Saltar al contingut principal

Desmantellada una organització dedicada a l'enviament de picada de tabac de contraban i tràfic il·legal de medicaments

  • L'organització utilitzava una empresa de missatgeria i paqueteria per a facilitar els enviaments il·lícits

  • Durant la investigació han sigut detingudes nou persones i practicats sis registres domiciliaris a Benalmádena (Málaga) i Écija (Sevilla)

  • Les actuacions han permés la intervenció d'una elevada quantitat de diners en efectiu

29 de gener de 2024.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera, amb la col·laboració de la Policia Nacional, han desmantellat una organització criminal dedicada a l'enviament de picada de tabac de contraban i de medicaments i substancies prohibides a través d'Internet, que comptaven amb la participació d'una empresa de paqueteria i missatgeria de Benalmádena (Málaga). Nou persones han sigut detingudes per presumptes delictes contra la salut pública, contraban, emblanquine de capitals i pertinença a organització criminal.

Les investigacions es van iniciar el 2022, al detectar-se en diferents províncies un elevat nombre de paquets de picada de tabac de contraban, així com d'anabolitzants i d'altres substancies vigorizantes, que havien sigut enviats des d'agències de transporte de la província de Málaga.

El gran nombre d'enviaments de picada de contraban i de medicaments detectats, i l'escassa col·laboració d'alguna de les agències de missatgeria amb els funcionaris, van fer sospitar als investigadors de la participació de les pròpies empreses de paqueteria en els delictes de contraban i contra la salut pública, centrant-se la investigació en l'operativa d'una agència en particular, ubicada en el polígon industrial d'Arroyo de la Mel, a Benalmádena.

Durant el temps que han durat les investigacions, s'han capturat 1.400 quilos de picada de tabac de contraban en diverses actuacions, valorada en 224.000 euros, a més d'unes 1.000 pastilles d'anabolitzants i vigorizantes sexuals, i s'ha procedit a la intervenció d'un vehicle utilitzat per a transportar els paquets preparats per a ser enviats. Tres persones van anar detingudes al ser descobertes per delicte de contraban de forma flagrant, descobrint-se el magatzem on es guardava la picada de tabac i es preparava per a l'enviament a través de l'empresa de missatgeria.

Entrades i registres

El passat dia 13 de desembre, una vegada que les investigacions havien deixat clara la participació de l'empresa de paqueteria i de gran part dels seus empleats en la comissió dels delictes de contraban i contra la salut pública, es van realitzar entrades i registres autoritzades pel Jutjat d'Instrucció de Torremolinos, tres a Benalmádena i tres més a Écija (Sevilla), practicant-se sis detencions de persones implicades.

En els registres domiciliaris s'han trobat 200.000 euros en efectiu, propietat de l'organització, que estaven a l'espera de ser introduïts en el circuit legal dels diners a través de diferents operacions d'emblanquine de capitals. Tant els detinguts, com els efectes i els diners intervinguts, han quedat a disposició judicial.

L'organització desmantellada, operava a les províncies de Málaga i Sevilla i, en poc més d'un any i mitjà hauria realitzat, com a mínim, 8.000 enviaments amb un total de 23.000 quilos de picada de tabac, a través de la mateixa agència de paqueteria i missatgeria, pels quals hauria percebut aproximadament 580.000 euros de benefici.

Pel que fa als medicaments que s'oferien, tots ells estaven relacionats amb la disfunció erèctil. No complien els controles establits ni s'havien sotmés a uns controles de qualitat suficients per a ser consumits pels usuaris. El seu trànsit i la seua comercialització són il·legals al no estar garantit ni la seua composició, ni els seus efectes.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-KTMjIOMrEd