Saltar al contingut principal

Desmantellats a Badajoz tres punts de recepció, processat, distribució i venda clandestina de picada de tabac

  • Són huit els responsables de l'acció delictiva, els qui utilitzaven els seus propis domicilis per a desenvolupar les labors il·lícites

  • En els registres s'han intervingut un total de 226 quilos de full desvenada de tabac ‘strip’ i 132 quilos de picada preparats per a la seua venda, mancats de qualsevol control fiscal i sanitari

  • També s'ha aprés una bàscula, dos màquines per al picat de tabac i cinc per a la fabricació, processat i entubat de cigarrets casolans, a més de 35 grams d'haixix, un revòlver i munició, així com 19.233 euros

7 de juliol de 2023.- Funcionaris de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera Agència Tributària a Extremadura i el Destacament Fiscal de la Guàrdia Civil de Valdebótoa-Badajoz, en el marc de l'Operació Conjunta ‘Customs Rybak’, han desmantellat a Badajoz tres punts de recepció, processat, distribució i venda clandestina de picada de tabac.

Esta operació es va iniciar el mes de març passat, quan els investigadors van interceptar en diverses ocasions en esta capital de Badajoz, a persones que, no relacionades entre si, portaven xicotetes quantitats de picada de tabac perfectament embossada i mancat de control fiscal i sanitari, destí del qual podria ser la fabricació clandestina de cigarrets casolans per a la seua posterior venda.

Davant les sospites de l'existència d'algun punt de distribució pròxim, es va iniciar esta operació per a intentar ubicar-ho.

De les gestions practicades i indagues obtingudes en el transcurs de la investigació, es va poder esbrinar l'existència d'un grup delictiu perfectament organitzat que s'estaria dedicant a la recepció, processat, fabricació i distribució de tabac de contraban.

Persones amb roles bé definits dins de l'organització operaven al comandament de dos capitostos, els qui definien clarament les tasques de cadascun dels integrants, tots ells veïns d'esta capital de Badajoz.

Amb la ubicació de tres domicilis des d'on duien a terme l'acció delictiva, es van establir dispositius de servicis al voltant dels mateixos, observant entrades i eixides dels delinqüents en les propietats, suposadament amb tabac il·legal.

Explotació de l'operació

Davant les proves incriminatòries i una vegada coordinats amb Jutjat i Fiscalia de Badajoz, dilluns 26 de juny es va dur a terme el registre dels habitatges on es van trobar en caixes un total de 226,5 quilos de ‘strip’ (full desvenada de tabac) i 132,8 quilos de picada, distribuïda en borses i ja preparada per a la seua venda, mancats de qualsevol control fiscal i sanitari.

A més del tabac, els investigadors van trobar dos màquines per al picat i envasat, i cinc màquines per a entubat i fabricació de cigarrets ‘casolans’ que l'organització venia de manera clandestina, podent trobar en les inspecciones un total de 2.600 cigars.

També es van intervindre 35 grams d'haixix, un revòlver i munició de divers calibre, així com 19.233 euros suposadament procedent de les accions delictives relacionades amb el contraban del tabac.

Amb les proves incriminatòries, els dos capitostos van anar detinguts i investigats els sis restants per la seua implicació en delictes de contraban, contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes i pertinença a grup delictiu Els detinguts i investigats han sigut llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció de Badajoz.

Estes activitats il·legals, no només causen un perjuí econòmic a la hisenda pública, sinó que també posen en risc la salut de les persones al faltar estos productes de cap tipus de garantia sanitària.