Saltar al contingut principal

Intervinguts més de 40 quilos de cocaïna oculta en un vaixell en el port de la Luz de Las Palmas

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La droga es trobava amagada en la part submergida d'un vaixell mercant procedent de Llatinoamèrica

9 de febrer de 2023.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han intervingut el passat 22 de gener més de 40 quilos de cocaïna oculta en un vaixell mercant procedent del Brasil que es trobava en el port de la Luz de Las Palmas de Gran Canaria. La droga estava assegurada amb cordes a una de les reixetes del casc, en els sistemes de refrigeració de l'embarcació.

L'actuació té el seu origen en una sèrie d'indicis que van portar als investigadors a determinar que un vaixell de mercaderies situat en el port de la Luz podria estar transportant substancia estupefaent. En aquell sentit, la DEA dels Estats Units havia informat de què el vaixell, procedent de dos ports brasilers (Santos i Portocel), tenia previst continuar el seu destí feia Tarragona després de finalitzar les seues operacions de proveïment i avituallament al port de Las Palmas.

En un marc d'estretix col·laboració entre el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil a Las Palmas, es va dur a terme una exhaustiva anàlisi dels vaixells que s'adequaven a la informació contrastada. Aquella minuciosa anàlisi documental dels vaixells procedents d'estes ‘rutes escalfes’, va derivar en la selecció per a inspecció de dos vaixells susceptibles d'haver sigut utilitzats per les organitzacions dedicades al contraban.

La Guàrdia Civil i la tripulació d'una embarcació del Servici de Vigilància Duanera, van identificar als ocupants del vaixell, inspeccionant la coberta, moment en què el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil va realitzar les dues inspecciones oportunes, localitzant dos bonys sospitosos en un dels vaixells seleccionats, amb les dificultats afegides derivades de les adversitats climatològiques.

La partida de droga es trobava assegurat amb cordes a una de les reixetes del casc, en els sistemes de refrigeració del vaixell. Per a evitar que anaren succionats durant la travessia, se'ls havien adherit diversos discos de peses de ferre. Després de ser recuperats, ambdós bonys van anar traslladats a terra.

Una vegada en dependències policials, es van realitzar les comprovacions oportunes del ‘narcotest’, donant com a resultat positiu en cocaïna, i llançant tot això un pes de més de 40 quilos, amb una valoració de més d'un milió i mig d'euros.

Les diligencies policials en unió a la substancia intervinguda han quedat a disposició del Jutjat d'Instrucció de Guàrdia de Las Palmas de Gran Canaria.

Esta operació és una més de les nombroses operacions que el Servici de Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil porten realitzant com a resultat dels seus esforços centrats en la persecució del tràfic de drogues, especialment cocaïna procedent de Llatinoamèrica. En els últims dos mesos s'ha aconseguit intervindre més de 170 quilos de cocaïna amb el mateix ‘modus operandi ’, l'ocultació de la droga en el casc de vaixells que tenen previst fondejar en el port de la Luz.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-VnA6FZQ1fq