Saltar al contingut principal

Intervingut per contraban d'estupefaents a Palma un paquet de cànnabis després d'un sobreseïment provisional

  • La Duana de Palma de Mallorca inicia un procediment administratiu de contraban per la circulació i tinença de cànnabis i resina d'haixix

9 de juliol de 2024.-Funcionaris de la Unitat d'Anàlisi de Risc de la Duana de Palma de Mallorca, constada conjuntament per Vigilància Duanera i Guàrdia Civil, van intervindre el passat 13 de febrer un paquet amb 60 grams de sumidades florides i 10 grams de resina d'haixix adquirit per Internet per una persona resident a Palma de Mallorca.

Després de l'obertura d'un procediment en via judicial penal per un presumpte delicte de tràfic de drogues, se'n va recordar judicialment el sobreseïment provisional, degut fonamentalment, segons entén el jutjat, a l'escassa quantitat de la substancia intervinguda, compatible amb l'autoconsum, i el seu baix contingut en tetrahidrocannabinol (THC). Este sobreseïment va anar comunicat a la Duana, remetent-se una providència per a la devolució dels gèneres a l'interessat.

No obstant això, conforme el que disposa la Llei orgànica 12/1995, de Repressió de Contraban, i prèvia consulta a la Fiscalia Antidroga i a l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es va procedir, després de la seua devolució en el marc del procediment judicial, a capturar les substancies estupefaents en el marc d'una infracció administrativa de contraban.

Cal recordar que la Convenció Única de Nacionals Unitats de 1961 sobre Estupefaents definix el terme cànnabis com: “les sumidades, florides o amb fruit, de la planta del cànnabis (a excepció de les llavors i dels fulls no unides a les sumidades) de les quals no s'ha extret la resina, sigui quin sigui nom amb què se les designe” i el terme resina de cànnabis com “la resina separada, en brut o purificada, obtinguda de la planta de cànnabis”, independentment del contingut de seu comence actiu THC o d'unes altres substancies, incloent estes substancies en la Llesta I d'esta Convenció.

Per part seua, la Llei 17/1967, de 8 d'abril, per la qual s'actualitzen les normes vigents sobre estupefaents i adaptant-les al que estableix el conveni de 1961 de les Nacions Unides, considera estupefaents les substancies naturals o sintètiques incloses en les llestes I i II de les annexes al Conveni Únic de 1961 de les Nacions Unides, entre les que es troben les substancies intervingudes.

Estes substancies, segons esta llei, tenen el caràcter d'articles o gèneres estancats, sent per tant el seu tràfic il·lícit perseguible conforme a la Llei orgànica de Repressió del Contraban.

Les sanciones per estes activitats, segons la Llei orgànica de Repressió del Contraban presenten un import mínim de multa de 1.000 euros, podent assolir més del doble del valor dels gèneres intervinguts.