Saltar al contingut principal

Desarticulat a Tenerife un grup criminal dedicat al cultiu i tràfic d'haixix "Drysift"

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • S'han realitzat registres en una finca rural i una associació cannàbica

  • Hi ha tres detinguts de nacionalitat italiana que cultivaven les plantes en la finca arrendada per un d'ells per a, posteriorment, traslladar-les a un club cannàbic situat en una zona turística

  • En el propi club s'encarregaven de produir diversos productes estupefaents d'alta qualitat, destacant entre ells el ‘Drysift’, un tipus d'haixix pel qual eren coneguts entre els visitants estrangers de la zona

9 de maig de 2023.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han desarticulat a Tenerife un grup criminal dedicat al cultiu i trànsit de diverses drogues, entre elles haixix ‘Drysift’. En el marc d'esta operació s'ha procedit a la detenció de tres persones de nacionalitat italiana.

Com a resultat dels punts d'inspecció fiscal que realitzen la Unitat Operativa de Vigilància Duanera a Tenerife i la Secció de Resguarde Fiscal i Fronteres de Guàrdia Civil – unitat de Udaiff de Santa Cruz de Tenerife –, van anar detectats diversos enviaments de divers material per al cultiu ‘indoor’ a gran escala de marihuana, incloent abonaments naturals i químics, fertilitzants, tubs, llums al·lògenes i guants.

Per este motiu, es va procedir, en el marc de l'operació ‘Drysift’, a localitzar i identificar als autors d'estos enviaments. Les indagues van conduir als investigadors fins un grup perfectament organitzat d'individus d'origen italià que posseïen una estructura de cultiu de marihuana en una finca del sud de Tenerife.

Esta finca era utilitzada per un dels detinguts per a realitzar la producció a gran escala, encarregant-se del cultiu i atenció de les plantes, per a posteriorment traslladar la marihuana fins el club cannàbic propietat d'un altre membre de l'organització.

Era en este club on, després de diferents tècniques, com el rentat i tamisat en asseque de la marihuana, s'extreia la matèria base per a premsar-la i generar la substancia d'alta qualitat, coneguda entre els consumidors com ‘Drysift’, que posteriorment era venuda pel tercer detingut, que atenia el local.

Entrades i registres

Els investigadors, després de tindre la sospita de l'activitat il·lícita, van realitzar el passat 20 d'abril entrades i registres tant en la finca on es cultivaven les substancies, com en el club on es tractaven i comercialitzaven.

Després d'estos registres, es va desarticular el punt actiu de venda de drogues confiscant 497 plantes de marihuana, 7.581 grams de marihuana envasada, 108 grams d'haixix, 360 mil·lilitres de crema d'haixix i 72 unitats de cigars manufacturats. Els efectes intervinguts inclouen llums halògenes i focus led, intruments per al mesclat, assecat i premsat, extractors, ordinadors i telèfons mòbils de l'organització.

El punt de venda estava emparat baix una suposada associació cannàbica que, en realitat s'havia constituït com un punt actiu per a la venda i consum de drogues d'alta qualitat, que produïxen efectes més forts i persistents entre els consumidors que les habitualment comercialitzades en este tipus de locals.

Les substancies estupefaents eren cultivades, processades i comercialitzades per l'organització, que havia creat una cadena completa de producció i venda.

Els detinguts van anar traslladats a dependències de la Secció Fiscal i Fronteres de la Guàrdia Civil del port de Santa Cruz de Tenerife, on es van instruir diligencies, passant en el matí del dia 21 d'abril a disposició Judicial en el Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Granadilla d'Abona.