Saltar al contingut principal

Detingudes tres persones que realitzaven ritus santeros utilitzant especies animals protegides

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • S'han realitzat dos inspecciones en establiments en els que es va detectar que es venien animals i restes d'especies que figuraven com protegides segons la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Especies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITES)
  • Durant la investigació s'ha detingut a tres persones com presumptes responsables d'introduir il·legalment a Espanya els animals per a la seua venda posterior

22 de maig de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han detingut a tres persones, dos homes i una dona, com presumptes autors dels delictes de contraban i contra la flora i la fauna. Estes persones, presumptament, eren les responsables de la introducció il·legal en territori espanyol d'animals d'especies protegides i restes d'ells que, amb posterioritat, eren venuts per a ser utilitzats en rituals de santería.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar l'any 2021, quan agents de la Policia Nacional van tindre coneixement de què, en dos establiments de la illa de Tenerife, un en Arona i un altre a San Cristóbal de la Llacuna, es venien animals d'especies protegides i restes d'ells per a la seua utilització en ritus de santería.

A fi d'intentar determinar la via d'introducció dels animals en la illa, la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de Tenerife va realitzar una anàlisi detallat de la paqueteria postal. Després d'estes investigacions, es va concloure que la majoria d'estos animals estaven sent introduïts en les maletes de diversos passatgers en règim de viatgers, intentant eludir els controles de paqueteria existents.

Entre els productes es trobaven ratpenats, aus d'origen cubà, caps de gos, llop, mico, cobra o cocodril, així com marfil d'elefant, ullals de tigre, dentes de goril·la o gripaus africans.

Detinguts els responsables dels establiments comercials

En les inspecciones dutes a terme en els establiments, la Policia Nacional va intervindre animals domèstics vius destinats a les pràctiques rituals, així com restes de diferents animals protegits; hipopòtam, lleó, hiena, cocodril, camaleó o cavallets de mar.

Després d'una anàlisi tècnica dels mateixos, es va confirmar que estaven inclosos en el catàleg CITES, el que confirmava les hipòtesis dels investigadors i la presumpta autoria dels delictes per part dels responsables dels establiments.

Finalment, en un dispositiu que va comptar amb la participació de funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i d'agents de la Comissaria General d'Informació, els investigadors van detindre a la illa de Tenerife a tres persones com presumptes responsables dels delictes de contraban i contra la fauna i flora. Els especialistes encarregats d'estes investigacions mantenen habilitat el correu electrònic sectasdestructivas@policia.esperquè qualsevol ciutadà puga comunicar fets relacionats garantint, en qualsevol moment, l'anonimat i la confidencialitat.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Y8oH866YIk