Saltar al contingut principal

Confiscades 27 tones de tabac a una xàrcia de contraban que operava en diverses províncies d'Andalucía

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • L'organització ja desarticulada comptava en el moment de la intervenció amb més de 2,5 tones de tabac picat llest per a la venda i 24,7 tones de full de tabac per a la seua transformació en picada, a més de maquinària per a tractar el full de tabac
  • Hi ha 16 detinguts acusats de delictes de contraban i pertinença a organització criminal
  • Per a dificultar la investigació policial, l'organització utilitzava vehicles de lloguer que canviava contínuament, comptava amb inhibidors de freqüència i efectuava labors de contravigilància

17 de maig de 2023.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han desarticulat una xàrcia dedicada al contraban de tabac que operava a Jaén, Córdoba, Sevilla i Málaga, i han procedit a la detenció de 16 persones com autors dels delictes de contraban i pertinença a organització criminal, així com a la intervenció de més de 27 tones de tabac en diferents fases de transformació.

Les investigacions es van iniciar a mitjan mes de febrer després de rebre informació procedent d'Àustria informant d'un trànsit de full de tabac per Espanya. Les gestions posteriors van permetre detectar a una organització criminal fi del qual era el contraban de tabac. En concret, la xàrcia es dedicava a importar grans quantitats de full de tabac per a posteriorment elaborar-la en forma de picada, empaquetar-la i procedir a la seua distribució.

L'organització, que operava intentant donar una aparença de legalitat a la seua activitat criminal, introduïa grans quantitats de tabac en la seua modalitat ‘strip’ de forma legal a Espanya, per al seu posterior desvie a un destí diferent del declarat, conduint els camions a una nau als afores de la ciutat de Ballen (Jaén).

Este punt era l'utilitzat com centre de distribució ja que, des d'ací, camuflant el full de tabac com mercaderia destinada a l'abonament mitjançant un nou etiquetat de les caixes, es feia arribar a Córdoba, Málaga i Sevilla, on es processava per a convertir-ho en picada. Allí s'empaquetava en borses termoselladas i es distribuïa a un preu de venda directa al consumidor de 25 euros el quilo.

Mesures de seguretat i contravigilància

La investigació va permetre localitzar set punts de tractament de tabac que estaven repartits en diferents províncies a fi de desvincular-los del centre logístic ubicat en Ballen. Esta diversificació del procés d'elaboració en diferents fàbriques reduïa les perdudes en cas d'una possible intervenció policial.

Per a dificultar la investigació policial, l'organització cap ús de vehicles de lloguer, canviant contínuament d'empresa arrendadora. A més, adoptaven mesures de seguretat com l'ús d'inhibidors de freqüència o de vehicles llançadora que alertaven dels controles policials, i efectuaven labors de contravigilància.

Efectes confiscats

En l'operació s'han intervingut més de 2.500 quilos de picada de tabac i 24.700 quilos de full en forma de ‘strip’ llesta per a ser transformada en picada, així com deu màquines picadores de tabac, sis màquines segelladores, sis bàscules de precisió, dos màquines envasadores plàstiques i tres inhibidors de freqüència. El valor del tabac confiscat una vegada elaborat en picada podria haver ascendit a 680.000 euros.

Les investigacions conjuntes han sigut realitzades per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Córdoba pertanyent a l'Agència Tributària i els Equips de Policia Judicial, Grup d'Estupefaents de la Comissaria Local de Linares (Jaén), i estan englobades en el marc de l'Acció Operativa ‘Empact Excise 2.3’ i l'‘AP Smocke’ de Europol.

Estes actuacions, juntament amb els detinguts, efectes i mercaderia capturada, han sigut posades a disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 de Linares.