Saltar al contingut principal

S'inicia el termini de presentació de la Declaració d'informació de la utilització de determinats mecanismes transfronterers de planificació fiscal (Model 236)

L'1 d'octubre de 2022 s'inicia el termini per a presentar, per primera vegada, el Model 236 "Declaració d'informació de la utilització de determinats mecanismes transfronterers de planificació fiscal".

En el Model 236 han de declarar-se els mecanismes transfronterers de planificació que hagen hagut de ser prèviament declarats a l'Administració tributària espanyola en el model 234 o a una altra Administració tributària en virtut de l'obligació de declaració general de la Directiva 2011/16/UE, i que hagen sigut utilitzats a Espanya.

Estan obligats a presentar el Model 236 les persones o entitats que tinguen la consideració d'obligat tributari interessat a l'efecte de l'obligació d'informació de determinats mecanismes de planificació fiscal, és a dir, a l'efecte del Model 234, si bé no estan obligats a presentar el model 236 els obligats tributaris interessats en cas que no hagen utilitzat a Espanya els mecanismes transfronterers declarats amb anterioritat.

En el Model 236 ha de declarar-se el valor de l'efecte fiscal derivat del mecanisme l'any a què es referix la declaració. S'entén que el valor de l'efecte fiscal és el resultat produït a Espanya, en termes de deute tributari, del mecanisme declarat que haurà d'incloure, si escau, l'estalvi fiscal.

El termini de presentació d'este model és l'últim trimestre de l'any natural següent a aquell en el que s'haja produït la utilització a Espanya dels mecanismes transfronterers que hagen hagut de ser prèviament declarats. Per tant, el model 236 relatiu al mecanisme utilitzat en l'exercici 2021 té com termini de presentació el comprés entre el dia 01/10/2022 i el dia 02/01/2023.

Agència Tributària: Model 236 Declaració d'informació de la utilització de determinats mecanismes  transfronterers.

A la Seu Electrònica de l' AEAT es troben disponibles una sèrie de preguntes freqüents que pogueren resultar d'utilitat:

Preguntes freqüents sobre l'obligació d'informació de mecanismes transfronterers de planificació fiscal  (agenciatributaria.gob.es).