Saltar al contingut principal

Intervinguts 117 quilos de cocaïna al port de València

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La droga viatjava oculta en l'estructura d'un contenidor procedent d'Amèrica del Sud que contenia fruita
  • El mètode empleat per a intentar introduir la droga ha sigut el conegut com ‘ganxo perdut’ o ‘rip off’

12 de juny de 2023.- El Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han intervingut una partida de 117 quilos de cocaïna al port de València. La droga es trobava oculta en l'estructura d'un contenidor procedent d'Amèrica del Sud que contenia fruita.

L'operació es va realitzar a mitjan maig, quan els agents van aconseguir detectar l'alteració de l'estructura metàl·lica d'un contenidor. Després de les comprovacions es va poder verificar la manipulació i ocultació de 117 quilos de cocaïna en el seu interior. La carrega del contenidor consistia en fruita provinent d'Amèrica del Sud, d'origen lícit.

La droga es va introduir mitjançant el sistema de ‘ganxo perdut’ o ‘rip off’, que consistix en utilitzar enviaments de mercaderies d'empreses legals d'importació mentre que els delinqüents introduïxen la droga, bé dins del contenidor, o en seu estructura en el port d'origen sense que els exportadors ni els importadors el sàpien. Posteriorment, accedixen a la substancia intentant ocultar la manipulació del contenidor per a evitar els controles duaners. D'aquesta manera, intenten beneficiar-se del flux habitual de mercaderies legals d'importació/exportació internacional.

Els efectius de la Unitat d'Anàlisi de Riscos (UAR) de la Duana de València, integrada per funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i components del Resguard Fiscal de la Guàrdia Civil, treballen constantment per a detectar este tipus de conductes i descobrir als seus autors.