Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada al trànsit de substancies anabolitzants il·legals

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Detingudes 16 persones a Las Palmas, Tenerife, Madrid i A Coruña amb dotze registres domiciliaris practicats
  • L'organització estava vinculada a moviments ultras de futbol de caràcter violente
  • S'han intervingut 250.000 dosi de productes medicamentosos de tipus anabòlic i s'estima que l'organització va rebre prop d'una tona en un any

21 d'abril de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han detingut a les províncies de Las Palmas de Gran Canaria, Tenerife, Madrid i A Coruña a setze persones per la seua presumpta participació en delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública.

L'operació ha sigut desenvolupada de manera conjunta pel Servici de Vigilància Duanera i la Policia Nacional, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 1 de Coslada.

La investigació es va iniciar l'abril de l'any passat quan els agents van tindre notícies de què s'estaria realitzant un trànsit de substancies anabolitzants hormonals des de Bulgària i Portugal a Espanya. Després del desenvolupament de la investigació, es va constatar que el receptor dels paquets que contenien estes substancies tindria a més relació amb grups de futbol d'ideologia radical.

El ‘modus operandi ’d'esta organització es basaria en la recepció de les substancies medicamentoses il·legals (anabolitzants hormonals) que eren enviades a Espanya des de països com Portugal, Bulgària o el Regne Unit.

Una vegada a Espanya, dos cèl·lules de l'organització, des de les províncies de Madrid i La Corunya, recepcionaven estes substancies i les remetien a les Illes Canàries mitjançant paqueteria postal, intentant eludir els controles fronterers, i utilitzant la filiació de terceres persones.

Gairebé una tona d'anabolitzants en un any

Amb este ‘modus operandi ’, l'organització, durant l'any 2022, hauria importat una quantitat superior als 900 quilos d'anabolitzants, el que proporcionava a les seus membres ingents beneficis que sustentaven l'alt nivell de vida del que feien ostentació en les xàrcies socials.

Després d'una investigació que es va prolongar durant gairebé un any, el passat 22 de març es va establir el dispositiu policial per a la detenció d'un total de 16 persones i la pràctica de dotze registres simultanis a les províncies de Tenerife, Las Palmas, Madrid i A Coruña.

Fruit d'estos registres ha confiscat unes 250.000 dosi de productes medicamentosos il·legals de tipus anabòlic. Igualment, es van intervindre d'altres substancies estupefaents, diners en efectiu, material informàtic que serà analitzat i abundant documentació sobre els enviaments efectuats per l'entramat.

Els detinguts van passar a disposició judicial dels diversos partits judicials afectats, sent la titular del Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Coslada (Madrid) el que entén de la causa. 

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-fmVAJTCKpw