Desmantellat un clan familiar que cultivava i exportava marihuana per carretera fins Lió i Montpeller
Operació conjunta de l'Agència Tributària i Mossos d’Esquadra
- La investigació va sorgir arran d'una informació obtinguda durant el ‘Cas Alba’, un operatiu conjunt de Vigilància Duanera i Mossos d’Esquadra del mes de juny de 2022 en diverses demarcacions de Catalunya, on es van desmantellar 24 plantacions que produïen 1.275 quilos de marihuana a l'any
- El grup, que operava des de les comarques de la Selva i el Gironès, feia transportes regulares de marihuana per carretera amb destinació Lió i Montpeller, encara que també assortia de droga a venedors locals
- Els investigadors han detingut a 13 persones i s'han intervingut 11 quilos de cabdells de marihuana amb un valor en el mercat il·lícit de 72.400 euros, 925 grams d'haixix valorats en 31.000 euros, 3.000 plantes de marihuana en diferents estadis de floració i creixement i 30.000 euros en metàl·lic
- Sis dels detinguts van passar a disposició del jutjat que dirigix la causa, el Jutjat d'Instrucció 6 de Blanes, i van quedar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars
10 de març de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, conjuntament amb agents dels Mossos d'esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DES), han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana i han detingut a 13 persones, a les que s'atribuïxen els delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública en el vessant de tràfic de drogues i defraudació de fluït elèctric.
D'estes 13 detencions, set es van deixar sense efecte i la resta, cinc homes i una dona d'entre 22 i 41 anys, van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.
La investigació va sorgir arran d'una informació obtinguda del ‘Cas Alba’, una investigació del mes de juny de 2022, on es van desmantellar 24 plantacions que produïen 1.275 quilos de marihuana a l'any amb un preu de venda en el mercat il·lícit a l'engròs de més de 3 milions d'euros. Els investigadors van aconseguir indicis de l'activitat criminal d'una de les persones relacionades amb el grup desarticulat a Solsona (Lleida) i este fet els va conduir a aquell grup.
Un clan familiar que opera com una empresa
Els diferents membres d'este grup conformaven diversos entramats amb caràcter estable i realitzaven tasques perfectament diferenciades que els atorgava un alt grau d'especialització en les seues funcions. No disposaven d'una altra font d'ingressos fora de l'activitat criminal i entre els sis detinguts que van passar a disposició judicial únicament el cap de l'organització tenia antecedents policials.
Un dels membres del grup exercia com líder i dirigia l'activitat criminal de tota l'organització. S'encarregava d'aportar el capital econòmic necessari per a l'adquisició o lloguer d'immobles i adequava els espais i instal·lacions necessàries per al seu cultiu. D'altra banda, el líder del grup, que gestionava també les seues pròpies plantacions, facilitava material, espais, logística i suport financer a uns altres membres del mateix entramat i altres persones fora del grup, a canvi d'una remuneració econòmica puntual. També planificava i executava els transportes de la droga per carretera fins França.
En un escaló inferior se situava l'home de confiança del líder, que tenia l'encàrrec de la distribució del material necessari per a les plantacions. A més, també empaquetava i preparava la droga per a la seua distribució. També era la persona que feia d'enllaç entre l'organització i els possibles compradors i participava en la logística de les transaccions, les rutes, els vehicles utilitzats i, a més, donava suport a les persones que duien a terme els transportes. Era coneixedor de tots els nivells del grup: des del vessant més directiu i la més operativa i tècnica, quant a les plantacions.
Justo per davall existien una sèrie de persones que realitzaven altres funcions de caràcter més secundari o subordinades a l'estratègia de l'organització. Un dels investigats, que gestionava també diverses plantacions, destacava pel seu alt grau de coneixement en el procés de cultiu de la marihuana i era l'encarregat d'atendre a les plantacions quan tenien problemes de productivitat. La resta de membres del grup gestionaven altres plantacions de l'organització i també ajudaven en el transporte de la droga amb vehicles, a més de gestionar la comptabilitat.
Viatges a França amb mesures de seguretat
El grup, que operava principalment des de les comarques de la Selva i el Gironès, feia transportes regulares de marihuana per carretera amb destinació a Lió i Montpeller, encara que el destí final de part de la droga que arribava a França podia acabar també en uns altres països del centre d'Europa. Tanmateix, l'organització també assortia de droga a venedors locals.
Els viatges eren un moment clau en la logística de l'organització i els seus membres prenien moltes precaucions. Els enviaments es preparaven amb molta atenció, tant per part del líder de l'organització com pel seu lloctinent. Utilitzaven dos vehicles, un avançat, que informava de tots els possibles imprevistos que podien sorgir, i un altre, que circulava uns quilòmetres pel darrere, que era el que transportava la droga.
L'organització prenia moltes mesures de vigilància i autoprotecció. A fi d'alçar menys sospites durant els desplaçaments, disposaven de diversos vehicles amb els que feien contra vigilàncies per a detectar una eventual presència policial.
També usaven una gran quantitat de telèfons que substituïen periòdicament per a dificultar la tasca policial i la possible localització de les plantacions.
Explotació de la investigació
El 15 de febrer, després d'haver obtingut suficients indicis de l'activitat criminal dels membres del grup, l'equip conjunt d'investigació format per ambdós cossos, amb la col·laboració de la Policia Local de Maçanet de la Selva, va dur a terme l'explotació del cas e va fer nou entrades i indagues, tant en domicilis com plantacions interiors, ubicades en els municipis gironins de Maçanet de la Selva, Sils, Sant Martí de Llémena i Olot.
Es van intervindre més d'onze quilos de cabdells de marihuana amb un valor en el mercat il·lícit de 72.400 euros, 925 grams d'haixix valorat en 31.000 euros i 25 grams de cocaïna valorats en 1.500 euros. També es va intervindre prop de 30.000 euros en metàl·lic i prop de 3.000 plantes de marihuana en diferents estadis de floració i creixement. Els tècnics de l'empresa subministrament elèctric van estimar en uns 235.000 euros l'estudi de la defraudació de fluït elèctric en les plantacions.
El 17 de febrer els sis detinguts van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.
Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):