Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal internacional assentada a Sevilla, dedicada al comerç il·lícit de gasos fluorats d'efecte d'hivernacle

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • En l'operació, denominada ‘Orejona-Fluor’, han sigut detingudes set persones, intervingudes un total de 170 bombones, 20.600 euros en efectiu, documentació quantiosa i equips informàtics d'emmagatzematge d'informació
  • L'organització importava les bombones des de la Xina i Turquia i les introduïa a Espanya des de Portugal
  • A l'organització ara desarticulada se li atribuïx delicte de pertinença a organització criminal, Delicte contra el Medi Ambient i els Recursos Naturals, Frau a la Hisenda Pública i Contraban

3 de novembre de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta denominada ‘Orejona-Fluor’, han desarticulat una organització criminal internacional assentada a Sevilla que es dedicava al comerç il·lícit entre Portugal i Espanya de bombones de gasos fluorats d'efecte d'hivernacle procedents de la Xina i Turquia.

La investigació, iniciada el juny va portar a detectar que diversos membres de l'organització es desplaçaven regularment a Portugal a fi d'introduir a Espanya bombones de gasos fluorats il·legals en tota la Unió Europea, després de la seua importació des de països com la Xina i Turquia.

Estes mercaderies són considerades gèneres de comercialització prohibida a l'efecte de la normativa en matèria de contraban. Així mateix, i paral·lelament, l'organització també introduïa clandestinament bombones de lícit comerç, no subjectes a Portugal a l'impost que sí les grava a Espanya, cometent així un frau a la Hisenda Pública espanyola.

L'organització utilitzava per a la seua distribució un immoble localitzat a Portugal on emmagatzemava gran quantitat de bombones que posteriorment introduïa a Espanya en maleters de cotxes i furgonetes amb destinació a tota una xàrcia de comerços, tallers i locals de climatització, o fins i tot directament per a la seua venda a treballadors relacionats amb l'activitat de muntatges d'aires condicionats.

Entrades i registres

L'explotació de l'operació es produïx el passat 22 de setembre, quan es realitzen de forma simultània quatre entrades i registres domiciliaris en el barri de Pino Montano de Sevilla i en el polígon industrial de Hytasa. De forma paral·lela es procedix a la inspecció de deu locals repartits entre tallers d'automoció, empreses de climatització i ferreteries, situats a les províncies de Sevilla, Cádiz, Córdoba i Huelva. Estos locals eren els destinarios de les ampolles il·legals de gasos refrigerants.

Donat el caràcter internacional de l'operació, es van realitzar actuacions d'inspecció, amb la col·laboració de les autoritats portugueses i Europol, en un magatzem situat a Portugal que estava íntimament relacionat amb la trama d'introducció en territori lusità de bombones posteriorment transportades clandestinament a Espanya per a la seua distribució.

Com a resultat de les investigacions i després de l'explotació de l'operació, es va produir la detenció de set persones, la intervenció d'una gran quantitat de bombones de gasos fluorats per incompliment de la normativa corresponent i la captura de 170 bombones objecte de contraban per tindre la consideració de gènere prohibit o per no acreditar-se la seua procedència lícita. A més, es van intervindre 20.610 euros en efectiu, huit telèfons mòbils, quatre dispositius d'emmagatzematge i documentació variada relacionada amb la investigació.

En els registres i inspecciones duts a terme han participat, sota la direcció del titular del jutjat número 16 de Sevilla, funcionaris de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Sevilla i agents de la Guàrdia Civil del grup Pacprona – Ucoma, amb suport d'agents de la Usesic i de grup Cinològic de la Guàrdia Civil de Sevilla, així com d'operatius de la Europol i agents de la GNR portuguesa. Les investigacions continuen obertes.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-3iiKd497Ip