judicial i de la Dependència d'Inspecció Tributària com auxilie judicial.

Durant el primer trimestre de l'any 2022 es van identificar i van localitzar els locals i els centres on es podria portar la direcció i gestió de la trama i es va identificar a les persones presumptament responsables.

Finalment, el passat 21 de març, en el marc de les Diligencies Prèvies del Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Cartagena, es van desenvolupar les actuacions d'entrada i registre en els domicilis dels sospitosos, una assessoria i diverses naus industrials, a les províncies de Madrid, Barcelona i Cartagena. En els registres es va intervindre documentació i suports informatius relatius a les operacions comercials i les declaracions fiscals de la trama defraudadora.

Els presumptes delictes contra la Hisenda Pública denunciats després de l'anàlisi de la documentació corresponen a un frau a l'IVA estimat de 2,7 milions d'euros, i de mig milió d'euros en l'impost sobre societats.

A més dels registres, s'ha sol·licitat el bloqueig de 49 comptes bancaris de societats de la trama i s'ha detingut a cinc persones – tres membres d'una família que dirigien l'organització, un assessor fiscal i un testaferro –, a què s'acusa de delictes contra la Hisenda Pública, comptables i de falsedat documental.

En l'operació han participat les dependències regionals d'Inspecció de Murcia i Catalunya, així com l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau i les àrees regionals de Vigilància Duanera de les delegacions especials de l'Agència Tributària a Murcia, Madrid i Catalunya.