Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal que utilitzava "narcollanxes" per a transportar droga i migrants entre Alacant i Algèria

  • Utilitzaven ‘narcollanxes’ o ‘pasteres taxis’, amb les que realitzaven viatges des de costes alacantines amb destinació a Algèria transportant substancies estupefaents i aprofitant el viatge de retorn per al trasllat il·legal de migrants amb destinació a les costes espanyoles.

  • Disposaven d'una instal·lació tancada en una zona pròxima a la ciutat d'Alacant que s'utilitzaven com depòsit privat de vehicles i embarcacions d'alta velocitat que feia les funcions de guarderia i d'una empresa de grues per al trasllat de les embarcacions.

  • Es va detindre a set persones per delictes d'afavoriment a la immigració il·legal, pertinença a organització criminal, delicte contra la salut pública i contraban.

  • Confiscades tres semirígides de més de huit metres d'eslora amb motors anara broda de gran potencia i amb remolques, tres vehicles d'alta gamma, 41 garrafes de gasolina, 11 bidons amb components químics per a la preparació d'estupefaents, diversos telèfons mòbils, dispositius GPS i ferramentes per a reparar embarcacions.

24 de maig de 2024.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Policia Nacional han desenvolupat una investigació conjunta relativa als delictes d'afavoriment a la immigració il·legal, tràfic de drogues i contraban. Esta investigació ha permés desarticular una organització criminal establida a Alacant i formada majoritàriament per ciutadans d'origen algerià dedicada a transportar substancies estupefaents, principalment cocaïna i pastilles de drogues sintètiques, des de la costa d'Alacant fins Algèria, per a després realitzar el trajecte de tornada amb migrants il·legals, servint-se per això d'embarcacions pneumàtiques semirígides d'alta velocitat, conegudes com ‘narcollanxes’ o ‘pasteres taxis’, les quals permetien realitzar els trajectes d'anada i tornada en poques hores, obtenint així grans beneficis econòmics.

La investigació policial va iniciar quan per part dels grups de Policia Nacional especialitzats en la investigació de xàrcies i organitzacions dedicades a la introducció de persones de manera irregular des de l'Àfrica fins el nostre país, es va tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal constada per ciutadans d'origen algerià dedicats al trànsit de substancies estupefaents, afavoriment a la immigració il·legal i contraban amb la compra, emmagatzematge i utilització de llanxes ràpides per al trasllat de persones migrants a les que arribaven a cobrar entre 6.000 i 10.000 euros per persona.

Guarderia’ de ‘narcollanxes’

Sobre la base d'estes informacions, es va establir un operatiu conjunt entre Policia Nacional i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, duent-se a terme vigilàncies i investigacions en zones costaneres d'Alacant en les que es vénen detectant moviments de ‘narcollanxes’, aconseguint finalment localitzar una finca que feia de ‘guarderia’ d'estes embarcacions.

Del resultat de les vigilàncies realitzades al voltant de la citada finca, els investigadors van observar un trasbalse de vehicles que entraven i eixien remolcant les embarcacions, comprovant a més que algunes d'elles es trobaven carregades amb bidons de gasolina preparades per a realitzar la travessia entre les costes d'Espanya i l'Àfrica.

Fruit d'esta investigació, després d'una sèrie de gestions i seguiments realitzats a les persones que transportaven els vehicles i les embarcacions, es va poder constatar l'emmagatzematge i la utilització de diverses ‘narcollanxes’ per part de l'organització criminal.

Estructura organitzativa de l'organització criminal

L'estructura organitzativa del grup criminal investigat, el formaven principalment ciutadans d'origen algerià i marroquí, si bé, es va poder observar durant la investigació que entre els membres de l'organització també es trobaven ciutadans espanyols que donaven suport logístic a l'hora de tirar a l'aigua i recollir i depositar les embarcacions després de la navegació, formant així una organització de caràcter internacional, ja que necessitaven de persones a Algèria per a publicitar-se, aconseguir i organitzar als immigrants il·legals per a portar-los fins les nostres costes, previ pagament d'altes quantitats de diners.

La novetat constatada en este ‘modus operandi ’és que les embarcacions no partien des del continent africà, sinó que el feien des d'Alacant cap Algèria per a traslladar substancies estupefaents i portar persones en el viatge de retorn, estant l'organització assentada al nostre país, en el qual tenien seu base d'operacions.

Per a dur a terme el funcionament de l'organització, existien un clar repartiment de funcions; mentres uns s'encarregaven de labors d'intermediació, compra i recollida d'embarcacions, uns altres eren els encarregats d'elaborar les substancies estupefaents i preparar les embarcacions, embarcar i anar-se'n de les nostres costes amb la major celeritat possible.

La capacitat econòmica de la que disposaven era finançada a través d'una empresa amb sede a França, gestionada per diversos individus que, al seu torn, s'encarregaven de la recollida de les embarcacions a Espanya i la busca de persones per a logística i fabricació de les substancies estupefaents, avarada d'embarcacions i trasllat d'immigrants cap el nostre país.

Quant a seu estructura logística estava summament planificada, comptant amb un depòsit privat de vehicles que feia les funcions de guarderia i una empresa de grues per a exercir els trasllats de les embarcacions a l'hora de mobilitzar-les, simulant transportes legals a plena llum del dia. A més, comptaven amb nombrosos recursos humans en l'operativa criminal com gruistes, petaqueros (persones dedicades a omplir garrafes de gasolina en estaciones de servici), mecànics, personal de contra vigilància, pilots i personal dedicat a l'avarada de les embarcacions, així com una gran capacitat de sintetitzar droga o adquirir-la per al seu trasllat.

Eixida al mar i recollida de les embarcacions, des d'una platja urbana d'Alacant

Esta investigació ha posat de manifest, la utilització de llanxes semirígides per al transporte il·legal de migrants a territori nacional, tenint constància plena, després de diverses vigilàncies i seguiments, de què, com a mínim, es van arribar a utilitzar d'esta manera dos embarcacions que van eixir de la província d'Alacant, constatant-se que una d'elles va anar interceptada en una platja d'Almería transportant 25 migrants d'origen algerià i confirmant-se que esta embarcació era propietat de l'organització criminal investigada.

Fase d'explotació

Realitzades totes les investigacions necessàries, es va dur a terme la fase d'explotació de l'operació en la que van participar agents de Policia Nacional i Vigilància Duanera, establint-se per això un dispositiu policial que va permetre la detenció de set persones per delictes d'afavoriment a la immigració il·legal, pertinença a organització criminal, delicte contra la salut pública i contraban.

Després de les detencions, es va dur a terme una inspecció en els llocs on tenien resguardades les embarcacions, confiscant un total de tres llanxes semirígides, de més de huit metres d'eslora i dotades amb motors de més de 200 CV de potencia cadascun i els seus respectius remolques. A l'interior de les mateixes es van trobar repartides un total de 41 garrafes de gasolina que van anar intervingudes, així com tres vehicles d'alta gamma, telèfons mòbils, dispositius GPS i ferramentes per a la reparació de les embarcacions.

Així mateix, es van localitzar onze bidons d'uns 25 litres cadascun, que contenien diferents tipus de components químics molt inflamables, utilitzats per a la preparació de substancies estupefaents.

Els detinguts, de nacionalitat algeriana, marroquí i espanyola, d'entre 40 i 58 anys d'edat, van anar llocs a disposició del Jutjat d'instrucció d'Alacant.

La utilització i tinença d'este tipus d'embarcacions pneumàtiques semirígides amb determinades característiques, sense haver sigut registrades oficialment davant el Departament de Duanes de l'Agència Tributària, constituïx una infracció penal prevista en la Llei de Contraban.

L'operació continua oberta i no es descarten més detencions.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-u05RVFFJhm