Saltar al contingut principal

Confiscats més de 66 quilos de cocaïna que anaven a ser introduïts a Espanya ocults a l'interior de maquinària industrial

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • L'operació-emmarcada dins del pla de lluita contra el narcotràfic al Campo de Gibraltar - s'ha desenvolupat a Barcelona, Algesires (Cádiz) i El Ejido (Almería), i ha finalitzat amb la detenció de huit persones
  • El ‘modus operandi ’utilitzat per l'organització consistia en comprar màquines industrials al Perú, on diverses persones amb coneixements mecànics els habilitaven compartiments ocults per a amagar la droga, i posteriorment enviar-les Espanya via marítima

19 d'octubre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i amb la col·laboració de les autoritats peruanes, han confiscat més de 66 quilos de cocaïna que anaven a ser introduïts a Espanya ocults a l'interior de maquinària industrial. L'operació-emmarcada dins del pla de lluita contra el narcotràfic al Campo de Gibraltar - s'ha desenvolupat a Barcelona, Algesires (Cádiz) i Almería, i ha finalitzat amb la detenció de huit persones a Sabadell (sis), Barcelona (una) i El Ejido (una). El modus operandi utilitzat per l'organització consistia en comprar màquines industrials al Perú, on diverses persones amb coneixements mecànics els habilitaven compartiments ocults per a amagar la droga, i posteriorment enviar-les a Espanya via marítima.

La investigació es va iniciar, gràcies a la cooperació policial internacional, quan les autoritats peruanes van comunicar als agents de l'existència d'una organització criminal que estaria assentada al Perú i Espanya. La informació aportada feia referència a una organització especialitzada en l'exportació d'importants quantitats de cocaïna oculta a l'interior de màquines roladoras de gran tonatge, a través de contenidors marítims.

‘Modus Operandi ’

Les indagues policials van constatar que el grup criminal investigat comprava maquinària industrial al Perú per a traslladar-la a uns emmagatzemes on diverses persones, amb coneixements mecànics, habilitaven compartiments ocults en el seu interior amb la finalitat d'amagar la substancia estupefaent i dificultar la seua localització per part de les autoritats policials. Finalitzat l'ocultació de la droga, les màquines eren exportades, en contenidors, via marítima fins Espanya.

A principis d'abril, els agents van detectar l'arribada, al port d'Algesires, d'un contenidor sospitós d'ocultar una important quantitat de cocaïna a l'interior de maquinària industrial. Els investigadors van comprovar que este contenidor portava quatre màquines roladoras de gran pesada i, després d'inspeccionar-les exhaustivament, van descobrir que havien sigut modificades subtilment per la zona de la base i soldades novament amb una làmina d'acere. Pocs dies després, el contenidor va eixir d'Algesires a brode d'un vaixell cap el port de València, on va romandre diversos dies sense realitzar cap moviment per tal d'evitar que anara vinculat amb el contenidor que transportava la droga.

Sorpresos ‘in fraganti ’mentres extreien la cocaïna

Finalment, a mitjan passat mes de maig, els agents van detectar com el contenidor abandonava València a brode d'un camió per a adreçar-se cap Barcelona, concretament fins una finca aparentment abandonada situada al municipi de Sabadell. Allí van observar a diversos individus que, fent ús d'uns carretó elevador, van descendir les quatre màquines roladoras i les van introduir a l'interior d'un magatzem on van començar a manipulares.

Gràcies a un dispositiu conjunt del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els membres de l'organització van anar sorpresos quan van començar amb el procés d'extracció de la cocaïna. Per este motiu, els agents van detindre a les sis persones que es trobaven allí e van confiscar 61 pastilles de cocaïna-localitzades al desmuntar les làmines d'acere de la base de les màquines - que van llançar un pes aproximat de 66 quilos d'estupefaent.

Els investigadors van continuar les indagues per a identificar i localitzar a les persones que es trobaven darrere de la importació de la mercaderia i que havien fet front a les despeses i gestions documentals de la mateixa. En este sentit, el mes de setembre passat els agents van detindre a dues persones més relacionades amb els fets investigats a Barcelona i El Ejido (Almería). Així mateix, van realitzar tres registres en la Ciutat Comtal i els municipis d'Almeria d'El Ejido i Roquetes de Mar.

Este mètode d'ocultació de cocaïna en maquinària industrial ha sigut utilitzat en unes altres ocasions per a intentar introduir droga al nostre país. De fet, este mateix any, s'han realitzat d'altres dos operacions, sense vincles amb aquesta, en les que el sistema d'ocultació de la droga era similar. En una d'elles, es van capturar al port de Barcelona 620 quilos de cocaïna que es trobava oculta en un rotor de 12 tones i en l'altra es van descobrir 464 quilos de cocaïna ocults en una màquina trituradora d'onze tones. En ambdós casos va anar necessària la utilització de pesada maquinària industrial per a l'extracció de la droga.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-bA1s3JHDDZ