Saltar al contingut principal

Intervinguts més de 46.000 euros i 6.000 dòlars sense declarar a tres passatgers a l'aeroport de Bilbao

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Les captures monetàries es van realitzar el mes de gener i la primera setmana de febrer
  • Els viatgers van anar denunciats davant el Servici Executiu de la Comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries

15 de febrer de 2023.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària juntament amb guàrdies civils de la Secció Fiscal i de Fronteres de l'aeroport de Bilbao han intervingut més de 46.000 euros i 6.000 dòlars americans sense declarar a tres passatgers els dies 17, 30 de gener i 1 de febrer en el citat aeroport.

El Servici de Vigilància Duanera i els agents de la Guàrdia Civil, que actuen en qualitat de Resguarde Fiscal de l'Estat baix la dependència funcional de la Dependència Regional de Duanes i IE del País Basc, diàriament realitzen, entre altres actuacions, inspecciones de passatgers i equipatges segons criteris preventius de risc a l'aeroport de Bilbao.

La primera operació es va desenvolupar el passat 17 de gener en el control de duanes de l'aeroport. Mentres els agents realitzaven una inspecció fiscal a un passatger procedent de Bolívia, van trobar entre les seues pertinences, prop de 6.900 euros i de 6.000 dòlars americans, al ser requerit el document de declaració de moviments de pagament acompanyats (E-1), el viatger va respondre que no posseïa el mateix, pel que es va procedir a intervindre els diners.

Les dues següents intervencions es van desenvolupar en el filtre d'embarque de la terminal els passats dies 30 de gener i 1 de febrer, quan dos passatgers amb destinació fora de territori nacional, portaven respectivament una quantitat de diners superior a la legalment establida sense la citada declaració E-1.

En estes actuacions els guàrdies civils van trobar en les pertinences d'un passatger amb destinació final al Pakistan, més de 10.200 euros en metàl·lic i en l'equipatge d'un viatger amb passatge a Istanbul una quantitat pròxima als 29.000 euros. Cap no havia presentat a les autoritats la deguda declaració de moviments de pagament.

Els tres infractors van anar denunciats davant Servici Executiu de la Comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries, sent la sanció a la que s'enfronten de fins el 50% del valor dels mitjans de pagament empleats. Els diners intervingut va anar depositat al Banc d'Espanya.

Obligació de presentar Declaració de Moviments de Mitjans de Pagament

Les persones físiques hauran de realitzar prèviament una Declaració de Moviments de Mitjans de Pagament quan realitzen els següents moviments: 

  • Eixida o entrada en territori nacional de mitjans de pagament acompanyats o no per un import igual o superior a 10.000 euros o el seu contravalor en moneda estrangera.
  • Moviments per territori nacional de mitjans de pagament per un import igual o superior a 100.000 euros o el seu contravalor en moneda estrangera.

La declaració haurà de ser exhibida, sense previ requeriment, abans els Servicis de Duanes.