Saltar al contingut principal

Intervinguts 165 quilos de cocaïna ocults en un contenidor procedent de l'Argentina mitjançant el procediment de "ganxo encegue"

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Policia Federal l'Argentina (PFA)

Intervinguts 165 quilos de cocaïna ocults en un contenidor procedent de l'Argentina mitjançant el procediment de 'ganxo encegue'

  • La droga ha sigut interceptada al port de Santa Cruz de Tenerife després de ser introduïda en un vaixell portacontenedor en el port de Zárate (Argentina)

  • Han sigut detinguts a l'Argentina huit membres d'esta organització, dedicada al trànsit marítim d'estupefaents a través de vaixells portacontenidors entre Amèrica del Sud i Europa, i han sigut intervinguts 323.000 dòlars

  • El 'ganxo encegue' o 'rip off' és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida per a, posteriorment, extraure l'estupefaent en el port de destí

12 de maig de 2022.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb les Autoritats Argentines (PFA), han desenvolupat una operació contra una organització criminal assentada a l'Argentina i Europa, dedicada al trànsit marítim d'estupefaents a través de vaixells portacontenidors.

La investigació es va iniciar quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització d'estes característiques. Fruit de la investigació, es va aconseguir determinar el 'modus operandi 'que usava l'organització per a realitzar el transporte de la droga des de l'Argentina fins Europa, contaminant mitjançant 'rip off' o 'ganxo encegue' contenidors a brode de vaixells dedicats al transporte de mercaderies per a extraure-la una vegada que estes embarcacions tocaven ports europeus.

L'objectiu principal de l'organització era, a través de les seues ramificacions a Europa, i en concret a Espanya, retirar aquella substancia estupefaent quan l'embarcació haguera arribat al port de Santa Cruz de Tenerife. Continuant amb les indagues realitzades per part de les forces policials implicades, es va poder identificar el contenidor, en el qual l'organització havia introduït la substancia estupefaent.

150 paquets de cocaïna amb un pes de 165 quilos

L'organització va introduir la substancia estupefaent en el port de Zárate (Argentina), aprofitant les connexiones que este grup organitzat tenia en este port. D'esta manera la droga introduïda va prendre rumb a Espanya.

Una vegada el vaixell portacontenidors va arribar a les costes de l'arxipèlag canari, a la matinada del 18 d'abril de 2022, els agents van establir un dispositiu de vigilància tant del vaixell com del contenidor que es trobava en el seu celler.

Durant este període els agents no van observar cap moviment sospitós del contenidor, ni a cap persona que es disposara a extraure la substancia estupefaent. Així mateix, es va comprovar que els precintes del contenidor no havien sigut violentats a brode del vaixell. Tenint en compte esta circumstància, els agents van procedir a l'obertura del contenidor, trobant en el seu interior cinc borses emblavisques, amb 150 paquets de cocaïna d'un pes aproximat total de 165 quilos.

Detencions a l'Argentina

Una vegada confirmat la troballa de la droga, les autoritats argentines van procedir a la detenció dels huit membres de l'organització, relacionats amb la introducció de l'estupefaent en el contenidor a l'Argentina, així com als registres dels habitatges dels arrestats on es van trobar 323.000 dòlars.

El 'ganxo encegue' o 'rip off' és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida per a, posteriorment, extraure l'estupefaent en el port de destí.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-0J32c30hjT