Saltar al contingut principal

Detinguts dos advocats per diversos delictes vinculats amb el pagament d'impostos de ciutadans estrangers

  • L'operatiu es va dur a terme gràcies a un informe remés a la Fiscalia per la Inspecció Regional de l'Agència Tributària a les Balears

23 d'octubre de 2023.- Dos advocats han sigut detinguts com presumptes autors dels delictes de falsedat en document mercantil, delicte contra la Hisenda pública i delicte d'apropiació indeguda, sent un d'ells responsable de bufets ubicats a Palma i Calviá. La detenció, realitzada per agents de la Policia Nacional a Palma el passat 9 d'octubre, va vindre precedida d'una entrada i registre amb orde judicial sol·licitada per la Fiscalia, i per l'Agència Tributària a les Balears, que havia remés a la Fiscalia de Palma un informe amb les seues investigacions sobre una possible apropiació de quantitats destinades inicialment per ciutadans estrangers al pagament d'impostos.

Així, tres dies abans, el 6 d'octubre, es va realitzar un operatiu per policies adscrits al Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics de la Policia Nacional a les Balears, juntament amb funcionaris de l'Agència Tributària, durant el qual es van practicar entrades i registres en els bufets i es va intervindre un important volum de documentació, duent-se a terme, in situ, en els propis despatxos, el bolcat i extracció de dades dels ordinadors allí existents.

Les actuacions operatives partixen d'una querella interposada per la Fiscalia de les Illes Balears davant el Jutjat d'Instrucció de Guàrdia de Palma, a conseqüència d'un informe remés a la pròpia Fiscalia per la Inspecció Regional de les Balears de l'Agència Tributària.

Segons l'informe emès per l'Agència Tributària, origen de les actuacions, estes persones haurien rebut diners de diversos clientes estrangers no residents, muntant que en origen anava destinat a abonar a l'Agència Tributària la quota derivada de les corresponents declaracions de l'Impost sobre la Renda de no Residents.

Tanmateix, els diners consignat pels clientes en els despatxos mai es va destinar finalment per al qual havia sigut lliurat.

Presumpte benefici indegut de dos milions d'euros

Mitjançant l'operativa descrita, i d'acord amb l'escrit de la querella de la Fiscalia, es calcula que els dos detinguts podrien haver-se beneficiat indegudament d'una quantitat aproximada de dos milions d'euros.

Després de la seua detenció i una vegada practicades les gestions pertinents, els dos presumptes autors van anar llocs en llibertat amb càrrecs a l'espera de ser citats per l'Autoritat Judicial.