Saltar al contingut principal

Tributació per l'IVA de la venda d'abonaments i llotges per a presenciar desfiles processionals en Setmana Santa

Amb data 15 de desembre de 2022 el Tribunal Economicoadministratiu Central (TEAC) ha dictat dos resolucions en unificació de criteri (RG 05825/2022 i RG 06997/2022) relatives a la possible exempció i, si escau, tipus impositiu de l'IVA, aplicables a l'activitat de lloguer de cadires o llotges per a assistir als desfiles processionals de Setmana Santa.

Els arguments i criteris d'estes dos resolucions són els següents:

El  TEAC considera que els desfiles processionals de la Setmana Santa tenen cabuda en l'article 20.U.14.d) de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, doncs no oferix dubte el caràcter no només religiós, sinó també cultural de les processons de Setmana Santa.

No obstant això, es tracta de dos servicis diferents: l'assistència als desfiles processionals i el lloguer de cadires o llotges que permeten veure el desfile segut.

Si l'accés del públic al desfile processional per la Carrera Oficial anara lliure i gratuït, és a dir, si poguera contemplar este desfile qualsevol persona sense haver de pagar per això, certament, les persones que pagaren per llogar una cadira o llotja no ho farien pròpiament per a veure el desfile processional-d'accés lliure i gratuït - sinó per poder veure-ho segudes.

Tanmateix, si l'accés al desfile processional per la Carrera Oficial no anara lliure i gratuït, açò és, tal desfile només poguera ser contemplat pels qui hagueren pagat el preu corresponent, aleshores no es tractaria de dos servicis diferents (un servici cultural d'accés lliure i gratuït constituït pels desfiles processionals i un servici de lloguer de cadires i llotges, de pagament), sinó un únic servici prestat per l'obligat tributari ja que òrgan encarregat de regular el conjunt de processons de Setmana Santa, consistent a concedir, previ pagament, l'accés a una zona restringida del recorregut processional per la ciutat, la dita Carrera Oficial, per a contemplar els desfiles de la Setmana Santa de totes les confraries que en ella participen.

En els recursos, el  TEAC no considera acreditat si l'accés del públic al desfile processional va anar lliure i gratuït, però, davant la possibilitat que puguen donar-se ambdues situacions, el  TEAC fixa els següents criteris per a cadascuna d'elles:

    1. Quan la contemplació dels desfiles processionals per la dita Carrera Oficial durant la Setmana Santa no siga lliure i gratuïta, açò és, quede reservada en exclusiva a aquelles persones que paguen per això, la venda d'abonaments de cadires i llotges per a contemplar segut tals desfiles constituïx un servici subjecte, però exempt de l'impost sobre el valor afegit. S'entendrà que la contemplació dels desfiles processionals no queda reservada en exclusiva a qui paga quan el públic que no ho fa, encara sense tindre accés a les zones de cadires o llotges, poguera contemplar els desfiles processionals amb normalitat en tota la Carrera Oficial o en part d'ella, per no existir obstacle rellevant que li ho impedisca.

    2. Al contrari, si tals desfiles pogueren ser contemplats normalment per qualsevol persona, per tota la Carrera Oficial o per part d'ella, sense necessitat de pagar per això, açò és, si l'accés als mateixos anara lliure i gratuït, la venda d'abonaments de cadires i llotges constituiria en tal supòsit un servici subjecte i no exempt de l'IVA, sotmés a tributació pel tipus general del 21 %.

Pots consultar el text complet de les resolucions en els següents enllaços  Resolució  05825/2022 i Resolució 06997/2022.