Saltar al contingut principal

Desmantellat un centre de producció i comercialització de cànnabis a Azuaga

  • En els registres s'han intervingut un total de 164 quilos de cabdells de cànnabis, 183 quilos de picada de cabdells i planta de cànnabis i 2 quilos de resina de cànnabis (haixix)

  • Identificada una persona com la responsable de l'acció delictiva

7 de setembre de 2023.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació conjunta ‘Trànsit Marihuana’, han desmantellat un centre de producció i comercialització de cànnabis en una nau industrial d'Azuaga (Badajoz).

L'operació es va iniciar el març de l'any passat 2022, després de la intervenció per l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de Madrid, en una empresa de missatgeria de Coslada (Madrid), de dos quilos de cabdells de marihuana. Entre els enviaments intervinguts, es trobava un destinatari del qual era el principal investigat de l'operació.

Com a resultat d'esta investigació inicial es va constatar que l'investigat era administrador d'una societat a Extremadura que intentava donar una aparença de legalitat a una possible activitat il·lícita realitzada des d'una nau industrial d'Azuaga.

Després d'explotar l'operació el mes d'agost passat es va constatar que es pretenia simular l'existència d'un negoci de viver, hivernacle i bo per a assecar de cànem industrial, on en realitat existia un negoci de tràfic d'estupefaents.

Durant l'actuació es va descobrir l'existència d'una gran quantitat de sumidades florides (cabdells) de cànem en diferents formats que faltaven de qualsevol control fiscal i sanitari. En total es van intervindre 153 quilos de cabdells, 183 quilos de picada de plantes de cànem, inclosos cabdells i 2,45 quilos de resina d'haixix. Així mateix es van trobar en el local nombrosos sobres per a envasar els cabdells i comercialitzar-los.

‘Microhivernacle’ i diversa maquinària en la nau

A més, es van trobar dos cabines, una d'elles en activitat, on es trobava un empleat tamisant la picada per a l'elaboració de resina d'haixix. En esta mateixa cabina, es va trobar un ‘microhivernacle’, amb xicotetes plantes, llum especial per a hivernacle de plantes i un bagul frigorífic en el que s'introduïa la resina una vegada acabada la seua manipulació.

En la nau també es va trobar una sala, en què es trobaven tres empleats, que en el moment de la intervenció es dedicaven a pesar i ensobrar els cabdells, elaborant i preparant diferents demanats.

A més, es va descobrir diversa maquinària, com màquines de pesada i de premsa, així com tres impressores 3D, maquinària per a atendre el negoci de la plantació, assecadores i picadores i tres hivernacles a l'exterior de la parcel·la de la nau industrial.

Després de la intervenció es va comprovar que en estes instal·lacions es realitzava tot el procés de producció i comercialització de productes del cànnabis, des del cultiu i la recepció de les flors (cabdells) fins seu manufacturación, envasat, picat, i premsa per a la comercialització. També es realitzava el procés complet per a la comercialització d'uns altres productes derivats del cànnabis, com picades i resina d'haixix.

Dies després a l'operatiu, es van intervindre dos enviaments en una empresa de missatgeria de Llerena, d'uns 11,1 quilograms de cabdells de marihuana, destinatari del qual era el principal investigat de l'operació.

L'operació ha sigut realitzada per la Unitat Regional Operativa del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Extremadura, la Unitat Operativa de Badajoz, amb la col·laboració de diferents unitats de la Guàrdia Civil.

Amb les proves incriminatòries, el principal investigat, el gènere intervingut i la resta d'actuacions han sigut llocs a disposició dels Jutjats d'Instrucció de Llerena, per la presumpta comissió de delictes de contraban i contra la salut pública.