Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària i Guàrdia Civil desmantellen una fàbrica il·lícita de labors de tabac

  • Desarticulada una organització criminal que falsificava cigarrets de les principals marques de tabac i els distribuïa per tot el territori nacional

  • S'han intervingut més d'un milió de precintes fiscals d'Espanya, ELS EUA i Sèrbia

  • El tabac intervingut a esta organització criminal, una vegada distribuït, li haguera suposat un benefici de més d'un milió i mig d'euros

22 de juny de 2024.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ‘Llanos de la Perdiu’, han desarticulat una organització criminal que posseïa una fàbrica il·legal en el polígon industrial Juncaril, en el terme municipal de Peligros (Granada), en què falsificaven labors de tabac de les principals marques.

En esta operació han sigut detingudes tres persones, i investigades d'altres dos, pels presumptes delictes d'organització criminal, de contraban, contra la propietat industrial, de falsedat en efectes timbrats, de falsedat en document privat, d'usurpació d'estat civil i d'emblanquine de capitals.

Durant la fase d'explotació, han confiscat 400 quilos de full de tabac i 1.000 quilos de picada de tabac, desenes de milers de cartrons falsificats de les principals marques, 18 màquines industrials per a l'elaboració i empaquetat de cigarrets i un elevat nombre de precintes fiscals falsificades de diferents països, entre les que destaquen 1.078.000 nord-americans, 25.800 de la República de Sèrbia i 20.000 espanyoles. També s'ha intervingut diversa documentació i 31.000 euros de diners en efectiu.

La investigació ha posat de manifest l'habilitat de l'organització criminal en la falsificació dels cigarrets, que eren repartits per tot el territori nacional. S'estima que una vegada distribuïts, hagueren obtingut un benefici de més d'un milió i mig d'euros.

Unes 14 empreses del sector tabaquer s'han vist perjudicades per estos fets. Els investigadors s'han posat en contacte amb estes empreses per a informar-los de l'operació i que puguen personar-se en el procés judicial.

L'operació va començar a gestar-se el mes d'agost de 2023, després que els investigadors de la Guàrdia Civil tingueren notícies de la possible existència en un polígon industrial de l'Àrea Metropolitana d'una fàbrica on falsificaven labors de tabac, coordinant-se posteriorment amb Vigilància Duanera.

Enviaments per paqueteria a nom d'empreses fictícies

Després de moltes indagues es va localitzar la fàbrica en una nau industrial del polígon Juncaril de Peligros i es va anar identificant i delimitant la responsabilitat de tots els que conformaven esta organització criminal, inclòs el responsable.

Una vegada identificat este últim, els investigadors van esbrinar que esta persona s'encarregava de distribuir el tabac falsificat a tot Espanya a través d'una empresa de paqueteria; que els enviaments els feia a nom de tres empreses fictícies i que durant l'últim any hauria enviat més de 2.300 paquets amb més de 6.700 quilos de labors de tabac falsificades.

En esta operació han participat agents de la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de Granada i del Destacament Fiscal i de Fronteres de la Guàrdia Civil de Santa Fe.